פרס: על מנהיגי העולם לא לתת יד לאיראן
נשיא המדינה אמר בביקורו בקפריסין כי איראן היא המדינה היחידה המאיימת בהשמדת עם. "טהרן בוחרת להיות מרכז לטרור עולמי"
"כל מנהיגי העולם אמרו בקול רם וברור כי לא ירשו מצב בו איראן תשיג נשק גרעיני, כך הצהירו פוטין, אובמה, סרקוזי, מרקל, קמרון ומנהיגים נוספים. אי אפשר לנהל את העולם כשאין משמעות להבטחות", אמר פרס, שהתקבל בקפריסין במתח צבאי וביקורו סוקר בהרחבה בכלי התקשורת המקומיים.
בתשובה לשאלות שהפנו אליו כתבים מהתקשורת הישראלית והבינלאומית ענה פרס עוד כי "איראן גרעינית היא סכנה לכל העולם, לא רק לישראל. לאיראן יש מרבצי נפט וגז ואין שום ספק כי מאמציה הם ליצור פצצה גרעינית ולא להפקת אנרגיה".
"איראן היא המדינה היחידה המאיימת בהשמדת עם", הדגיש. "אף מדינה בעולם לא מאיימת על איראן, אך היא מצידה בוחרת להוות מרכז לטרור עולמי ושולחת אמצעי לחימה וכסף לאירגוני טרור בראשם החמאס והחיזבאללה".
בתוך כך, מזכ"ל אנדרס פוג רסמוסן נאט"ו הודיע היום כי אין לארגון כל כוונה להתערב בתוכנית הגרעין באיראן, זאת על רקע דיווחים כי מדינות שונות נערכות לתקיפה אווירית נוכח התוכנית הגרעינית בטהרן. רסמוסן הדגיש כי נאט"ו תומכת במאמצים הדיפלומטים הנעשים על מנת לפתור את משבר הגרעין ודרש ממנהיגי איראן לנהוג בהתאם להחלטת האו"ם.
בפתח הפגישה ציין נשיא קפריסין כריטופיאס כי ביקור הנשיא מהווה אות למחוייבות של שתי המדינות לפתח ולהעמיק את היחסים כמדינות שכנות שיש להן אינטרסים משותפים "ביקורך מהווה אבן דרך חשובה בעידן החדש של היחסים ביננו".
הנשיא פרס אמר למארחו כי "חיכינו המון זמן לגילוי של משאבים טבעיים באיזור ועכשיו כשבתחומי שתי מדינותינו נמצא גז – נטפל בו על פי החוק הבינלאומי תוך הקפדה שלא לקחת מאף אחד את ששייך לו ושלא יקחו גם מאיתנו את מה ששייך לנו. היחסים
הנשיא כריסטופיאס הדגיש כי הוא מבקש להעביר במעמד זה של ביקור נשיא מדינת ישראל בקפריסין מסר של פיוס ושלום להנהגה הטורקית והזמין את טורקיה לקחת חלק בפרויקט הגז המשותף, אך הדגיש את החובה החלה על טורקיה לפעול רק במסגרת החוק הבינלאומי.
קפריסין צפויה לכהן כנשיאה התורנית של האיחוד האירופי במחצית השנייה של 2012 ועל רקע זה סיכמו השניים על הקמת צוות משותף שיגבש אסטרטגיה של שיתוף פעולה בין אירופה למזרח התיכון ויחזק את הכוחות המתונים הקוראים לדמוקרטיה ולחופש.
כמו כן דנו השניים במקומה של אירופה בסיוע לקידום תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. פרס הדגיש כי ההנהגה הפלסטינית הנוכחית בראשות אבו מאזן ופיאד היא שותפה טובה וראויה לקידום תהליך השלום וכי אסור לפספס את חלון ההזדמנויות.
אל הנשיא התלווה בביקורו שר התשתיות, עוזי לנדאו שחתם על הסכם אנרגיה עם מקבילתו הקפריסאית. מטרת ההסכם היא לקדם שיתוף פעולה בין הצדדים בתחומי האנרגיה המתחדשת במגמה לפתח ולקדם השימוש בטכנולוגיות חדשות בתחומים אלו. במהלך הביקור נחתמו גם הסכמים נוספים בתחומי התקשורת, המחקר והפיתוח והארכיאולוגיה.
