הצעה: הזכות לקיום בכבוד תעוגן בחוק יסוד
הצעת החוק מבקשת לכלול זכויות אזרחיות בתחומי הבריאות, העבודה והדיור כחוקתיות. ח"כים מכל הקשת הפוליטית הבטיחו לתמוך

כזכויות חוקתיות את הזכות לקיום בכבוד צילום: פלאש 90
ההצעה, שנוסחה בסיוע האגודה לזכויות האזרח, הונחה על-ידי חברי כנסת ממגוון סיעות, הן של הקואליציה והן של האופוזיציה: שלי יחימוביץ (עבודה), זבולון אורלב (הבית היהודי), חיים כ"ץ(ליכוד), אורלי לוי (ישראל ביתנו), שלמה מולה (קדימה), זהבה גלאון (מרצ), ניצן הורוביץ (מרצ), דב חנין (חד"ש), איתן כבל (עבודה) ואורי אורבך (הבית היהודי).
"התואה המתבקשבת מהשפעת ההמחאה החברתית"
לדברי עו"ד טלי ניר, מנהלת מחלקת זכויות חברתיות-כלכליות באגודה לזכויות האזרח, "חקיקת חוק יסוד: זכויות חברתיות היא אחת התוצאות המתבקשות ביותר של המחאה החברתית. התמיכה הרחבה בחוק יסוד בקרב הציבור, נותנת תקווה לכך שהמחוקקים יפעלו בהתאם לדרישות בוחריהם וזכויות בסיסיות כמו הזכות לבריאות, לדיור נאות ולביטחון תזונתי יקבלו סוף סוף את המעמד החוקתי המגיע להן."

זכויות בהשפעת המחאה החברתית צילום: פלאש 90
בכך מבקשת ההצעה גם להתאים את מחויבותה של ישראל למימוש הזכויות החברתיות לפי האמנה הבינלאומית לזכויות חברתיות וכלכליות, אותה היא אשררה בשנת 1991. ההצעה נוסחה בהתבסס על אמנה זו ועל השוואה של חוקות של מדינות רבות, אשר עיגנו זה מכבר את הזכויות החברתיות בחוקתן.
חוק היסוד מציג פירוט של הזכויות, ובהן דיור: כל אדם זכאי לדיור נאות, בר השגה, להגנה מפני פינוי שרירותי, לחזקה מוגנת על מקום מגוריו ולנגישות לשירותים ותשתיות בקרבת מקום מגוריו; לכל אדם הזכות לבחור את מקום מגוריו כרצונו.
בריאות: כל אדם זכאי ליהנות מרמת הבריאות הגופנים והנפשית הגבוהה ביותר שאפשר להשיגה, כולל הזכות
לסביבה בריאה, הזכות לנגישות לרפואה מונעת, והזכות לטיפול רפואי באמצעות ביטוח בריאות ממלכתי. טיפול רפואי יינתן ללא צורך בתשלום ישיר, ועל פי שיקולים של צורך רפואי בלבד.
חינוך והשכלה: כל אדם זכאי לחינוך והשכלה באמצעות חינוך ממלכתי חינם עד גיל 18, או באמצעות מוסד אחר בו הכירה המדינה על-פי התנאים שנקבעו. כן זכאי כל אדם להשכלה גבוהה נגישה לכל.
יחד עם זאת, ההצעה מגבילה את מימוש הזכויות ליכולתה הכלכלית של המדינה. משמעות הדבר היא שככל שהממשלה תפעל למימוש הזכויות באופן הוגן ושוויוני, בהתאם למירב המשאבים העומדים לרשותה, היא לא תהיה חשופה לביקורת שיפוטית על מהלכיה, ולהפך.