הצפון בער, המפכ"ל וצמרת המשטרה בילו

אלפי שוטרים הוזנקו לטובא זנגרייה נוכח הצתת המסגד וההתפרעויות שאחריה, מה שלא הפריע לדנינו ולקציניו להמשיך בסדנת 'מאסטר שף'

אבי אשכנזי | 5/10/2011 7:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אירוע הצתת המסגד והמהומות שבאו לאחר מכן בטובא זנגרייה הוגדרו במערכת הביטחון כאירוע נפיץ העלול לדרדר את המצב באזור. המשטרה ריכזה בכפר וסביבו אלפי שוטרים, ובהם לוחמים מיחידות מיוחדות של מג"ב וכוחות יס"מ, שהועלו לצפון במיוחד.

המפכ
המפכ"ל יוחנן דנינו צילום ארכיון: אלי דסה
אבל בעוד השוטרים ניסו להרגיע את השטח, מפכ"ל המשטרה, רנ"צ יוחנן דנינו וכל ניצבי המשטרה העדיפו לא לשנות את התוכניות שלהם, ובמשך היומיים האחרונים הם שהו בסדנת "מאסטר שף" במלון "בית דניאל" בזכרון יעקב. בעוד השוטרים התמודדו עם המהומות וההתפרעויות, מפקדיהם עמדו ב"קו האש" מול המחבתות והסירים ובישלו ארוחות במסגרת הסדנה.

בחודשים האחרונים נערכה המשטרה לתרחישי קיצון שעלולים לפרוץ עם הדיון באו"ם על מדינה פלסטינית. במסגרת ההיערכות, שכונתה "זרעי קיץ", הועלתה שורת תרחישים, שאחד מהם היה פגיעה במסגד או במבנה דתי במגזר הערבי מצד גורמים יהודיים קיצוניים, דבר שעלול להבעיר את האזור.

המשטרה השקיעה עשרות מיליוני שקלים בהצטיידות ובאימון כוחותיה לתרחישים. אמנם אירועי ספטמבר לא גרמו למשטרה להתמודד עם גל מחאות אלים, אבל שלשום אחד מתרחישי הקיצון של "זרעי קיץ" התממש לאחר שאנשי ימין קיצוני הציתו במסגרת "תג מחיר" את המסגד בכפר טובא זנגרייה שבגליל.
"באירוע כזה הוא חייב להיראות בשטח"

אלא שהאירוע התרחש בדיוק ביום שבו יצא סגל הפיקוד של המשטרה לסדנת גיבוש, סדנת "מאסטר שף", שבמסגרתה הגיעו המפכ"ל וכל הניצבים ליומיים בבית מלון יוקרתי בזכרון יעקב. הם הפשילו את מדיהם, לבשו סינרים, התחלקו לקבוצות וערכו סדנת בישול שנמשכה יומיים. המטרה הייתה לגבש את הקצונה הבכירה של המשטרה.

רק ניצב אחד לא השתתף בסדנה-מפקד המחוז הצפוני, ניצב רוני עטיה, שהבין מיד את גודל הנפיצות של המהומות שהתרחשו בגזרתו. המפכ"ל, רנ"צ יוחנן דנינו, העדיף, לדברי הקצינים שהשתתפו בסדנה, לקיים את הערכות המצב במהלך הסדנה. אף אחד מהקצינים הבכירים לא עזב את הסדנה ולא יצא מפתח המלון לכיוון האירוע בטובא זנגרייה.

"במהלך כל היום בישלנו ובשעות הערב אכלנו את הבישולים. כל קבוצה הגישה את המתכון, וכולם טעמו מכל המתכונים", סיפר אחד הניצבים שהשתתף בסדנה.

בתוך המשטרה נמתחה ביקורת על התנהלות המפכ"ל והניצבים: "זהו אירוע נפיץ. נכון שהמפכ"ל לא חייב להיות בשטח כדי לקדם מהלכים מבצעיים, אבל באירוע כזה הוא חייב להיראות בשטח. לנראות יש משמעות עבור השוטרים והמפקדים ברמת השטח, אבל גם עבור האוכלוסייה", אמר גורם במשטרה. לדברי גורם בכיר במערכת אכיפת החוק: "אני לא זוכר זירת פשע שעוד באותו היום מגיע נשיא המדינה לזירה. הנשיא שמעון פרס הגיע, אבל מפקד המשטרה, המפכ"ל, העדיף להמשיך ולהשתתף בסדנת הבישול".

