"בכירי אל-קאעידה היו במחנות חיזבאללה"
שופט בארה"ב תיאר בפסק דין כיצד איראן וחיזבאללה אימנו את אנשי אל-קאעידה לפני הפיגועים בשגרירויות במזרח אפריקה ב-1998
שופט בית המשפט המחוזי, ג'ון בייטס, פרסם ב-28 בנובמבר את הכרעת הדין בתביעה שהוגשה נגד ממשלות סודן ואיראן בגין הפיגועים נגד השגרירויות האמריקאיות במזרח אפריקה בשנת 1998. הוא פסק כי שתי הממשלות צריכות לשלם פיצויים בגין המתקפה המשולבת שביצע ארגון אל-קאעידה בקניה ובטנזניה.

הפיגוע ליד שגרירות ארה''ב בקניה ב-1998. צילום: אי-אף-פי
45 עמודי הכרעת הדין מספקים הצצה לקשר ההדוק בין איראן לבין רשת הטרור שייסד אוסמה בן לאדן. "לממשלה של הרפובליקה האיסלאמית של איראן יש היסטוריה ארוכה של אספקה חומרית ותמיכה בארגוני טרור, כולל אל-קאעידה", כתב השופט. "לאורך שנות התשעים, איראן ראתה את אל-קאעידה בתור כלי יעיל כדי לערער את האינטרסים האמריקאיים".
אחד התחומים המרכזיים שבו עסק שיתוף הפעולה היה האופן שבו ניתן לפגוע בנציגויות דיפלומטיות, בעיקר של ארה"ב, כאשר המטרה הייתה לנצל את הניסיון של חיזבאללה בפיצוצם של שגרירות ארה"ב ובסיס הנחתים בביירות בשנת 1983.
"ממשלת איראן סייעה, עודדה וקשרה קשר עם חיזבאללה, אוסמה בן לאדן ואל-קאעידה כדי להוציא לפועל התקפות רחבות היקף נגד ארה"ב תוך שיפור מנגנוני המשלוח המתוחכמים של משאיות תופת", נכתב בפסיקה.
"הסיוע מאיראן ומחיזבאללה היה קריטי עבור אל-קאעידה בביצוע ההתקפות בשגרירויות", הוסיף בייטס. "לפני הפגישה עם הבכירים האיראנים וסוכניהם, לבן לאדן ולאל-קאעידה לא היה את הידע הטכני הדרוש כדי לפגוע בשגרירויות בניירובי ובדאר א-סלאם".
אחרי הפגישות שנערכו בין נציגי אל-קאעידה וחיזבאללה בסודן באמצע שנות התשעים, הוסכם על מתן אימונים לבכירי אל-קאעידה במחנות הארגון השיעי בדרום לבנון. גם סייף אל-עאדל, מבכירי ארגון הטרור שאף היה ממלא מקום מנהיג הארגון אחרי חיסול בן לאדן במאי האחרון, עבר אימונים עם חיזבאללה.
הוא אף שהה שנים אחדות באיראן.
"אחרי אחד מסבבי האימונים במחנה חיזבאללה, פעילי אל-קאעידה שקשורים לפיגוע בניירובי ובהם מממן ויצרן פצצות, שבו לסודן עם קלטות וידיאו ועם מדריכים 'שעוסקים במיוחד בדרך שבה יש לפוצץ בניינים גדולים'", נאמר בפסק הדין.
בסופו של דבר, ב-7 באוגוסט 1998, הוציאה הזרוע המזרח אפריקאית של אל-קאעידה את הפיגוע המשולב, כאשר מחבלים מתאבדים הסיעו משאיות תופת לשגרירויות האמריקאיות בקניה ובטנזניה. 224 בני אדם נהרגו ואלפים נפצעו. בתגובה תקפה ארה"ב מטרות בסודן ובאפגניסטן.