בג"ץ הורה לפנות את מיגרון עד מרץ 2012

בעקבות עתירה שהגישו פלסטינים קבעו שופטי בג"ץ: המאחז הגדול ביותר ביו"ש שבו מתגוררים 250 תושבים, יפונה תוך שבעה חודשים

נועם שרביט | 2/8/2011 14:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
העימות הבא כבר בפתח: בג"ץ הורה היום (ג') למדינה לפנות את היישוב מגרון, הנחשב למאחז הלא חוקי הגדול ביותר ביהודה ושומרון, עד לסוף מרץ 2012. הנשיאה דורית ביניש בהסכמת השופטים מרים נאור וסלים ג'ובראן, הוציאה את הצו נוכח עמדת המדינה לפיה המאחז הוקם בלא אישור הממשלה ובניגוד לחוק, על קרקע פרטית של הפלסטינים שהגישו את העתירה.
 
קרוואנים במגירון,
קרוואנים במגירון, "על המתנחלים לגלות אחריות למצב הכלכלי והחברתי במדינה" צילום ארכיון: אי-פי

בג"ץ אפשר למדינה שהות להיערך להליכי הפינוי הנדרשים. "לא נותר לנו אלא להביע משאלה שיושבי המאחז יתעשתו ויקבלו על עצמם בהסכמה את חובתם שלא להצטייר כפורעי חוק ולהתיישב בכל אתר אחר שהמדינה תאפשר להם", ציינה ביניש.

עוד בתגובה הראשונה של המדינה לעתירה, שהוגשה לפני חמש שנים, הודיעה המדינה כי המאחז אכן יושב באופן בלתי חוקי על קרקעות פרטיות של פלסטינים וכי יש לפנותו, אולם היא ביקשה שהות לניהול הידברות שתאפשר את פינוי המתיישבים מרצון. בית המשפט נעתר לבקשות חוזרות ונשנות מטעם המדינה למתן אורכה, על מנת לאפשר הידברות והגעה לפיתרון מוסכם.

בין לבין, קיים בג"ץ חמישה דיונים בעתירה, בהם נבחנו תוכניות שונות לפינוי בהסכמה של מתיישבי מגרון. למרות שבית המשפט אפשר למדינה שהות ניכרת ליישם את תוכניות הפינוי מרצון, בדיון האחרון שהתקיים לפני כשבוע הסתבר כי התוכנית שגובשה להעתקת המתיישבים ליישוב אדם אינה מתקדמת בקצב סביר וסיכויי הצלחתה לוטים בערפל.
"מהמקרים הקשים והחריגים ביותר"

למרות שהמתווה להעתקת המתיישבים גובש לפני כשלוש שנים, טרם הושגה הסכמת תושבי מגרון למהלך ואף נראה כי אלו מתנגדים לו. בנסיבות אלו, קבע בית המשפט כי אין הצדקה לשימור המצב הבלתי חוקי ולהמשך הפגיעה בזכויות הקניין של התושבים הפלסטינים.

השופטים ציינו שכבר בשנות ה-70 קבע העליון שהדין מחייב את המדינה שלא לנהוג בגרירת רגליים מתמשכת בנסיבות בהן עליה לפעול לאכיפת החוק. זאת, במיוחד כשהמדינה עצמה אינה חולקת על חובתה זו, כמו במקרה הנוכחי, ואינה חולקת על הטענה שהמאחז הינו בלתי חוקי.

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, אמרה כי מדובר באחד "מהמקרים הקשים והחריגים ביותר בכל הנוגע להקמת מאחז בלתי חוקי שבאו בפני בית משפט זה; מדובר בהקמה שלא כדין

של מאחז על קרקע פרטית, שגם לשיטת המדינה יש לפנותו".

לדבריה, "מגרון הינו המאחז הבלתי חוקי הגדול באיו"ש. מתגוררים בו כ-250 תושבים והוא משתרע על פני קרקעות נרחבות, המצויות כולן בבעלות פלסטינית פרטית. הפעולות להקמת המאחז ולהרחבתו נעשו תוך התעלמות מצווי הריסה ומצווי תיחום שהוצאו על ידי הרשויות".

מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר אמר בתגובה להחלטת בג"ץ : "על המתנחלים לגלות אחריות למצב הכלכלי והחברתי במדינה, לחסוך את עלויות הפינוי, ולפנות לאלתר את מיגרון באופן שקט ומסודר.  בכוונתנו לדרוש מהממשלה לגנוז את התוכנית השערורייתית להעניק בתים צמודי קרקע, ללא מכרז, לפורעי החוק במאחז, זאת בזמן שבכל הארץ הציבור קורס בשל מצוקת הדיור".

בהכנת הידיעה השתתף עמיחי אתאלי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צבא וביטחון''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/army_security/ -->