המסר של ארדואן

הרעש שעוררה הממשלה בניסיון הנפל לסייע לטורקיה היה חזק מהרעש עצמו. במקום תרגילי חנפנות צריך להתנצל

יהודה שרוני | 25/10/2011 14:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחזה כזה כבר מזמן לא היה במחוזותינו. איך שנודע על רעידת האדמה בטורקיה אצו רצו קברניטי המדינה והתחרו זה בזה על הצעות לסיוע לנפגעי הרעש. ראש הממשלה בנימין נתניהו הציע עזרה בשידור חי במהלך מפגש עם ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג.

אחריו הזדרזו גם שר הביטחון אהוד ברק, שר החוץ אביגדור ליברמן (סרבן ההתנצלות הראשי כלפי הטורקים) והרמטכ"ל בני גנץ.

מבין כל מדינות העולם ישראל הייתה הראשונה שהציעה את הסיוע, מסיבות הומניטריות כמובן. הרמטכ"ל כבר שיגר פקודת מבצע והורה לצה"ל להכין מיד את משלחת הסיוע. אלא שהמשלחת יכולה לקבל צפירת הרגעה. הטורקים השיבו בנימוס "לא תודה".

הסיוע לנפגעי הרעש ב-1999 התקבל בברכה, אולם היו אלה זמנים אחרים. יחסי טורקיה וישראל היו אז בשיאם. אלא שמאז השתנו הנסיבות. הטורקים אחרי פרשת המרמרה כבר אינם מוכנים שדגל ישראל יתנופף באזור הרעש. גם הניסיון הישראלי לקשור בין הצעת הסיוע הנוכחית לעובדה שהטורקים שיגרו לפני עשרה חודשים שני מטוסים שסייעו מסיבות הומניטריות בכיבוי השרפה בכרמל - לא עבד.
ארדואן לא פראייר

אני נותן קרדיט לכך שהצעת הסיוע הממשלתית לטורקים נעשתה באמת ובתמים מסיבות הומניטריות. כך נהגנו בעבר לא רק כלפי הטורקים אלא גם כלפי היפנים, תושבי האיטי ומי לא.
אלא שבתוך הצעת הסיוע הסתתר שיקול נוסף: מקבלי ההחלטות חשבו בתוך תוכם שגם אם הסיוע לטורקים לא יועיל, בוודאי שהוא לא יזיק לקירוב הלבבות

ולחימום מערכת היחסים הצוננת בין שתי המדינות.

ראש הממשלה הטורקי טאיפ ארדואן אינו פראייר. כפוליטיקאי משופשף הוא הבין שאם ייענה בחיוב להצעת הסיוע של ישראל, הוא ישלם מחיר על כך. הוא העדיף להשאיר את משלחת הסיוע בארץ הקודש ולא ליפול למלכודת גם במחיר הטורקי האומלל הלכוד תחת הריסות בניין שקרס.

רק התנצלות תרצה את הכבוד האבוד הטורקי

אם כן ניסיון קיצור הדרך הנוכחי של ממשלת ישראל לא עלה יפה. כאן המקום להזכיר שאיש העסקים יוסי צ'חנובר הצליח לגבש לפני מספר חודשים בשם הממשלה נוסחת פשרה לפתרון המשבר במערכת היחסים שפרץ בעקבות משבר המרמרה.

צ'חנובר היה בטוח בהצלחתו, אך נתניהו התחרט ברגע האחרון והמתווה לא אושר. נראה שרק התנצלות בסגנון זה או אחר תרצה את הכבוד האבוד הטורקי. אם זה המצב, הרי מבחינת מאגר האינטרסים האזוריים שיש לנו, אין סיבה שלא לסתום את האף ולספק לטורקים את רצונם.

חשוב לזכור ששר הביטחון אהוד ברק כבר הוכיח שהוא יודע להתנצל כשעשה זאת בפני ממשלת מצרים כחלק מעסקת גלעד שליט. ברק נותר בחיים גם לאחר הפגיעה בכבודנו הלאומי. אם זה המצב מול המצרים, מדוע שלא לעשות זאת מול הטורקים, מדינה שבה האינטרס של ישראל הרבה יותר קריטי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יהודה שרוני

צילום: דעות

בוגר מדע המדינה ומוסמך במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. חבר מערכת מעריב, העורך הכלכלי של העיתון ובעל טור בגלי צה"ל ובטלוויזיה

לכל הטורים של יהודה שרוני

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים