"צריך להאיץ הסנקציות על איראן ולא לחכות"

ג'יימס וולסי, ראש הסי-איי-אי לשעבר, סבור כי צריך להביא במהירות לקריסת הכלכלה באיראן. "נוכל להשמיד את תשתית משמרות המהפכה"

חיים איסרוביץ'  | 2/2/2012 7:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשיא ארצות הברית לשעבר, טדי רוזוולט, היה זה שאמר: "דבר ברכות ושא מקל גדול". בראייתו של ג'יימס וולסי, לשעבר מנהל סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית (הסי איי-אי), המדיניות האמריקאית מול משטר האייתוללות באיראן צריכה להיות "שא מקל גדול ושתוק".

ג'יימס וולסי, לשעבר ראש הסי-איי-אי.
ג'יימס וולסי, לשעבר ראש הסי-איי-אי. "החיזבאללה הוא ארנב המחמד של משמרות המהפכה" צילום: אלי דסה
וולסי, כיום פעיל בתחום האנרגיה החלופית, הגיע השבוע להשתתף בכנס הרצליה ה-12 של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה.

בראיון למעריב הוא מבהיר כי איראן דומה יותר לגרמניה הנאצית מאשר לברית המועצות, שם שלטה "חבורה של בריונים רציונליים" וכי "זה לא אחראי להניח שמחמוד אחמדינג'אד הוא רק עוד סובייטי, שפועל על פי אידיאולוגיה. הוא יותר מסוכן".

וולסי מדגיש כי אף שישראל רואה בסוגיה האיראנית איום קיומי, הרי הממשל האמריקאי הוא שחייב להוביל את המערכה מול הגרעין האיראני. "לעולם תהיה בעיה חמורה ביותר אם אחמדינג'אד והחברים שלו ישיגו נשק גרעיני. זה לא הוגן אם ארצות הברית תיסוג לאחור ותשאיר את זה לישראל. זו האחריות שלנו להחליט כיצד לטפל באיראן", הוא אומר.

"יש בארצות הברית מי שמקווים שישראל תטפל בזה, אבל זו לא אותה מטרה כמו הכור שהופצץ בעיראק ב-1981. זו פעולה מורכבת יותר מאחר שחלק מהמטרות נמצאות מתחת לאדמה", מדגיש וולסי.
"הסנקציות כבר מתחילות להשפיע"

אז כיצד יש לטפל באיראן על פי וולסי? קודם כל, הוא אומר, צריך סנקציות משתקות על כל הכלכלה האיראנית שייכנסו לתוקף באופן מיידי ולא בעוד כמה חודשים, ובנוסף יש למנוע מאיראן לייבא דלק מעובד עבור מתקני הנפט שלה. "הסנקציות כבר מתחילות להשפיע. צריך להאיץ אותן ולא לחכות", הוא מבהיר.

כמו כן, על הממשל לשלוח בהקדם חמש נושאות מטוסים לאוקיינוס ההודי ומפציצים לאי דייגו גרסיה ולגואם, ובנוסף להכין כמות מספקת של פצצות חודרות בונקרים ופצצות מונחות. במקביל, יש צורך לאסוף

מודיעין על כל המתקנים שקשורים למשמרות המהפכה, כולל תוכניות הטילים והחלל ומיליציית הבסיג', לקראת אפשרות של פעולה צבאית.

"ואז פשוט לא לומר מילה. רק לשתוק", מסביר וולסי. "אני רוצה שהם יישבו בטהרן, יראו את הכלכלה קורסת ואת התורים הארוכים בתחנות הדלק ויבינו שבתוך שעה או שעתיים, אם נחליט, נוכל להשמיד את רוב התשתית של משמרות המהפכה ואת הארגונים הקשורים אליהם. לא צריך הכרזות נשיאותיות ולא צריך דד-ליין, אלא אפשר להסתפק בהדלפות שזו הכוונה שלנו".

אתה לא חושש מהתגובה האיראנית?
"עלינו להחליט על התקפה שתוכל להרוס מהאוויר את התשתית של משמרות המהפכה ולהרוג הרבה פעילים כדי למנוע מהם להגיב. אני חושב שאנחנו יכולים לעשות את זה".

ומה לגבי בעלות הברית של איראן, כמו חיזבאללה?
"ארגון חיזבאללה לא יתחזק אם משמרות המהפכה יושמדו. הוא ארנב המחמד של משמרות המהפכה. חיזבאללה וחמאס לא ישמחו אם יתעוררו בוקר אחד ויגלו שמרבית התשתית של המשמרות התפוצצה".

