רדו מנתניהו: אי אפשר לשנותו

בנימין נתניהו הוא פוליטיקאי אידיאולוגי ולא פרגמטי, והוא לא ישנה את סדרי העדיפויות שלו בגלל המחאה או אובמה. לא טוב, תחליפו

אלון פנקס | 10/8/2011 14:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: נתניהו
ישנה מידה של חוסר הגינות פוליטית והיעדר יושרה אינטלקטואלית בביקורת על ראש הממשלה נתניהו. מאז ראשית כהונתו ב-2009 תובעים מנתניהו להחליף מדיניות, דורשים ממנו לשנות את דעתו, לוחצים עליו לקבל דברים שאיננו מאמין בהם, מבקרים אותו בחריפות על סדר העדיפויות שלו ובאים אליו בטענות על מעשים שעשה ועל אלו שנמנע מלעשות. בכל נושא, בכל תחום מדיניות, בכל ממד ובכל צומת. למבקרים נטייה להדחיק עובדה פשוטה: זה נתניהו. לא טוב, תחליפו.

אלו רעיונותיו וזו המדיניות שלו. את נתניהו אי אפשר לשנות מדי כמה חודשים. למיטב שיפוטו, המציאות לא השתנתה באופן קיצוני. להפך: יסודותיה של תפיסת עולמו עובו והתחזקו. נתניהו לא נבחר לקדם תהליך מדיני משום שאיננו מאמין בתועלתו. נתניהו לא נבחר ליישם את רעיון "שתי המדינות" משום שהתנגדותו למדינה פלסטינית ידועה, מוצקה ומנומקת.

נתניהו לא נבחר כדי להקים ממשלה עם ציפי לבני. לו רצה תהליך מדיני, היה עושה כן. בעיניו, הסכנה של מדינה פלסטינית ושל איראן איסלאם-פאשיסטית המאיימת להחריב את הציביליזציה היהודית גדולה מהתועלת שבמשא ומתן ובהיפרדות מדינית.

נתניהו לא נבחר לשנות את סדרי העדיפויות הכלכליים של ישראל. הוא שמרן-רפובליקני שמתעב ממשל גדול, מתערב ומווסת. הוא מרגרט תאצ'ר ורונלד רייגן. ביחס לאמריקה הדמוקרטית של קלינטון-אובמה, נתניהו הוא מסיבת תה רפובליקנית של אדם אחד. נתניהו לא נבחר להיות חבר של הנשיא אובמה. הוא חבר של ניוט גינגריץ' וגלן בק. ובכלל, ארצות הברית זקוקה לישראל יותר משישראל צריכה את אמריקה.
נתניהו לא נבחר לחתור ל"צדק חברתי"

נתניהו לא נבחר להקים מחדש מדינת רווחה. לדעתו, מדינת רווחה היא מתכון לבטלנות ולקיבוץ נדבות. לאדם צריך לתת חכה ולא דגים.

נתניהו לא נבחר לחתור ל"צדק חברתי". צדק חברתי נקבע בידי השוק החופשי ואי-השוויון, הוא נתון קבוע בחיי הפרט והחברה ואין לשנותו באמצעות חקיקה או מיסוי. נתניהו לא נבחר כדי לטפל בעוני או בתהליך שבו "המעמד הבינוני" הוא למעשה עני. הוא אולי לא אוהב עוני כתופעה, אבל אוהב עניים עוד פחות. עניים זה לא טוב לתוצר המקומי הגולמי, זה מעיק וזה במיוחד לא אסתטי.

נתניהו של 2011 הוא אותו נתניהו של 1999-1996 בתוספת ניסיון וחיזוק תפיסת עולם. הוא מגובש, דעותיו מוצקות ובבסיסו הוא פוליטיקאי אידיאולוגי ולא פרגמטי. שינויי

מדיניות המיוחסים לתכונות אופי (" עמידה בלחצים", " פאניקה") אינם מבטאים שינוי ערכי או רעיוני אלא הם מאפיינים התנהגותיים.

ביסוד מצבור הדרישות לשינוי עומדות שתי הנחות יסוד: פוליטית ומהותית. מבחינה פוליטית נתניהו הוא ראש ממשלה בזכות 24 אחוז מקולות הבוחרים. זה דבר חסר מקבילה בדמוקרטיה מערבית. כאשר אובמה נבחר ב-2008 ברוב של 53 אחוז, אמרו שהמנדט שלו לשינויים מקיפים מוגבל מאוד.

כאשר ביל קלינטון נבחר ב-1992 עם 43 אחוז, אמרו שאין לו מנדט. השיטה הקואליציונית בישראל מאפשרת לנתניהו להקים ממשלה יציבה יחסית, תוך הישענות על מכנים משותפים עם מפלגות אחרות. אולם מאחר שנתניהו הוא רק 24 אחוז מהציבור, דורשים ממנו שינוי.

לא רוצה ולא יכול

הנחת היסוד המהותית נוגעת למושג "המציאות" ולצורך של ראש הממשלה למשול ביעילות ומתוך התחשבות בסביבה וקידום מרבי של האינטרסים הלאומיים.

עליו להתאים עצמו ולתת קדימות למציאות על פני כל עיקרון או רעיון שעמם בא לתפקיד. הצורך לפתח מערכת יחסים עם נשיא ארצות הברית כפועל יוצא של הברית החיונית בין המדינות והצורך לנהל תהליך מדיני ומדיניות חוץ סבירה, הצורך לשכלל ולשנות מדיניות כלכלית, הצורך לתעדף מחדש. נתניהו מפריך את שתי ההנחות. מי שחושב שהוא מושל תוך התעלמות מהמציאות מוזמן להחליפו, לא לתבוע שישתנה. הוא לא רוצה ולא יכול.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אלון פנקס

צילום: .

פרשן חדשות חוץ, שימש כקונסול ישראל בניו יורק

לכל הטורים של אלון פנקס

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/nrg_opinions/ -->