המאבק התדמיתי של האקדמיה ללשון עברית
האקדמיה חוגגת 100 שנות מינוח, ולמרות התדמית של גוף מיושן, מתברר כי לא שמנו לב לחידושים הרבים שהפכו למילים כל כך שגורות

מטיילים באגמון החולה - יזכו למילון צילום המחשה: חמד אלמקת
במסגרת זו החליטו באקדמיה בימים האחרונים להראות לציבור, המתייחס בספקנות רבה למילים היוצאות ממדרשה, כי כעבור כמה שנים הופכים המונחים החדשים לשגורים כל כך בעברית היומיומית עד כדי כך שאנו סבורים שהיו שם תמיד.
השנה מציינים באקדמיה ללשון 100 שנות מינוח, משנת תרע"ב, אז פורסמה רשימת המונחים הראשונה, שכללה מונחי חשבון, ועד שנה זו, תשע"ב. מאז ועד היום פורסמו מאות רבות של מילונים ורשימות מונחים בתחומים ובמקצועות שונים.
המילון, שיחולק על ידי האקדמיה ורשות הטבע והגנים למטיילים ברחבי הארץ, אמור לעשות סוף להתעלמות מפעילות המינוח. כל מילה זוכה להסבר מילוני קצר תוך אזכור מתי נכנסה לחיינו. כך, כבר בשנות העשרה למאה הקודמת התוודענו לתקע ושקע, לעמידת ידיים ולפרחים כלנית וחרצית. במשך השנים גילינו מה זו תגובה, קצין, מדגם, משאית ומידע, מילים ברורות מאליהן.
"לאמץ מילים חדשות בעברית ולהשתמש בהן"
המילון החדש, ברוח המחאה החברתית, מבטא שפה כלכלית עשירה, שבעבר נאחזה בסלנג לועזי. המינוחים הכלכליים של האקדמיה נהיו שגורים בשפה בעשרות השנים האחרונות, והחל מהקיץ האחרון בפי כולם. כך למשל המילים אשראי, נזילות, תיעוש ותאגיד.
בשנות ה-70 נכנסו לחיינו העיצומים ובשנות ה-80 ההפרטה. הטכנולוגיה אף היא אינה נותרת מאחור. המרשתת היא רשת האינטרנט והמסרון הוא ה-SMS, הגלגינוע הוא הקורקינט הממונע והצרופה היא "אטצ'מנט", אותו קובץ מצורף בהודעות הדואר האלקטרוני שאנחנו שולחים.
אף על פי שגם מילים רבות חדשות מתחילות לחלחל לשפת הדיבור, השנים הקרובות יקבעו אם אכן מדובר בתהליך ארוך
או שמא השליטה של האקדמיה על השפה אכן הולכת ופוחתת. החידושים משחיתנות (ונדליזם), פתכה (לוח צבעים), אקדם (אפריטיף), צימנות (אנורקסיה) ותשנית (מוטציה)בשלב זה נותרים על דפי המילון בלבד.
"מילון הכיס '100 מילים' בא להמריץ את כולנו, דוברי העברית, לאמץ מילים חדשות בעברית ולהשתמש בהן", אומרת טלי בן-יהודה, מנכ"לית האקדמיה ללשון העברית. "כדי שמילה חדשה תהפוך להיות מילה 'רגילה' צריך להשתמש בה. אנחנו באקדמיה ללשון העברית מזהים את המחויבות של קהל גדול לשימוש במילים עבריות ושואבים עידוד מקליטתן של מילים חדשות רבות. נמשיך להציע מילים ומונחים עבריים בכל תחומי החיים".