נציב שב"ס על תנאי האסירים: בוחנים מחדש את ההטבות
בראיון למעריב מתייחס נציב השב"ס אהרון פרנקו להכרזת נתניהו על "סוף החגיגה" של האסירים הפלסטינים בבתי הכלא בישראל ואומר כי "אנחנו נמצאים כרגע בתהליך בדיקה של כל מה שקשור בהחזקתם". פרנקו מבהיר: "כל מה שנדרש לפי האמנות והחוקים לאסירים אנחנו נעניק, אבל כל מה שלא - אנחנו מתכוונים להסיר"
- השב"ס: נבחן לאסור משלוחי מזון לאסירים

כל זה קורה בזמן שגלעד שליט נמק במרתפי חמאס בעזה, ללא ביקורים, ללא תנאים, בלי קשר עם ההורים והמשפחה, בלי שאיש יודע מה קורה איתו וללא סימן חיים.
חשיבותם של האסירים מבחינת חמאס רבה. בכירים בשב"ס העריכו כבר מזמן שהפעלת לחץ על חמאס דרך הרעת תנאי אסיריהם בכלא הישראלי עשויה לזרז את המו"מ לשחרור שליט. ביטול ההטבות המפליגות לאסירים יגרום למשפחותיהם ולרחוב הפלסטיני כולו להפעיל לחץ על הנהגת חמאס.
הכרזתו של ראש הממשלה ביום חמישי על "סוף החגיגה" נתנה תוקף פומבי למהלכי הרעת התנאים הללו. בשב"ס נערכים כעת לאפשרות של "אינתיפאדת קנטינה": משביתות של אסירים ועד אלימות בתוך הכלא, כמו גם מחאה מחוץ לכלא.
רב גונדר אהרון פרנקו, אילו צעדים אתם נוקטים כדי להקשות על חיי האסירים הביטחוניים בכלא, בהמשך להצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו?
"אנחנו נמצאים כרגע בתהליך של בדיקה לגבי כל הקשור בהחזקה של אסירים ביטחוניים. כל מה שנדרש על פי האמנות והחוקים לאסירים אנחנו נעניק, אבל כל מה שלא, אנחנו מתכוונים להסיר. אנחנו מבצעים בדיקה משפטית ובדיקה פנים-ארגונית של שירות בתי הסוהר. כמו שאמר ראש הממשלה נתניהו, הפסקנו את הליך הרישום של האסירים ללימודים אקדמיים".
כמה אסירים ביטחוניים מוחזקים כיום בשב"ס?
"קצת פחות מששת אלפים אסירים".
אילו הטבות אתם מתכוונים להסיר - הקטנת הקנטינה או ביקורים?
"לאורך שנים ניתנו הטבות לאסירים. למעלה מ-20 שנה שהאסירים מקבלים הטבות. כל הטבה שניתנה עד היום נבדקת עתה במישור המשפטי ובמישור הפנים שב"סי. מה שלא מגיע לא יינתן. לא מעט מהנושאים האלה מחייב התייחסות מעמיקה. חלק מהדברים נמצא בבדיקה וחלק נבדק כבר בעבר. אנחנו בודקים את נושא הקנטינה, אנחנו בודקים את נושא הספרים, העיתונים, הטלוויזיה, הביקורים ואפילו את תנאי החדרים".
האם אמנת ג'נבה מחייבת אתכם?
"בוודאי, אבל לא רק. אנחנו כפופים לכל האמנות, אבל גם לצד המשפטי. אנחנו מקבלים מדי יום מאות עתירות של אסירים, ואנחנו חייבים לעמוד במבחן בית המשפט. מספיק שעתירה אחת תתקבל כדי שהיא תשפיע על כלל האסירים ומתקני הכליאה. לכן אנחנו צריכים לבחון כל צעד שלנו בצורה מדודה ובבדיקות שיעמדו במבחן בית המשפט".
האם תנאי הכליאה בישראל הם נוחים יותר ביחס למדינות אחרות?
"ממש לא. בתי הכלא בישראל לא שונים מבתי כלא במדינות אחרות. התנאים שלנו הם לא תנאים של בית מלון, למרות שנדמה מהסתכלות בתמונות שפורסמו במעריב, כאילו האסירים חיים בחיי רווחה מפליגים. גם אני, אם הייתי מסדר את הצלחות של עשרה אסירים הכלואים בתא אחד על השולחן זה היה
המציאות היא שונה, ומי שלא מכיר את שב"ס חושב שהתנאים אצלנו הם מפליגים. צריכים להסתכל על מכלול הדברים בתנאי הכליאה של האסירים, למשל את גודל התא, מה שטח המחייה לכל אסיר והאם שני מטרים הם שטח מספיק למחייה".
האם מדיניות חדשה זו של הורדת הפריבילגיות לאסירים, האם היא קשורה לניסיון של ישראל להפעיל לחץ על החמאס בעניין גלעד שליט?
"גם לפני כן בדקו את הנושא וחלק מהבדיקות החלו עוד לפני הגעתי, עוד בתקופת הנציב הקודם, בני קניאק. בתקופתו של קניאק הורדו לא מעט מההטבות שניתנו לאסירים הביטחוניים וכרגע אנחנו ממשיכים את הליך הבדיקות. כמו שאמר ראש הממשלה, יש דברים מטופלים, נבדקים ויטופלו, הכל על פי החוק. הרשימה ארוכה ומגוונת".
אהרון פרנקו - גיל: 56, מגורים: ראשון לציון, מצב משפחתי: נשוי+4, השכלה: תואר שני, ממקימי מעך החבלה של משטרת ישראל, מילא שורה של תפקידים במשטרה, ובראשם מפקד מרחב השרון, מ"מ מפקד מחוז מרכז ומפקד מחוז ירושלים.
הראיון היומי, מדור חדש במעריב