"על פולארד לעשות כדרישת השופטים"

האם לדעתך איראן מסוגלת לחסום את מצרי הורמוז?
"הם יוכלו לחסום לזמן קצר, במיוחד אם יהיו באזור חמש נושאות מטוסים. הלכנו למלחמה עם בריטניה ב-1812 על אותו דבר בדיוק, על הבטחת חופש התנועה בימים. אנחנו צריכים להיות במצב שנוכל להרוס את משמרות המהפכה אם הם יחסמו את המצרים".

וולסי מודה כי הופתע מגל המהפכות שהחל לסחוף את העולם הערבי לפני שנה, אבל כעת הוא חושש שרבות מהמדינות מתקדמות לעבר עידן של טרור וקיצוניות. "הסיכוי שהאחים המוסלמים יהפכו להיות ליברלים חוקתיים שמאמינים בבחירות אמיתיות ובחוקה אמיתית הוא קלוש", הוא אומר. "אולי חלק מהם, אבל באופן כללי הדוקטרינה שלהם היא תיאוקרטית. זה בוודאי לא יוביל לחוקה ולחירויות".

לפני שנה אמרת שאתה תומך בשחרורו של המרגל ג'ונתן פולארד.
"אני רוצה להבהיר, השופט שגזר את דינו קבע שלושה תנאים להגשת בקשה לחנינה: הבעת חרטה על המעשים, סיוע לממשל באיתור החומרים שהועברו והבטחה לא להרוויח מהמעשים, למשל באמצעות העברת הרווחים על כתיבת ספר לצדקה. למיטב ידיעתי, הוא מילא אחרי שני התנאים הראשונים, אבל אני לא יודע אם מילא את השלישי. אם הוא ימלא אחרי התנאי הזה, זה צריך להוביל לשחרור באמצעות חנינה רגילה או חנינה של הנשיא".

ראשי סוכנויות המודיעין בארצות הברית מתנגדים לשחרור.
"לא אכפת לי. הוא פעל למען מדינה ידידותית וריצה יותר מ-20 שנה בכלא, יותר מכל מרגל אחר. כל עוד הוא לא ממלא אחרי הדרישה השלישית של השופט, יש לאנשים סיבה להתנגד. אם הוא יעשה את זה, לא יוכלו להיות טיעונים נגד השחרור. שפשוט יעשה מה שהשופט דרש".

"העצרות האנטי-ישראליות מדאיגות"

השבוע פרסמת מאמר שיוצא נגד התופעה של עצרות אנטי-ישראליות בקמפוסים האמריקאיים. עד כמה זה מטריד אותך?
"העצרות האלה מאורגנות על ידי קבוצות מעטות ואינן משקפות את דעתם של רוב הצעירים האמריקאים, אבל זה מדאיג. תראה את רון פול (המתמודד על המועמדות הרפובליקנית לנשיאות, ח"א). הוא מקבל בסביבות עשרה אחוזים, לא מעט בזכות המצביעים הצעירים. הוא יצור משנות ה-30, שאינו רק בעל דעות בדלניות אלא גם אנטישמי. אני לא מבין איך הם נוהים אחריו".

כפעיל בתחום האנרגיה, מה לדעתך תהיה ההשפעה של גילויי שדות הגז הטבעי הגדולים מול חופי ישראל?
"גז טבעי נותן לך מידה מסוימת של עצמאות בתחום האנרגיה. אפשר להפוך אותו למתנול בשביל להפוך את התחבורה לזולה יותר, זה משחרר מהתלות בנפט וזה מאפשר לייצר חשמל במחיר זול. לכן הגילוי הוא חדשות טובות לישראל ".


גיל: 70; נשוי + 3, מתגורר ליד אנאפוליס; תפקידים קודמים: ראש הסי-איי-אי בשנים 1995-1993, מילא תפקידים בכירים בשני ממשלים רפובליקניים ובשני ממשלים דמוקרטיים, תת-מזכיר ונציגו של הנשיא למשא ומתן האמריקאי-סובייטי על צמצום היקף הנשק האסטרטגי (START) ולשיחות על הנשק הגרעיני ועל תחום החלל (NST)

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה של תפוז אנשים-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הראיון היומי

צילום:

מדור חדש במעריב. מדי יום נארח את הדמויות הבולטות על סדר היום לראיון אקטואלי נוקב. כל השאלות הבוערות, כל הסוגיות שעל הפרק וכל מי שמשפיע

לכל הכתבות של הראיון היומי

עוד ב''הראיון היומי''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים