"הסטטוס-קוו בישראל לא יכול להימשך עוד"
שגריר צרפת בישראל משוכנע שיש למצוא פתרון מהיר כדי להגיע לשלום עם הפלסטינים, ומזהיר את ממשלת נתניהו שהזמן לא עומד לרשותה

הראיון עימו, שהיה אמור להיות נינוח, הופרע שוב ושוב בגלל השתלטות צה"ל על הספינה שנשאה דגל צרפת ועל סיפונה אזרחים צרפתים, אשר הערימה על שלטונות יוון וניסתה לשבור את המצור על עזה.
איך הסתיים מבחינתך אירוע הספינה?
"לא היו תקריות ואין נפגעים, וזה חשוב. כעת אנחנו מצפים מישראל לטפל בעניין הספינה בדרך הראויה, לכבד את זכויות האנשים שהיו עליה ולספק להם שירות קונסולרי. זמן רב לפני התארגנות המשט הבהירה צרפת כי מדובר בפעולה שרק מוסיפה מתח לאזור שכבר מתוח. מאז יוני 2010 ביצעה ישראל פעולות רבות וכרגע אין יותר בעיה של הכנסת סחורות לעזה, למעט חומרי בנייה. צרפת גם קיבלה אישור למספר פרויקטים בעזה: מימון הקמת בית חולים, הקמה של מרכז תרבות צרפתי ומתקן לטיהור מי ביוב. הבעיה שנותרה היא היצוא מעזה ויציאת אזרחים מעזה. בזה יש לטפל, ולכן משט הוא לא יעיל".
מה דעתך על מחאת האוהלים בתל אביב?
"כשאני הולך בשדרות רוטשילד אני נזכר במה שהיה לנו בצרפת לפני מספר שנים. תנועה אזרחית חשובה למען הזכות לדיור הקימה אוהלים, כמו כאן, לאורך תעלת סן מרטין. משתתפי המחאה בצרפת ביקשו לשפר את תנאי החיים בערים הגדולות. יש בצרפת הרבה אנשים שחיים בתנאים קשים ומחפשים עבודה ומקום לגור, כשהצמיחה נמוכה בהשוואה לישראל. המצב בישראל אמנם שונה כי אין בעיה של אבטלה כמו בצרפת והצמיחה גבוהה, אבל מחירי הדירות האמירו דרמטית וזו בעיה שעל הממשלה לטפל בה".
נשיא סוריה בשאר אסד צריך להתפטר?
"הדיכוי בסוריה הוא שערורייה. זו בושה שהקהיליה הבינלאומית עדיין לא הצליחה להביא לגינוי משמעותי במועצת הביטחון של משטר אסד. צרפת, כמו בריטניה, האיחוד האירופי וארה"ב, פועלות בקדמת הבמה בעניין זה. יותר מ-1,000 אזרחים נהרגו שם. אי אפשר להישאר אדיש. לא הצלחנו להשיג תגובה חזקה במועצת הביטחון כי מספר מדינות מתנגדות לכך. אנחנו ממשיכים לעבוד בכיוון הזה. אסד חייב להפסיק את הדיכוי מיד ובמקביל להוביל רפורמות מעמיקות בכל מוסדות השלטון. סוריה זקוקה לדמוקרטיה, פתיחות וכבוד האדם".
צרפת עדיין מאמינה בשלום בין ישראל וסוריה?
"אנחנו עדיין חושבים שצריך למצוא פיתרון שיביא להסכם שלום בין ישראל לסוריה. היום העם הסורי ממוקד בבעיות פנימיות, אך הבעיה עדיין קיימת וצריך לפתור אותה".
באחרונה העבירה סוריה טילי סקאד וטילים ארוכי טווח לחיזבאללה. ישראל חוששת שיועברו לשטח שמדרום לנהר הליטני, מה שיתפרש כאיום ממשי עליה. מה עמדתכם?
"צרפת היא המדינה היחידה השותפה הפעילה בכוח האו"ם יוניפי"ל מאז הקמתו ב-1978 והצבתו בדרום לבנון, כך שהביטחון של ישראל והיציבות של לבנון הוא בסדר העדיפות שלנו. צרפת גם שילמה על כך מחיר בחיילים שנהרגו שם. לכן המעורבות שלנו בדרום לבנון עמוקה ואנחנו עוקבים מקרוב אחר המתרחש שם ומחוייבים למימוש החלטה 1701 שסיימה את מלחמת לבנון.
"יוניפי"ל אחראי על כל האזור
הרביעיה הבינלאומית למזרח התיכון, הקוורטט, לא הצליחה לגבש הצהרה משותפת ולהחזיר את ישראל והפלסטינים למשא ומתן. האיחוד האירופאי התנגד להכרה במדינה יהודית. שר החוץ הצרפתי עצמו, אלן ז'ופה, צוטט השבוע כמי שאומר שמדובר בפרמטר שעלול להוות בעיה.
"אנו מצטערים על כך שהקוורטט לא הגיע לסיכום, אולם דעו כי האיחוד האירופי ממשיך לעבוד על כך באופן פעיל מאוד עם שותפיו. היו מספר סוגיות במחלוקת איך למצוא פרמטרים מוסכמים ואת האיזון הנדרש כדי לחדש את השיחות, ואני מקווה שנוכל לעשות זאת בימים הקרובים. צריך לעשות את זה מהר כי הזמן קצר.
