ח"כ זועבי: ישראל הפקיעה את אדמתי
חברת הכנסת, שעוררה סערה כשהשתתפה במשט הטורקי, ממשיכה לפעול נגד המדינה, וטענה בפורום בינ"ל בדרום אפריקה נגד האפליה בישראל
זועבי הוסיפה: "אני חיה במדינה יהודית שהאזרחות שלי בה היא על תנאי וקשורה לנאמנות שלי לציונות", אמרה בקייפטאון שבדרום אפריקה.
לדבריה, פתרון שתי המדינות לשני עמים לא אפשרי. היא הוסיפה דרישה מצידה לחיות במדינה דמוקרטית שבה שוויון לערבים. "מלכתחילה לא הייתה הצדקה להקמת מדינה יהודית. עכשיו, כשיש דורות של יהודים שנולדו בה, אני רוצה לחיות איתם אבל לא במדינה יהודית וגזענית". היא דרשה גם נסיגה כוללת של ישראל מהשטחים, כולל מזרח ירושלים, פירוק כל ההתנחלויות ומימוש זכות השיבה המלאה בכל מקום, והפיכת ישראל למדינה "דמוקרטית".
הפורום הבינלאומי, המכונה "טריבונל ראסל", פועל כבית דין ציבורי בינלאומי עם "שופטים" ו"חבר מושבעים", והוא קרא לאחרונה להטיל סנקציות דיפלומטיות, מסחריות ותרבותיות על ישראל וכן לשקול את הפסקת ההשקעות בה בשל "המשך הכיבוש בשטחים". כמו כן, הפורום קרא למדינות האיחוד האירופי להגביר את הפעילות המשפטית נגד אנשי צבא ובכירים ישראלים "החשודים בפשעי מלחמה".
הפעם יעסוק בסוגיית המשטר בישראל ויבחן את מדיניותה כלפי אזרחיה הפלסטינים וכן הפלסטינים שבשטחים. מטרת הטריבונל הוא לקבוע האם יחס ישראל כלפיהם תואם להגדרת האפרטהייד, שמשמעותו לפי החוק הבינלאומי הוא משטר המבוסס על עקרונות של עליונות גזענית ואתנית.
ח"כ זועבי היא אחת העדות שתופיע מול הפורום, לדבריה "כינוסו של בית הדין בעיר קייפטאון טומן בחובו ערך סמלי המרמז על ניסיונות המשטר בישראל לשמר את עצמה כמדינה אקסקלוסיבית ליהודים". עוד הוסיפה זועבי: "בניגוד לישראל, דרום-אפריקה הודתה במשטרה הגזעני ואף הביאה לסיומו בסופו של דבר".
בחבר המושבים ינכחו מומחים כמו ג'ון דוגארד, פרופ' לחוק הבינלאומי, שבעבר חיבר דוחות עבור נציבות זכויות האדם של האו"ם, וכן דיפלומטים, זוכי פרס נובל ופוליטיקאים לשעבר. העדים שיעלו לדוכן הם מומחים בתחומים שונים כגון החוק הבינלאומי, גזענות, אפרטהייד, כותבי דוחות עבור האו"ם, פעילים פוליטיים ואחרים.
בית הדין פנה לממשלת ישראל בבקשה כי תשלח נציגים מטעמה לבוא ולהעיד, להציג את עמדתה, אך נותר ללא מענה מצד הממשלה. לאחר סיום
הופעתה של ח"כ זועבי בטריבונל היא המשך ישיר להשתתפותה בכינוס שנערך בשבוע שעבר באיסטנבול בו קיבלה משר החוץ של טורקיה, אחמט דובטולו, תעודת הוקרה על השתתפותה במשט.
בין העדים שיופיעו היום בפני הטריבונל בקיפטאון נמצאים גם פרופסור ג'ף הלפר, עו"ד אמילי שפר ועו"ד לאה צמל מישראל וכן ויני מנדלה, רעיתו לשעבר של נלסון מנדלה.

ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו) פנתה אמש אל היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה ויינשטיין, ודרשה להעמיד את ח"כ זועבי לדין בשל פעילותה נגד מדינת ישראל. לדברי ח"כ מיכאלי, "יש בכנסת גיס חמישי הפועל מתוכנו". היא קראה להדיח את ח"כ זועבי מהכנסת ולהקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתבדוק את פעילותם של חברי הכנסת הערבים.
חבר הכנסת עתניאל שנלר (קדימה) אמר: "הגיעה העת למצוא את הדרך לשלול אזרחותה של זועבי. חברת הכנסת עושה כל מאמץ לנתק עצמה מהמדינה, ועל המדינה להיענות למאמציה. ראוי לבחון את הדרכים החוקיות לשלול אזרחותה בגין בגידה באינטרסים הלאומיים של ישראל".
עוד הוסיף שנלר כי על ערביי ישראל להוקיע את "התפוח הרקוב" ולהתנער מאזרחית המזוהה עם חיזבאללה וחמאס: "מי שמגבה פושעת זו, מצהיר כי ברצונו לוותר על אזרחותו הישראלית ולהצטרף לאויבי ישראל", אמר.
לאחר אמירתו, הגיש שנלר תלונה לוועדת האתיקה כנגד ח"כ זועבי, לאחר שמצא כי לא ביקשה את אישורה לטוס לדרום אפריקה לצורך מתן עדות כנגד מדינת ישראל. במכתב התלונה, נכתב כי זועבי תטען בפורום הבינלאומי כי ישראל היא מדינת אפרטהייד ולכן יש להטיל עליה סנקציות דיפלומטיות, מסחריות ותרבותיות.
"בבדיקה שערכתי, מצאתי כי לא ביקשה ח"כ זועבי את אישורה של ועדת האתיקה טרם נסיעתה לחו"ל כמתחייב מתקנון הכנסת", כתב שנלר במכתב, "אודה לבדיקת הועדה את התנהלותה של ח"כ זועבי באשר למהות הנסיעה, הגורמים המממנים וההגנה שהחוק נותן ומעניק לה בעת חתירתה כנגד מדינת ישראל ובמידת הצורך להפעיל סמכות הועדה כנגד 'השור המועד'".
