הנהגים הישראלים בטוחים: לי זה לא יקרה
מסקר של עמותת "אור ירוק" עולה כי חלק לא קטן מהישראלים סבורים כי לא ייתפסו בביצוע עבירות תנועה חמורות (רמזור אדום, מהירות מופרזת, דיבור בלפון וחציית קו הפרדה רצוף). מנכ"ל העמותה שמואל אבואב: "יש להגביר נוכחות המשטרה בכבישים והגדלת מספר הבדיקות"

"לי זה לא יקרה". בדיקת מהירות צילום ארכיון: אריק סולטן
הסקר נערך באמצעות מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה בקרב מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. מהסקר עולה כי 38 אחוז בלבד מהנשאלים סבורים כי קיימת סבירות כי ייתפסו כאשר יחצו רמזור באור אדום, 34 אחוז שייתפסו בנהיגה מעל למהירות המותרת (מעל 20 קמ"ש בכביש בינעירוני) ורק 31 אחוז כי ייתפסו בנהיגה תוך כדי דיבור במכשיר הסלולארי.
בנוסף, 24 אחוז בלבד מהנשאלים העריכו כי קיימת סבירות שנהג ייתפס כשיבצע עקיפה בקו הפרדה לבן, אך כ-75 אחוז מהנשאלים תומכים בהחמרת הענישה בגין עבירות תנועה. אגב, 75 אחוז מהנשאלים העריכו כי קיימת סבירות גבוהה שיתפסו כשינהגו תחת השפעת אלכוהול.
ציבור הנשאלים נתבקש לתת ציון לאפקטיביות האכיפה של משטרת ישראל. הציון הכללי שהעניקו הנשאלים לאפקטיביות האכיפה של משטרת ישראל היה 4.7 (מתוך 10).
עוד עולה מנתוני הסקר כי 97 אחוז מתושבי הצפון העידו כי לא נעצרו לבדיקת אלכוהול על ידי המשטרה אף לא פעם אחת בשנה האחרונה. מעבר לכך, 55 אחוז מהם גם טענו כי לא נעצרו כלל לבדיקת רשיונות שגרתית.
שמואל אבואב, מנכ"ל אור ירוק: "לאור נתוני הסקר מתחייבת הגדלת התקציב למשטרת ישראל לשם הגברת נוכחותה בכבישים והגדלת מספר הבדיקות שהיא מבצעת. הדבר דרוש הן לשם אכיפה ראויה של החוק ולא פחות חשוב מכך - לשם הרתעת הנהגים מביצוע העבירה. נהג שיידע שקיים סיכוי רב שייתפס בגין עבירת תנועה שביצע יקפיד לא לבצעה".
"למימד ההרתעה, שיביא להפחתה בביצוע עבירות תנועה תורמת גם החמרת רף הענישה", הוסיף אבואב.
ובמקביל: ירידה במספר הדוחות
במקביל, עולה מנתוני אור ירוק המסתמכים על נתוני משטרת ישראל כי בשנת 2010 רשמה משטרת ישראל 437,388 דוחות בגין נסיעה במהירות מופרזת, דיבור במכשיר הסלולארי בזמן נהיגה ונסיעה ללא חגורות בטיחות. ירידה של 25 אחוז בהשוואה לנתוני 2009.
ועדת הכלכלה של הכנסת צפויה להחליט השבוע על החמרה במדיניות הענישה כנגד
עברייני תנועה במספר עבירות מרכזיות: אי ציות לרמזור, פניית פרסה אסורה, נסיעה בנתיב השמור לתחבורה ציבורית, נסיעה על מדרכה/שביל אופניים, חריגה מהמהירות המותרת לטרקטורון, עקיפת רכב שעצר למתן זכות קדימה, חסימת צומת/כניסה לצומת לא פנוי, אי חגירת תינוקות פעוטות וילדים ואי חבישת קסדת אופנוע/טרקטורון.