בשל אמירות גזעניות: הרב אליהו ייחקר

היועמ"ש ויינשטיין הורה לפתוח בחקירה פלילית נגד רב העיר צפת בחשד להסתה, זאת על רקע פסק הלכה לפיו "צריך להבריח ערבים"

נועם שרביט | 22/11/2011 12:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הורה היום (ג') למשטרה לפתוח בחקירה פלילית נגד הרב שמואל אליהו, רב העיר צפת ומהרבנים המרכזיים בזרם החרדי-לאומי, בחשד להסתה לגזענות בהתבטאויותיו בתקשורת בנוגע לציבור הערבי.
הרב שמואל אליהו, רב העיר צפת
הרב שמואל אליהו, רב העיר צפת צילום: יגאל לוי


בה בעת, החליט היועץ המשפטי שאין מקום לפתיחה בחקירה פלילית בגין פסק ההלכה שפרסם הרב אליהו עם שורת רבנים נוספים, האוסר להשכיר או למכור דירה לערבים.

נגד הרב אליהו, בנו של הראשון לציון (הרב הספרדי הראשון) לשעבר מרדכי אליהו ז"ל, התקבלו תלונות על רקע פסק ההלכה (שכונה "מכתב הרבנים") שהוציא עם כ-50 רבנים נוספים, ובגין התבטאויות כוללניות מצידו על הציבור הערבי בתקשורת.

בין היתר אמר הרב: "התרבות הערבית היא אכזרית מאוד"; "אצל הערבים מדובר בקודים אחרים, בנורמות אלימות שהפכו לאידיאולוגיה. כמו שהגניבות החקלאיות אצל הערבים הן אידיאולוגיה. כמו שסחיטת דמי חסות מהמשקים החקלאיים בנגב היא אידיאולוגיה"; "יהודי לא צריך לברוח מהערבים. יהודי צריך להבריח ערבים"; "גירוש הערבים מהשכונות היהודיות הוא חלק מהאסטרטגיה", ועוד.
הרב התנצל ושב ואמר את הדברים

וינשטיין אימץ את עמדת פרקליט המדינה, משה לדור, לפיה יש מקום לפתיחה בחקירה בנושא. בין היתר, התחשב היועץ בכך שב-2006 הועמד הרב אליהו לדין בגין הסתה לגזענות בשל דברים שאמר אודות הציבור הערבי.

לאחר מגעים בין המדינה לבין פרקליטו, סוכם שהרב ייצא בקריאה ברורה ונחרצת שתכלול הסתייגות חד-משמעית מהדברים שיוחסו לו בכתב האישום, ויתנצל בפני אלה שנפגעו מדבריו. הרב עשה כן, ולאחר הודעת הרב לתקשורת ביטלה המדינה את כתב האישום. אלא שכאמור, הרב שב ואמר דברים דומים.

בנוגע לפסק ההלכה החליט כאמור וינשטיין שלא לפתוח בחקירה.

ראשית, סבור היועץ, כי יהיה קשה להוכיח שפסק ההלכה האמור פורסם מתוך "מטרה להסית לגזענות", כנדרש בחוק. שנית, מבחינת הדברים עולה כי ההגנה שמעניק החוק, לגבי "פרסום ציטוט מתוך כתבי דת וספרי תפילה, או שמירה על פולחן של דת", עשויה לעמוד לרבנים בהקשר של פרסום פסק ההלכה.

שלישית, וינשטיין סבור שכאשר מדובר בפסק הלכה יש להימנע במידת האפשר מהליכים פליליים, אלא אם מדובר במקרים חמורים במיוחד, כגון פסקי הלכה המתירים פגיעה פיזית בציבור מסוים על רקע גזעני, או בהתקיים נסיבות מחמירות אחרות המצדיקות פתיחה בחקירה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים