העיניים של איתם: הצצה לחיים של הכלב וולטר
מי יכול להיות כלב נחייה? איך הם מוסמכים? ומה הקשר למלחמת העולם הראשונה? ד"ר סמדר טל, וטרינרית הבית והרופאה האישית של וולטר, מסבירה. שיחות על ארבע
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

זכות גדולה נפלה בחלקי לתרום למרכז לכלבי הנחייה, זמן ותרומה מקצועית, ביחד עם עוד מספר וטרינרים מתנדבים של המרכז. זכות גדולה אף יותר נפלה בחלקי להכיר את איתם וכלבו המופלא וולטר - צמד מנצח.
אדם בעל מוגבלות זקוק לכלב שיכול לבצע מטלות יומיומיות שיקלו עליו אך לא יפריעו לאנשים אחרים בדרך. המפגש עם האתגרים היומיומיים אינו קל, אולם הניסים המאפשרים התגברות על אתגרים- אלה מתרחשים בכל יום בחיי אנשים רבים.
הכלבים הראשונים שהוכרו ככלבי שירות לאנשים באופן רשמי היו כלבי הנחייה לעיוורים. במלחמת העולם הראשונה התעוורו אנשים רבים בגרמניה וגם אומנו כלבים לשירות בצבא בתור כלבים מבצעיים. כלבים אלה, שרבים מהם היו מגזע הרועה הגרמני, הפכו לכלבי שירות לעיוורים מאותה מלחמה.
אימון כלבים בצורה דומה המשיך בשוויצריה, ארצות
בני אדם וכלבים יצרו שותפויות למטרות רבות משום שהכלבים כל כך נכונים לעבוד בשירות האנשים שאותם הם אוהבים. הניסיון שנצבר, מחקרים ועבודתן הקשה של התכניות לאימון כלבי שירות, ובראש ובראשונה בתי ספר לכלבי נחייה הביאו את רמת השירות, האמינות והבטיחות של כלבי השירות לרמה גבוהה.
הגישה למקומות ציבוריים והכניסה אליהם תלויה ביכולת הכלב ומאמנו לעמוד בדרישות החוקיות ובהתנהגות המקובלת בציבור. על המאמן והכלב להפעיל שיקול נכון בכל זמן, וכלב שירות אינו יכול לתפקד כמטפל לאדם סיעודי שאינו עצמאי. האדם בעל המוגבלות וכלב השירות עובדים יחד כצוות, והם מתאמנים ביחד בכדי להוות צוות שכזה.
אימון הכלב מתחיל לרוב כאשר הוא עדיין גור. למרות שכלבים מסוימים מתקבלים לתכנית מאוחר יותר, בתי הספר לכלבי נחייה לעיוורים מעדיפים לעבוד עם מתנדבים שמגדלים את הגורים בחדשי חייהם הראשונים ומבטיחים שיהיו להם חוויות מתחילת החיים ואימון הכרחי על מנת לתת את הסיכוי הטוב ביותר להפוך לכלבי נחייה.
כלבי נחייה בדרך כלל נולדים לתכניות הרבעה זהירות, משום שעליהם להיות בריאים, ברי יכולת להיות מאומנים ובעלי אופי נוח - כל אלה הינן תכונות שעוברות בתורשה. חלק מכלבי ההרבעה שייכים לבתי הספר, ואחרים שייכים למגדלים פרטיים שתורמים גורים לבתי הספר. הגורים נבחנים לאורך הדרך והמשפחה האומנת מקבלת עזרה מן התכנית ובית הספר בכל פעם שצצה בעיה.
כאשר מגיע הזמן הנכון, הגורים חוזרים לבית הספר לצורך הערכה פיזיקאלית, רגשית ומנטאלית בכדי לראות האם הם מועמדים טובים להמשיך בתכנית. באם אין הדבר כך, תמיד ממתינים להם בתים טובים שיאמצו אותם. גורים שנשארים בתכנית הינם גורים מסורסים וגורות מעוקרות אלא אם נבחרו להיות כלבי הרבעה של התכנית.
