הטלוויזיה סיימה את תפקידה? גם היא תמוחזר
שתי הצעות חוק חדשות מבקשות לטפל גם בציוד אלקטרוני ישן. האחריות על פינוי הפסולת וטיפולו יוטלו על היצרנים והמשווקים

הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה מבוססת על עיקרון מרכזי של 'אחריות יצרן מורחבת', לפיו מוטלת האחריות על יצרן או יבואן לטפל בפסולת הנוצרת מציוד אלקטרוני שהוא משווק, ולשאת בעלות הכרוכה בכך. מדובר בחוק נוסף במסגרת חוקים דומים, בניהם, חוק האריזות, חוק מיחזור צמיגים וחוק הפיקדון על בקבוקי משקה.
ההצעה קובעת כי היצרני יחויבו לאסוף פסולת ציוד אלקטרוני בשיעור של 65% מסך משקל הציוד האלקטרוני שמכר בממוצע באותה שנה; בתי עסק יחויבו להעניק שירות החזרת פסולת מוצר; החל משנת 2020, תיאסר הטמנת פסולת ציוד אלקטרוני שאינה תוצר לוואי של מיחזור. כמו כן, יחויבו היצרנים והיבואנים להכין מדריכים לטיפול סביבתי והכנה לשימוש חוזר לכל ציוד אלקטרוני שהם מוכרים.
במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי "החוק קובע הסדרים לטיפול סביבתי בציוד אלקטרוני, שנועדו לעודד שימוש חוזר בציוד זה, לצמצם את כמות הפסולת הנוצרת ממוצרים אלו, למנוע את הטמנתם ולהקטין את המפגעים הסביבתיים ובריאותיים הנוצרים מטפול לא ראוי בפסולת ציוד
על פי נתוני המשרד, משקל פסולת הציוד האלקטרוני בארץ מוערך בכ-85 אלף טון בשנת 2010. לדבריהם, שיעור הגידול בכמות הפסולת מסוג זה גבוה משיעור העלייה השנתי הכולל בכמות הפסולת המוצקה בישראל.
"אורח החיים המודרני והעלייה ברמת החיים מעודדת החלפת מוצרים אלקטרונים ושדרוגם באופן מהיר, דבר הגורם להשלכת המוצרים הישנים וליצירת פסולת רבה", אומר השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. לדבריו, הטלפונים הניידים, הטלוויזיות, המקררים או המחשבים הנזרקים, פוגעים בבריאות ובסביבה של כולנו. "החוק החדש יסדיר לראשונה את מנגנוני הטיפול בפסולת הנוצרת ממוצרי האלקטרוניקה ויהווה צעד נוסף לטיפול מתקדם בפסולת".