זבל על חומותייך
לאן נעלמו תוכניות עיריית י-ם להפרדת פסולת? ככה זה כשהצהרות מחליפות פעולות. לפני שהבירה תסריח, ברקת חייב לחשוב ירוק
עיריית ירושלים הכריזה, בקול תרועה רמה, לפני למעלה משנה על פיילוט לתוכנית הפרדת פסולת בשכונת רמת בית הכרם, אשר יהווה מודל לשכונות נוספות בעיר. בפועל מלבד הצבת פחים והפצת פלאיירים לא ניתן כל דגש הסברתי לתושבי השכונה, דבר שהוביל במהרה לכישלון הפיילוט.
האחריות על כשלון זה אינה מוטלת רק על כתפי העירייה אלא, במידה שווה, גם על כתפיו של המשרד להגנת הסביבה. המשרד סייע בתקצוב של 80% מעלות רכישת תשתיות הפרדת פסולת, אך לא היה מוכן לסייע במימון כוח אדם לחינוך, הסברה ותחזוקה וציפה שהעירייה הענייה בארץ תממן זאת מתקציבה.
במידה והמשרד ירים את הכפפה ויגדיל את הסיוע לעיריית ירושלים ביישום מהלך הפרדת פסולת לשני זרמים, ימנע מצב הנוכחי בו תושבי העיר עלולים לסבול מבעיות בתדירות פינוי האשפה בעיר.
העירייה תוכל לשנע את הפסולת האורגנית (המהווה למעלה מ-40% ממשקל הפסולת הביתית של העיר) לאתר דלילה, הממוקם בפחות ממחצית הדרך לאתר אפעה, ועל ידי כך להפחית משמעותית את העלות הכלכלית והסביבתית הכרוכה בשינוע הפסולת למטמנת אפעה שבנגב.
ישנם בירושלים מספר רב של ארגונים ופעילים סביבתיים המוכנים לשתף פעולה עם העירייה בתוכנית הפרדת פסולת לשני זרמים, במטרה להקל על ההתמודדות עם סגירתה הקרבה של מטמנת אבו דיס. ובכדי להרחיב את היקפי המחזור בעיר ולהפחית את כמויות האשפה האורגנית הצפויות להישלח למטמנת אפעה שבנגב. המצב האבסורדי הוא שתושבי העיר מוכנים למהלך זה בעוד שהעירייה והמשרד ממשיכים להתקוטט, בשעה שהפסולת מצטברת ברחובות.
מועד סגירתו של אתר ההטמנה באבו דיס, מקור הריב בין ארדן לברקת, אינו גזירה שנפלה על שולחנו של ראש העיר משמים, אלא החלטה אשר התקבלה על ידי המשרד להגנת הסביבה לפני כמעט שנה. החלטה זו התקבלה כיוון שמטמנת אבו דיס הינה מטמנה מיושנת הגורמת למפגעים סביבתיים קשים, ביניהם זיהום אוויר וקרקע.
בפרק הזמן הארוך שהמשרד הקצה לעירייה להיערך לקראת סגירתה של מטמנת אבו דיס, ניתן היה לצפות כי ראש העירייה יעשה כל מאמץ בכדי להאיץ את
הכותב: עדי קריו, פעיל ארגון "מגמה ירוקה" ורכז פורום הפסולת של ירושלים בת קיימא