לידת פג תאריך חופשת הלידה בשבועיים
הצעת החוק אותה יזמה ח"כ אורלי לוי תעלה היום לקריאה טרומית, ונועדה להקל על הורים לפגים שילדם אושפז לתקופה של מעל 14 יום

לסייע בקושי של ההורים צילום ארכיון: מקס ילינסון
אחת מכל עשר לידות בישראל היא לידה של פג. כ-16,000 לידות פגים מתקיימות בישראל כמדי שנה, ושבשל מצבם של העוללים הפגים, הם מאושפזים למשך תקופות זמן ממושכות, לעיתים אף חודשים ארוכים.
בנוסף על הקושי, הקיים ממילא לאחר לידה רגילה, לאחר שחרור הפג לביתו, לא אחת נדרשים ההורים להמשיך במעקב הרפואי ובהשגחה הצמודה מחשש לחייו. לאור המעמסה הנפשית והפיזית על ההורים, ותקופת ההשגחה המשתנה בין מקרה למקרה, נאלץ לעיתים אחד ההורים אף לנקוט בצעד דרמטי ולעזוב את עבודתו.
הצעת החוק הנתמכת גם על יו"ר הפורום למען פגים בישראל, נועדה להקל על ההורים לפגים שילדם אושפז לתקופה העולה על 14 יום, זאת בנוסף לתוספת על ימי האשפוז להם הם זכאים מהביטוח הלאומי. על פי הצעת החוק יתווספו שבועיים לחופשת הלידה של אחד ההורים במקרה של פג שאושפז לשבועיים לפחות.
היום: יום הפג הבינלאומי
הצעת החוק כבר עלתה לפני כשנה להצבעה ולא זכתה לרוב במליאת הכנסת. ואולם, לאחרונה, בעקבות הסכמה עקרונית של שר הרווחה, משה כחלון (ליכוד) להצעה, היא צפויה לזכות בתמיכת הקואליציה. "יש פה בשורה אמיתית", אומרת ח"כ לוי. "שר הרווחה הסכים לתמוך בהצעה למרות התנגדות הביטוח הלאומי. לנושא של אשפוז ילודים ופגים יש היום רק פתרון חלקי ולא ייתכן שהמדינה לא תדאג לזכויותיהם של ההורים".
היום יצוין בכנסת "יום הפג הבינלאומי"
במהלכו תעלה הצעת החוק להצבעה. במהלך היום יתקיימו מספר דיונים בנושא, בין היתר בטענות לאפליה בטיפול בפגים גדולים שבניגוד לפגים קטנים לא פעם מאושפזים במחלקות יילודים תוך סיכון חייהם במקום בפגיות, זאת בשל חוסר המקום והיעדר התקציבים.
"צריך לטפל בשורש הבעיה", אומרת ח"כ לוי, "המתחילה במחסור החמור ברופאים, אחיות ומיטות אשפוז בפגיות בישראל ומסתיימת באטימות ממסדית כלפי הפגים ומשפחותיהם, גם בתחומים אחרים".