תקציב הביטחון – המפתח לקידום הכלכלה
ללא שינוי משמעותי של יעדי הביטחון, מבנה מערכות הביטחון ורפורמה בתחום, לא יהיה אפשרי לשקם תוכניות כלכליות–חברתיות
ניתן לכשכש בזנב ולקיים סימפוזיונים אין סופיים אך דבר לא ישתנה אם לא תשונה הפרדיגמה של הוצאות הביטחון. ללא שינוי משמעותי של יעדי הביטחון, מבנה מערכות הביטחון ורפורמה כוללת בתחום זה, על היבטיו השונים, לא ניתן יהיה לשקם שום תוכניות כלכליות–חברתיות.
ועוד הערה מקדימה: הניסיון לחזור שוב ושוב על ה"מוסכמות" שמא קיצוץ בתקציב הביטחון משמעותו פגיעה אנושה בביטחון, נועד כדי להרחיק את ההחלטות המתבקשות. ואלה עיקרי המהפכה שחייבת לעבור מערכת הביטחון כדי לפנות תקציבים עצומים, בלתי נחוצים לעידן זה, לטובת נושאים חיוניים לביטחון הלאומי.
האתוס של "צבא העם" שבק חיים, לצערנו הרב. המציאות היא שכיום רוב המועמדים לשירות צבאי סדיר ומילואים - אינו משרת כלל או שאינו מסיים את שירותו. גם במצב זה, ההוצאות בגין הדבקות בקונספציות ישנות, הן עצומות ומיותרות.
המוצע הוא לבטל את שירות החובה ולכונן צבא מקצועי, מצויד היטב, מאומן ומוכן לכול צרה שלא תתרגש עלינו. כיום, בעידן הטכנולוגי המתקדם, אין צורך בגייסות המוניים של חיילים המסתערים. ככל שההתמקצעות תהיה מעמיקה יותר, כך היעילות תגבר והכמות לא תהווה משקל מכריע כנגד האיכות.
צבא מקצועי, כשחייליו רוצים להתגייס, לעשות קריירה צבאית מכובדת ולקבל תמורה משמעותית ביותר עבור שירותם, יביא ליעילות רבה. היות ועדיין יש צורך בקיום מילואים, צה"ל חייב לבטל קליל את כל היחידות הבלתי נחוצות, להותיר במילואים את אלה אשר מהווים כיום
חלק משמעותי של השירותים המוענקים על ידי הצבא יש להוציא למיקור. אין צורך שיתקיימו מבטחים צבאיים של פעם, לא בסיסי אספקה גדולים מאוד שבהם מועסקים חיילים והשירות הניתן גרוע. מיקור שירות אספקה יחסוך לצה"ל כסף רב מאוד. גם ביטולן של יחידות בלתי נחוצות רבות אחרות אפשרי. אין כאן המקום לפרטן מסיבות מובנות.
למרות זאת, ניתן לערוך רביזיה משמעותית ביותר בתחום הנספחויות של אנשי הצבא בחו"ל. בעידן הנוכחי, אין צורך ממשי בישיבת קבע של רבים מאוד מאנשי הצבא הבכירים בחו"ל, יחד עם משפחותיהם, במשך כמה שנים.
בידי צה"ל שטחים עצומים ללא שימוש. כול אלה חייבים לעבור מידי מערכת הביטחון לגורמים אחרים, אזרחיים, ולעשות בהן שימוש לצרכים אזרחיים.
יש לבטל את אחריותו של צה"ל לגבי השטחים. ככל שתקציבים יוזרמו לצה"ל כדי למלא את ייעודו כריבון בשטחים, הסכנה לבזבוזים גדולה. צה"ל אינו חיים להיות אחראי על הכבישים בשטחים ולא על ניהול יומיומי של חיי האזרחים. יכולות לעשות זאת, ללא תוספות משמעותיות, כל המערכות האחרות.
הפיקוח והביקורת לגבי תקציב הביטחון כיום הם בלתי מספיקים בעליל או, נכון יותר, כמעט ואינם קיימים אלא בתוך צה"ל ומערכת הביטחון.
חייבים להכניס מומחים נייטראלים שיבחנו את תקציב הביטחון כל הזמן, כל ימות השנה. המצב כיום הוא אבסורדי. רק מעטים בתוך מערכת הביטחון יודעים מה בדיוק מתרחש בתקציב. בקרה ופיקוח הדוקים שווים חיסכון.
מי שרוצה להתחיל בשינוי חברתי – כלכלי, חייב להתחיל בשינוי בתקציב הביטחון.