העולם לנשיאת ברזיל: הצילי את האמזונס

האם הסנאט הברזילאי יאשר חוק שעלול להפקיר את יערות האמזונס? פעילי סביבה מכל העולם התאגדו במטרה לדרוש מנשיאת ברזיל לשמור על היערות החשובים למערכת האקולוגית

nrg מעריב | 28/8/2011 11:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
העולם מתגייס להצלת האמזונס: הבית התחתון של הקונגרס הברזילאי אישר לאחרונה מהלך שמעקר מתוכן את החוקים המגנים על היערות במדינה. חלקים נרחבים מהריאות של כדור הארץ צפויים להיפגע.

יערות האמזונס. 1,223,840 איש כבר חתמו על העצומה
יערות האמזונס. 1,223,840 איש כבר חתמו על העצומה צילום: איי-אף-פי
המהלך הצית כעס ומחאה ברחבי ברזיל ובעולם כולו. בחודשים האחרונים אף נרצחו כמה פעילי סביבה ככל הנראה בידי בריונים שנשכרו על ידי כורתי עצים הפועלים מחוץ לחוק. "העיתוי הוא מכריע. הם מנסים להשתיק את הביקורת בדיוק כשהחוק נדון בסנאט", אומרים מארגני עצומה, אשר מבקשת מנשיאת ברזיל להתערב ולמנוע את הרס היערות. לדבריהם, הנשיאה דילמה רוסף יכולה להטיל וטו על השינויים, "אם נוכל לשכנע אותה להתגבר על לחצים פולטים ולפעול בזירה העולמית כמנהיגה בעלת שיעור קומה".

מארגני העוצמה טוענים ש-97% מתושבי ברזיל היו רוצים שהנשיאה תפעיל את זכות הווטו שלה, אולם קולותיהם נדחקים על ידי השתדלנים של כורתי העצים. "בואו נפעל יחד עכשיו בקריאה מהדהדת לעצירת הרציחות והכריתות הלא חוקיות ונציל את האמאזונס", הם מבקשים. לדבריהם, העוצמה תוגש לנשיאת ברזיל ברגע שיחתמו עליה כמיליון וחצי איש, נכון להיום חתמו כ-1,223,840 אנשים מכל רחבי העולם.
20% מהחמצן העולמי

כיום מבטיח החוק בברזיל את שימורם של כ-80% משטחי יערות האמזונס. החוק מגביל, למעשה, את כריתת היערות הצמודים לגדות הנהר והנחלים. השינוי המוצע בחוק יפחית את אחוזי השטח אותו מחויבים הבעלים הפרטיים לשמור ל-50% אחוז בלבד, ויפגע בהגנה על החי והצומח. לחצים כלכליים משמעותיים, הנובעים בין השאר מעלייה חדה במחירי מוצרי המזון כמו בשר ופולי סויה, והאתגרים הכלכליים החברתיים בברזיל, עומדים מאחורי ההצעה לשינוי חוק היערות הקיים בברזיל.

בקרוב צפוי שינוי החוק להגיע לדיון בבית המחוקקים המקומי. לנשיאת ברזיל, כאמור, ישנה זכות וטו לגביו. הלחצים המופעלים על מקבלי ההחלטות בברזיל, מכיוונם של החקלאים ובעלי העניין, הטוענים כי החוק הקיים עוצר את צמיחתה הכלכלית של ארצם, הם גדולים ומשמעותיים ומחייבים משקל נגד בין לאומי.

בחברה להגנת הטבע מסבירים כי יערות הגשם באמזונס, אומנם, רחוקים מאוד מישראל, אבל חשיבותם

לציבור הישראלי היא הרבה מעבר לצפייה בסרטי טבע או טיולי תרמילאים לאחר הצבא. "יערות הגשם באמזונס מכילים מגוון ביולוגי עצום של צמחים ובעלי חיים - מספר מיני הדגים באמזונס גדול ממספר מיני הדגים באוקיאנוס האטלנטי כולו - מגוון ביולוגי זה מספק לעולם כולו שירותים חיוניים, שירותי המערכת האקולוגית".

כך למשל, כ-20% מהחמצן העולמי מיוצר ב"ריאה הירוקה" של האמזונס, ומגיע גם אלינו עם זרמי האוויר העולמיים. האמזונס מהווה גם גורם המסלק גזי חממה מהאטמוספרה ובכך מסייע לבלום את שינויי האקלים, המאיימים גם על קו החוף הישראלי, באותה מידה כמו קו החוף הברזילאי. מדענים משערים כי יערות האמזונס מהווים מעין משאבת מים אדירה, המייצרת ענני גשם ומשפיעה על משטר הרוחות והגשם העולמי. בירוא יער מאסיבי מעלה חשש מעצירת המשאבה הזו, כך שאזורים נרחבים ביבשת אמריקה ואף באירופה יעברו תהליכי מדבור משמעותיים.


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->