"יש להגדיל את תמלוגי מפעלי ים המלח"
אדם טבע ודין העבירה המלצות לטרכטנברג. מציעה להגדיל תמלוגי ים המלח, לעצור הרפורמה בתכנון ולבצע רה-ארגון בתאגידי המים
"נכונות אמיתית לעשיית צדק חברתי מחויבת לאמץ עקרונות אלו, הנסמכים על תכנון ארוך טווח, יעיל וצודק של משאבי הטבע", ציין עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל העמותה. לדבריו, אימוץ ההמלצות יבטיח מקורות מימון משמעותיים לקידום מדיניות כלכלית אחראית לטובת אזרחי מדינת ישראל.
באדם טבע ודין ממליצים להקים תאגידי מים אזוריים גדולים, אשר חיוניים, לטענתם, לשמירה על עקרונות של צדק חברתי, זאת במקום העברת התאגידים לידיים פרטיות ("שעניינן במקסום רווחים כלכליים והשגת יעילות כלכלית"). "אימוץ עקרון זהו יביא להתייעלות כלכלית של התאגידים, אשר יביא להורדת מחיר המים לצרכנים", סבורים אנשי אדם טבע ודין.
הכספים שייכים לציבור
כמו כן מציעה העמותה לעצור את הרפורמה בתכנון ובבניה ולהפנות את המיליונים שהוקצו לקידומה להסרת החסמים בתחום הרישוי. "חסם זה יביא לשחרורן של עשרות אלפי יחידות דיור שעברו את כל ההליכים התכנוניים ומימושן הינו בבחינת 'מענה חרום' לביקוש הגדול שנוצר בשוק", כתבו במסמך שהועבר לעיון הוועדה.
לגבי התמלוגים שמשולמים על ידי מפעלי ים המלח למידנה מציינים באדם טבע ודין כי המדינה הותירה את גביית התמלוגים ממפעלי ים המלח בגובה חמישה אחוזים
בלבד, ובכך היא פועלת בניגוד לאינטרס הציבור ולמען אינטרסים כלכליים צרים של כי"ל בלבד.
לדברי העמותה, יש לבחון שינויים במתן התמורה המגיעה לציבור בנוגע לתקבולים המשולמים על ידי כי"ל מהשימוש הכלכלי בתוצרי ים המלח והן בנוגע לתמורה המשולמת בגין שימוש בשטחי ים המלח על ידי כי"ל. ברכה ציין כי "כספים אלו, השייכים לציבור, מהווים סכומי עתק אשר יכולים לשמש כפתרון של בעיות חברתיות רבות – חינוך, דיור, סביבה, בריאות ורווחה".