משרד הפנים ממליץ: הקמת טורבינות רוח בפריפריה
מסמך שגיבש מינהל התכנון במשרד הפנים ממליץ להקים טורבינות בהספק מצטבר של 800 מגה-ואט עד 2020, בעיקר בצפון ובאזור באר שבע. מטרה נוספת: עידוד התעסוקה

אולם בזמן שחלף מאז קבלת ההחלטה הוקדשו מרבית המאמצים הממשלתיים לתחום הסולארי, אשר פוטנציאל ייצור החשמל ממנו נחשב גדול יותר. פוטנציאל ייצור החשמל מאנרגיית הרוח, על-פי המסמך, עומד על 3% מכלל ייצור החשמל במשק בשנת 2020. יעד זה נחשב נמוך יחסית בהשוואה למדינות באירופה. אנרגיית רוח מספקת כ-20% ממשק החשמל בדנמרק, 9% בספרד ו-7% בגרמניה .
ההחלטה להציב את מרבית הטורבינות דווקא בפריפריה, בדומה לאופן שמנוהל בו שוק האנרגיה הסולארית, נובעת מהתנאים הגאוגרפיים-אקלימיים של צפון הארץ ודרומה. הנתונים הרשמיים בנושא משטר הרוחות בישראל מצויים בשירות המטאורולוגי, ומבדיקות שבוצעו שם עולה כי האזורים הטובים ביותר להקמת טורבינות הם רמת הגולן, הרי הגליל, דרום הכנרת, דרום הר חברון ושיפולי השומרון ואזור הערבה, הר הנגב ואילת.
מלבד התנאים הפיזיים באזורים אלה, נראה כי הטורבינות אמורות לתרום בתחום התעסוקה. "באמצעות הקמת טורבינות בעיקר במחוז הצפון ובאזור באר שבע יתאפשר יישום המדיניות הממשלתית לעידוד הפריפריה", נכתב . לצד זה מציע המסמך לבחון אפשרות להקים טורבינות רוח קטנות יותר באזורים בנויים, אם כי יהיה צורך במקרה זה להתחשב בהיבטים של רעש וקרינה בשל הקרבה לאוכלוסייה.
במשרד התשתיות כינו את המסמך "צעד משמעותי" וציינו: "הוא יאפשר ליזמים לקדם טורבינות רוח בבתים פרטיים, בשטחי חקלאות ובחוות גדולות. הנושא נמצא בעדיפות גבוהה במדיניות משרד התשתיות הלאומיות לאנרגיות מתחדשות".
המסמך הועבר לאחרונה לגופים המקצועיים לצורך הערות, ובימים האחרונים הגיע לשלב ניסוחו הסופי לקראת הבאתו לדיון במועצה הארצית.
בחברה להגנת הטבע, שהעבירה את הערותיה למשרד הפנים בימים האחרונים, בירכו על גיבוש המסמך אך ציינו כי לקראת אישורו יהיה צורך בבחינת ההשפעה של הטורבינות על ציפורים.
רותי שוורץ, רכזת האנרגיה והתשתיות בחברה, אמרה: "החברה להגנת הטבע תומכת באנרגיות מתחדשות, אבל סבורה כי יש לערב בתהליך קבלת ההחלטות גם שיקולים סביבתיים, לרבות פגיעה פוטנציאלית בבעלי כנף. טורבינות רוח, בעיקר גדולות, הן בעלות השלכות פוטנציאליות שליליות על ציפורים עקב הפרעה למסלולי נדידה, סיכויי התנגשות ונזק לבתי גידול. החברה להגנת הטבע קוראת למשרדי הפנים והתשתיות לערוך את התוכנית בהתבסס על מפת פוטנציאל אזורי הרוח ומפת רגישות לציפורים, ומציעה את עזרתה באספקת המידע הנוגע למסלולי הנדידה".
היום קיימת בישראל חוות טורבינות רוח ברמת הגולן, ובה 10 טורבינות בהספק של 6 מגה-ואט. כמו כן, מוסדות התכנון אישרו לאחרונה הקמת שתי חוות נוספות - האחת ברמת סירין והשנייה במעלה גלבוע, ותוכניות נוספות להקמת חוות טורבינות בצפון הארץ ובבקעת ערד ממתינות לאישור.
תוכניות נוספות להצבת טורבינות זכו להכרה כ"פרויקט תשתית לאומי", ובהן חווה של 62 טורבינות בגולן. אולם בשלב זה מדובר בפרויקטים שטרם הוקמו.