"נשיא צרפת ניקולא סרקוזי כבר התבטא בסוגיית המדינה היהודית מספר פעמים, וגם בנאומו בכנסת. העניין הוא לא האם ישראל היא מדינה יהודית או לא. הרי ישראל הוקמה כדי לקלוט את העם היהודי מתוקף החלטת החלוקה של עצרת האו"ם משנת 1947. גם אין צורך לחזור אל הצהרת בלפור בעניין משנת 1917. השאלה היא מהם סדרי העדיפות הנכונים בקביעת הפרמטרים, מה לקבל מראש, מה יהיה נתון למשא ומתן ומה יהיה בסוף.
"נאום אובמה שרטט גישה נכונה של גבולות וביטחון תחילה. לצערנו, אי אפשר יהיה להביא לישראל ולפלסטינים שרטוט מדויק של הסכם הקבע. הצדדים לא מוכנים שהקהיליה הבינלאומית תקבע את הפרטים של הסדר הקבע, ובצדק. הם מעדיפים להשאיר את הרוב למשא ומתן. החשוב ביותר הוא לחדש את המשא ומתן".
מה עמדת צרפת לגבי חמאס?
"אמרנו בבהירות שלא נדבר עם חמאס לפני שהם יקבלו את שלושת תנאי הקוורטט - הכרה במדינת ישראל, נטישת האלימות וקבלת ההסכמים הקודמים בין ישראל לפלסטינים. אם הם יקבלו את התנאים ואם אבו מאזן יחזיר את השליטה שלו בעזה, אז נקבל את החמאס. בכל מקרה, אנחנו מצפים מכל ממשלה פלסטינית מאוחדת לקבל את תנאי הקוורטט".
כיצד אתם מסייעים בסוגיית שליט?
"זו סוגיה רגישה מאוד ואין טעם לחשוף את הפרטים. אני מכיר את נועם ואביבה שליט כבר חמש שנים. הדבר הראשון שעשיתי כשבאתי לישראל היה לבקר בביתם במצפה הילה. אני בקשר קבוע וקרוב איתם. הייתי באוהל שלהם בירושלים בשבוע שעבר וגם ביום השנה החמישי לחטיפתו. עבור הנשיא סרקוזי זה עומד בסדר עדיפות גבוה. אנחנו עושים הרבה כדי לסייע לישראל להביא לשחרורו ועובדים עם כל המדינות שיכולות לעזור, בהן מצרים וגרמניה. אנו חשים סולידריות ומחויבות כלפי גלעד, הן כאזרח צרפתי והן כבן אנוש שנמצא בשבי. אנו דורשים את שחרורו, ושהצלב האדום ייפגש עימו, ופועלים שיוכל לשוב הביתה בהקדם".
כשגריר מעורב מאוד, מה תרומתך להבנה טובה יותר של צרפת את ישראל?
"אני עובד כבר 20 שנה בנושאים של המזרח התיכון. זה חלק מחובתי לראות את כל הצדדים ויש יותר משניים, במיוחד בישראל. צריך לראות את כל צידי המדינה, להיפגש עם המרוקאים, הצרפתים והרוסים, עם החרדים ועם ערביי ישראל. לבקר בשדרות ובאופקים כמו שמבקרים בירושלים ובנתניה. צריך להבין את המורכבות של המדינה הזאת ואת ההיסטוריה שלה. שאנשים חיים את התשוקות והרגשות. אם אתה לא מבין את זה, אתה לא יכול להבין את המכשולים בדרך לשלום. בשנים האחרונות יש בצרפת הבנה טובה יותר של המשוואה הישראלית. אנשים מבינים טוב יותר מה הפשרה הנדרשת, מהם הסיכונים והמכשולים לשלום.
"עם זאת, עם כל ההבנה שלי למורכבות הישראלית, צריך גם לראות למרחק וזו החובה שלנו להגיד לישראל שהסטטוס-קוו לא יכול להימשך והזמן לא לרשותכם. שזה חשוב לאינטרס שלכם ולעתיד ילדיכם להתקדם לכיוון השלום".
מה אתה אוהב בישראל?
"אני פה פעם שנייה וחזרתי כשגריר שנתיים אחרי שעזבתי. יש לכך סיבות טובות והן שילוב של האינטסיביות והאנרגיות במדינה הזאת שהן ייחודיות. תרבות הדיון המתמיד שיש כאן, ומצד שני, ההיסטוריה של העם היהודי, הגיוון העצום וכור ההיתוך של האוכלוסיה בישראל.
"אני אוהב גם את החברמניות פה, את הבלאגן, את החוצפה. אלמנטים שהזרים לא תמיד אוהבים. ויש כאן כל כך הרבה צרפתים. זה מוסיף הרבה לעניין שלי ולעבודתי. כמובן שכאן מתרכזות הבעיות שתשומת הלב של העולם ממוקדת בהן, כמו הסכסוך עם הפלסטינים, לבנון ואיראן. לכן זה שילוב מהמם של משהו אישי שלי במדינה והזדמנות לתרום כמה שאני יכול לדיפלומטיה הצרפתית".
שגריר צרפת בישראל, כריסטוף ביגו, תעודת זהות:
גיל: 46, מצב משפחתי: נשוי+שניים, מגורים: יפו, תפקידים קודמים: יועץ בנושאי מזרח תיכון וצפון אפריקה לשר החוץ הצרפתי ברנרד קושנר, סגן שגריר צרפת בישראל, חבר משלחת צרפת לאו"ם מזכיר ראשון בשגרירות צרפת בביירות.