בג"ץ: אלף שקל לחידוש דרכון? מחיר מופקע
בעקבות עתירה שהגישה האגודה לזכויות האדם, קבע בג"ץ כי המחיר שנשלם עבור חידוש דרכון שנגנב, אבד או הושחת יירד ל-485 שקלים

ההחלטה לבטל את האגרות שגובה משרד הפנים בגין חידוש דרכון שאבד, נגנב או הושחת, התקבלה ברוב דעות השופטים מרים נאור ויורם דנציגר מול דעת מיעוט של השופט אדמונד לוי. זאת, לאחר שקודם לכן נוצר מצב נדיר כאשר שלושת השופטים הגיעו לתוצאות שונות, וכדי למנוע את הביטול המיידי של התקנות, החליטה השופטת נאור להצטרף לחברה דנציגר וכך ניתנה ארכה של חצי שנה מהיום למשרד הפנים להיערך לשינוי התקנות. עד אז תיגבה כאמור תוספת נמוכה יותר, אשר היתה נהוגה ערב התיקון.
בראשית שנת 2009 קבע משרד הפנים כי אגרת חידוש דרכון במקום דרכון שנגנב, הושחת או אבד, תעמוד על סכום של 1,000 שקלים, דהיינו 750 שקלים יותר מחידוש דרכון בנסיבות אחרות. זאת, בטענה שהעלויות הגבוהות נועדו "להילחם" בתופעה של אבדן דרכונים.
בתגובה עתרה האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ וטענה כי האגרות המופקעות הן למעשה קנסות, שמשרד הפנים אינו מוסמך לגבותם משום שאבדן דרכון איננו עבירה.
מאז הגשת העתירה ובעקבותיה, פחת גובה האגרה בהדרגה: בתחילה הודיע משרד הפנים לבג"ץ על הפחתתה לסכום של 750 שקלים, ולאחר מכן ועדת הכספים של הכנסת שתפקידה לאשר את גובה האגרות, הודיעה כי תאשר למשרד הפנים לגבות אגרה של 650 שקלים לכל היותר. כיום עומדת האגרה על 685 שקלים, וזאת כאשר הנפקת דרכון בנסיבות אחרות עולה לכל היותר 265 שקלים.
בפסק הדין על ביטול האגרות המופקעות קובע בג"ץ, שהתוספת אינה קנס,
כך, בששת החודשים הקרובים, עד להתקנתן של תקנות חדשות, יוכל משרד הפנים לגבות אגרה בשיעור של 485 שקלים עבור הנפקת דרכון חדש במקום דרכון שנגנב או אבד, דהיינו 220 שקלים יותר מאגרת הנפקת דרכון בנסיבות אחרות. בתוך חצי שנה יידרש משרד הפנים לקבוע את גובה האגרות החדשות ברוח פסק הדין.
לדברי עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח, "איש אינו חולק על החשיבות שבשמירה על הדרכונים, אולם השגת התכלית הזו יכולה להיות רק במסגרת החוק ותוך כיבוד זכות היסוד לצאת מהארץ".