בשלב הבא הם עוברים אימון רשמי. חיים בבית הספר ויוצאים לאימונים יומיומיים עם מאמן בקהילה שבסביבת בית הספר. האימון שלהם חייב לכלול ניסיון רב עם העולם "האמיתי" ולכן אימון רק בשטחי בית הספר הינו מוגבל מדי. הם לומדים תנועת כלי רכב ומכשולים שאותם צריך לעקוף, והרבה מעבר לכך.
תקופה זו בחיי כלב הנחייה נמשכת מספר חודשים. ברוב המקרים, השלב הבא הינו של קבוצת סטודנטים עיוורים שמגיעים למספר שבועות של מחיה בבית הספר, על מנת להתאמן עם הפרטנרים הכלביים החדשים שלהם.
בהתאמת הכלב לעיוור נדרשת תשומת לב רבה. גובהו של האדם העיוור הינו גורם אחד, כמו גם הטמפרמנט ומהירותו של האדם והכלב. כלבים מסוימים נחשבים כמתאימים יותר לאנשים שכבר היו להם כלבי נחייה בעבר. בזמן השהייה בבית הספר, הלמידה כיצד לטפל בכלב נחייה חדש הינה עבודה במשרה מלאה עבור האדם העיוור.
על המאמן שאימן את הכלבים לאמן עתה את האנשים על מנת שיוכלו לעבוד נכון עם כלבם. על הכלב לעשות את המעבר מן המאמן לאדם העיוור. הכלב לומד את מימדי האדם החדש על מנת שיוכל להנחותו ללא מכשולים דרך פתחים שדרכם יוכל האדם לעבור. זוהי רק אחת מן היכולות הרבות והמופלאות של כלבי הנחייה. חלק מהיכולות הללו מגיעות מאימון וחלקן טבעיות לכלב ולא תמיד ברור מהיכן הוא שואב אותן.
גידול גור המתעתד להיות כלב נחייה או כלב שירות אחר הינו דרך נפלאה לתרום לחברה. זוהי יכולה להיות מחויבות מצוינת לאדם צעיר אשר מתעתד לשנות את חייו (למשל לצאת ללימודים באוניברסיטה) כך שאינו מסוגל להתחייב לגדל כלב לטווח ארוך.
קיימות דרכים נוספות להיות מעורבים בעבודת כלבי השירות, ביניהן, איסוף תרומות עבור תכניות אלה. היכולת לעזור לאדם עם מוגבלויות להשתתף באופן פעיל יותר בחברה ובציבור עם פחות נזקקות לאנשים נוספים הינה מטרה מבורכת שאין רבות כמוה.
כיצד יש להתנהג בסביבת כלב שירות ובעליו? כאשר אתם פוגשים בכלב ובמטפלו העובדים יחדיו, מספר עובדות יסייעו לכם במתן עזרה. מעל לכל יש להיזהר לא להפריע לכלב מלהתרכז במטפלו. לא תמיד ברור ברגע נתון מה עושה הכלב או מה הוא עומד לעשות בכדי לסייע לאדם, אולם תשומת ליבו של הכלב לתפקידו הינה, פעמים רבות, קריטית לבטיחות האדם לו הוא מסייע.
כלבי שירות לומדים להתמזג לתוך סיטואציה, כך שפעמים רבות הם נראים כאילו אינם עושים דבר. ככל שהכלב מאומן יותר, כך עבודתו ניכרת פחות לעין. באם המטפל מדבר איתך ואינו נראה עסוק, ניתן לבקש ממנו ללטף את כלבו. אל תיפגעו באם המטפל מבקש מכם שלא לעשות זאת. קיימות סיבות שונות שבעטיין ליטוף ברגע מסוים אינו מתאים.
באם המטפל מאשר לכם ללטף את כלבו, יש להמתין לסימון של המטפל לכלבו על מנת שיוכל לתת להם תשומת לב. דבר זה חשוב על מנת להבטיח את האימון של הכלב ככלב שירות, אימון בטיחותי לבעליו. באם עיוור מבקש מכם להובילו למקום מסוים כאשר הוא מלווה בכלב נחיה, ניתן להציע את זרועכם לעיוור. דבר זה נכון לכל אדם עם מוגבלות כלשהי.
הכותבת הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו - yarok@maariv.co.il
