
רוסיה וסין: לא הייתה לנו ברירה חוץ מווטו
סגן שר החוץ הרוסי האשים כי המערב לא רצה להגיע לקונצנזוס על סוריה, בעוד שבבייג'ינג טענו כי המהלך נועד למנוע עוד קורבנות
סגן שר החוץ הרוסי, גנאדי גטילוב, האשים את מדינות המערב כי הן דחקו את ארצו להצביע נגד ההצעה אשר נועדה לגנות את האלימות בסוריה. "למרבה הצער, מחברי ההחלטה לא רצו לנקוט במאמץ נוסף ולהגיע לקונצנזוס", כתב גטילוב בעמוד הטוויטר שלו. "התוצאה ידועה".

שגריר רוסיה (משמאל) עם עמיתו הסורי במועצת הביטחון. צילום: אי-אף-פי
ואילו סוכנות הידיעות הסינית הרשמית שינואה הבהירה כי ההתנגדות של שתי המדינות נועדה למנוע "קורבנות נוספים". "הווטו נועד להשיג הסדר בדרכי שלום למשבר הסורי הכרוני", נכתב במאמר הפרשנות.
"באמצעות הווטו, רוסיה וסין מאמינות כי צריך עוד זמן וסבלנות כדי למצוא פתרון פוליטי למשבר הסורי, אשר יוכל למנוע מהעם הסורי עוד אי סדר וקורבנות", הוסיפה סוכנות הידיעות.
בעוד שבאופוזיציה הסורית הזהירו כי הווטו יאפשר לאסד להמשיך עם הדיכוי האלים, גם במשטר בדמשק רמזו כי זו התוצאה של האירועים במועצת הביטחון. מאמר מערכת בעיתון הרשמי תשרין בירך את רוסיה ואת סין והדגיש כי הרשויות ימשיכו במאמציהן להשיב את היציבות למדינה.
עוד ציין העיתון כי הווטו הכפול מהווה תמריץ עבור דמשק כדי להוציא לפועל את הרפורמות הפוליטיות שעליהן הכריז הנשיא אסד, ואשר בין השאר כוללות עיצובה של חוקה חדשה למדינה וקיום בחירות לפרלמנט.
"הן מגנות על רודן פחדן"
הווטו הרוסי-סיני עורר תרעומת דיפלומטית חסרת תקדים. "ארצות הברית נגעלת מהווטו הרוסי והסיני על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם לקרוא לנשיא אסד להתפטר", אמרה השגרירה האמריקאית באו"ם, סוזן רייס. "כל שפיכת דמים נוספת תהיה על הידיים שלהן. ההצבעה של
שתי המדינות מראה כי הן מוכרות את העם הסורי ומגנות על רודן פחדן".
שר החוץ הבריטי, ויליאם הייג, אמר כי הגישה של מוסקבה ובייג'ינג "מאפשרת את דיכוי העם הסורי". לדבריו, גישה זו תעודד את הנשיא אסד ואת שלטונו הברוטלי להגביר את ההרג".
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון הביע גם הוא את אכזבתו מהווטו. "מדובר באכזבה רבה לכל התומכים בדמוקרטיה ובזכויות אדם בסוריה ובמזרח התיכון", אמר באן בהצהרה שפרסם דוברו. "הווטו של רוסיה וסין מערער על תפקידו של האו"ם ועל תפקיד הקהילה הבינלאומית דווקא בתקופה זו, שבה השלטון בסוריה חייב לעמוד בפני קול מאוחד הקורא לסיום מיידי של האלימות כלפי האזרחים".
בין הגינויים הרבים שנשמעו ממנהיגים ברחבי העולם, הייתה גם הצעה לפעולה מצד נשיא צרפת ניקולא סרקוזי שהודיע כי ארצו מתייעצת עם מדינות ערביות ואירופיות על מנת למצוא פתרונות למשבר. "צרפת לא מוותרת", הדגיש הנשיא הצרפתי והוסיף כי ארצו קיימה קשר עם מדינות ערביות ואירופיות כדי ליצור את קבוצת "חברי העם הסורי", שתגייס תמיכה בינלאומית על מנת להשיג את תוכנית הליגה הערבית.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
