גורמים מדיניים: לדבר עם האופוזיציה הסורית
ישראל כבר מתכוננת ליום שאחרי אסד. במטרה להקטין את הנזק שתוביל המהפכה המליצו גורמים בכירים לפתוח בשיחות עם מתנגדי הנשיא

מפגש פעילי האופוזיציה בסוריה צילום: אי-פי
זו הפעם הראשונה, ככל הידוע, שגורמים מדיניים ולא ביטחוניים ממליצים לקיים דיאלוג עם גורמים אופוזיציונים בסוריה - מאז עלה אסד האב לשלטון.
מטרת הדיאלוג עם האופוזיציה הסורית היא להתכונן ליום שאחרי האירועים האלימים במדינה, מתוך כוונה להפחית את הנזק לישראל. במהלך הדיון הושמעה ביקורת חריפה על כך שראש הממשלה לא קיים עדיין דיון בפורום השמינייה או הקבינט המדיני-ביטחוני על המצב בסוריה.
כמו כן, נמתחה ביקורת על כך שטרם גובשה הערכת מצב לאומית בנידון. מטרת הדיון הייתה לגבש מדיניות של ממשלת ישראל אם יש לתמוך בהפלת אסד או לתמוך בהישרדות משטרו וכן מה ההשלכות של המדיניות שתיבחר.
נכון לרגע זה, הדעות חלוקות בשאלת האינטרס הישראלי לגבי סוריה. יש גם הסבורים שעל ישראל לא לעשות דבר בשעה זו ולהמתין בחיבוק ידיים להתפחויות. אחרים טענו בדיון כי המשטר של אסד עדיין לגיטימי וכי יש ניסיונות שונים להביא לפיוס בין המתנגדים לתומכים באסד בתוך סוריה ולפיכך, יש לפעול להישרדותו.
מנגד היו
דוברים שטענו שאסד איבד את הלגיטימיות וגם את האפקטיביות שלו. במהלך הדיון עלה גם היחס של הממשל האמריקאי לאירועים בסוריה. לדברי המשתתפים, גם הממשל האמריקאי חלוק בדעתו לגבי הצורך בהפלתו של אסד. השגריר האמריקאי בדמשק מקדם דיאלוג בין המשטר לאופוזיציה, אך בוושינגטון מפעילים לחץ כדי להביא להדחתו.