העולם לנשיאת ברזיל: הצילי את האמזונס
האם הסנאט הברזילאי יאשר חוק שעלול להפקיר את יערות האמזונס? פעילי סביבה מכל העולם התאגדו במטרה לדרוש מנשיאת ברזיל לשמור על היערות החשובים למערכת האקולוגית

מארגני העוצמה טוענים ש-97% מתושבי ברזיל היו רוצים שהנשיאה תפעיל את זכות הווטו שלה, אולם קולותיהם נדחקים על ידי השתדלנים של כורתי העצים. "בואו נפעל יחד עכשיו בקריאה מהדהדת לעצירת הרציחות והכריתות הלא חוקיות ונציל את האמאזונס", הם מבקשים. לדבריהם, העוצמה תוגש לנשיאת ברזיל ברגע שיחתמו עליה כמיליון וחצי איש, נכון להיום חתמו כ-1,223,840 אנשים מכל רחבי העולם.
כיום מבטיח החוק בברזיל את שימורם של כ-80% משטחי יערות האמזונס. החוק מגביל, למעשה, את כריתת היערות הצמודים לגדות הנהר והנחלים. השינוי המוצע בחוק יפחית את אחוזי השטח אותו מחויבים הבעלים הפרטיים לשמור ל-50% אחוז בלבד, ויפגע בהגנה על החי והצומח. לחצים כלכליים משמעותיים, הנובעים בין השאר מעלייה חדה במחירי מוצרי המזון כמו בשר ופולי סויה, והאתגרים הכלכליים החברתיים בברזיל, עומדים מאחורי ההצעה לשינוי חוק היערות הקיים בברזיל.
בקרוב צפוי שינוי החוק להגיע לדיון בבית המחוקקים המקומי. לנשיאת ברזיל, כאמור, ישנה זכות וטו לגביו. הלחצים המופעלים על מקבלי ההחלטות בברזיל, מכיוונם של החקלאים ובעלי העניין, הטוענים כי החוק הקיים עוצר את צמיחתה הכלכלית של ארצם, הם גדולים ומשמעותיים ומחייבים משקל נגד בין לאומי.
בחברה להגנת הטבע מסבירים כי יערות הגשם באמזונס, אומנם, רחוקים מאוד מישראל, אבל חשיבותם
כך למשל, כ-20% מהחמצן העולמי מיוצר ב"ריאה הירוקה" של האמזונס, ומגיע גם אלינו עם זרמי האוויר העולמיים. האמזונס מהווה גם גורם המסלק גזי חממה מהאטמוספרה ובכך מסייע לבלום את שינויי האקלים, המאיימים גם על קו החוף הישראלי, באותה מידה כמו קו החוף הברזילאי. מדענים משערים כי יערות האמזונס מהווים מעין משאבת מים אדירה, המייצרת ענני גשם ומשפיעה על משטר הרוחות והגשם העולמי. בירוא יער מאסיבי מעלה חשש מעצירת המשאבה הזו, כך שאזורים נרחבים ביבשת אמריקה ואף באירופה יעברו תהליכי מדבור משמעותיים.