צילום: רימון מרג'ייה
הפגנות בטובא זנגרייה בעקבות הצתת מסגד צילום: רימון מרג'ייה
דוברת המשטרה: מדובר בפנייה קנטרנית ומשוללת כל יסוד

גם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', העדיף להימצא בשטח בטובא זנגרייה לצד השוטרים והמפקדים. אהרונוביץ', לשעבר סמפכ"ל המשטרה, מיהר במהלך ישיבת הממשלה לעזוב את הישיבה ולעלות צפונה. "הוא היה בחפ"ק המשטרתי בתחנת ירדן שבראש פינה ואף נפגש עם נכבדי האזור משעות הבוקר ועד שעות הלילה המאוחרות שלשום", אמר גורם במשרד לביטחון פנים.

במשטרה אומרים כי באירועים חריגים מקובל כי המפכ"ל מגיע לשטח. כך למשל, באירוע שבו ביצע המחבל היהודי, נתן זדא, פיגוע רצח בעיר שפרעם, הגיע המפכ"ל דאז, רנ"צ משה קראדי, אל החפ"ק המשטרתי שהתמקם על אחד הגגות במרכז שפרעם ופיקד באופן אישי על האירוע. גם באירועי עכו היה זה המפכ"ל הקודם, רנ"צ דודי כהן, שמיהר במהלך יום הכיפורים לעיר ובמשך ארבעה ימים שהה בתחנת המשטרה בעיר לצד הכוחות.

סגנית דובר המשטרה, סנ"צ שרית פיליפסון, מסרה בתגובה: "מדובר בפנייה קנטרנית ומשוללת כל יסוד. מפכ"ל המשטרה וסגל הפיקוד הבכיר עודכנו כל העת על ידי מפקד המחוז הצפוני, ניצב רוני עטיה, בהשתלשלות האירועים. המפכ"ל קיים הערכות מצב מעת לעת והוצאו הנחיות בהתאם. הכוחות בשטח פעלו בהתאם להנחיות, בהגנה על אזרחים ושמירה על הסדר הציבורי, וכן בהידברות עם ההנהגה להרגעת האוכלוסייה ומניעת הסלמה".

צילום: יגאל לוי
הנשיא פרס במסגד בטובא זנגרייה צילום: יגאל לוי
תושבי הקיבוץ הסמוך קיבלו הנחייה שלא לצאת מהיישוב

גם יממה אחרי הצתת המסגד בטובא זנגרייה, שבוצעה על פי החשד כפעולת "תג מחיר" של גורמים ימניים קיצוניים, השקט לא חזר למקום. לפנות בוקר הוצתו בניין המועצה המקומית, המתנ"ס, מועדון הקשיש והמרפאה המקומית בכפר. בנוסף לכך, תושבי קיבוץ כפר הנשיא נקלעו למצור חסר תקדים בעקבות המהומות, וכעת הם חוששים כי יחסי השכנות הטובים והידידותיים עם תושבי הכפר הסמוך הגיעו לנקודת מפנה מסוכנת.

"מאוחר בלילה קיבלנו הנחיה מהנהלת הקיבוץ שלא לצאת מהקיבוץ בגלל ההתפרעויות של תושבי טובא. מי שהיה בדרכו חזרה לקיבוץ, קיבל הנחיה להמתין בראש פינה עד שההתפרעויות ייפסקו", סיפר אריה וולפין, חבר כפר הנשיא.

"שמענו יריות שנורו על ידי תושבים זועמים וקולות נפץ של גז מדמיע ורימוני הלם, שהמשטרה השתמשה בהם. אני חי בכפר הנשיא כבר 52 שנה ומעולם לא היו לנו אירועים כאלו. תמיד היינו ביחסים טובים. כשנודע לנו על הצתת המסגד, יצאנו עם משלחת מהקיבוץ לבקר אותם כדי להביע הזדהות עם המעשה הנורא שנעשה להם. התקבלנו שם בחום ובידידות, אבל אין ספק שההתפרעויות עוררו פחד וחששות מכניסה של גורמים קיצוניים לכפר שינצלו את המצב וישנו לחלוטין את הרוגע והשלווה ששררו עד היום באזור".

במהלך היום פשטה המשטרה על בתיהם של ארבעה חשודים במעורבות בהפרות הסדר ובהצתות. הבוקר יובאו החשודים להארכת מעצר בבית משפט השלום בצפת. בימים הקרובים צפויים מעצרים נוספים. במחוז הצפוני נערכים כעת לקראת יום הכיפורים. "אנחנו נערכים בכוחות גדולים של מאות ואלפי שוטרים שישהו במחוז הצפוני במהלך יום הכיפורים. המטרה היא למנוע ניסיון נקם, אבל אם ניסיון כזה יתרחש, התגובה המשטרתית תהיה מהירה ונחרצת, כזו שתמנע את החרפת האירוע", אמר גורם במחוז הצפוני.

השתתפה בהכנת הידיעה: עדי חשמונאי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים