די לאמונות התפלות: אין סכנה בחקלאות האורגנית

לא ספרד, לא אורגני, וכנראה גם לא מלפפונים. ובכל זאת, את הכתם הדמיוני שדבק בגידולים האורגניים קשה להסיר אפילו עם אקונומיקה

סופ
אביב לביא | 11/6/2011 12:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מלפפונים בשוק בגרמניה.
מלפפונים בשוק בגרמניה. "אין שום קשר ליכולת של חיידקים כאלה להתפתח בירקות" צילום: איי-אף-פי
מישהו נמהר, אי שם ביום הראשון או השני לפרשת ההרעלה שמסעירה את אירופה, זרק לחלל את הצירוף "מלפפונים אורגניים", ומאותו רגע השדים הישנים, שכבר היה נדמה שהלכו לעולמם, התעוררו לחיים חדשים: אני מתכוון לאמונות התפלות - אין דרך אחרת להגדיר זאת - שלפיהן בגידולים אורגניים טמונה סכנה חיידקית שרק ממתינה לרגע הנכון להתפרץ.

מאז כבר כולם יודעים שלא ספרד, לא אורגני, וכנראה גם לא מלפפונים; ובכל זאת, את הכתם הדמיוני שדבק בגידולים האורגניים קשה להסיר אפילו עם אקונומיקה. מה עוד שבחקלאות האורגנית אסור להשתמש בחומרי ניקוי כימיים.

הנשק האפקטיבי היחיד שאני מכיר נגד אמונות תפלות - וגם זה לא תמיד עוזר-הוא ידע מדעי מוצק, ולכן פניתי לפרופ' מיכאל רביב ממכון וולקני, מנהל מרכז המחקר החקלאי בנווה יער ואחד מבני הסמכא הבולטים בישראל לנושאי חקלאות. הצגתי בפניו כמה מהאמירות שהסתובבו השבוע באוויר בנוגע לסכנות החקלאות האורגנית, וביקשתי את תגובתו. להלן הממצאים:

הטענה: "בחקלאות אורגנית לא משתמשים בחומרי הדברה כימיים, ולכן חיידקים מסוכנים יכולים לשרוד".

פרופ' רביב: "נו, באמת. חומרי ההדברה מיועדים לפגוע בפטריות ובבקטריות שפוגעות בצמחים. אין להם שום נגיעה והשפעה על פתוגנים כמו אי קולי שפוגעים בבני אדם ובבעלי חיים, ולכן אין להם שום קשר ליכולת של חיידקים כאלה להתפתח בירקות".

הטענה: "ההרעלה נגרמה מהשקיה במי ביוב, בהם משתמשים רק בחקלאות האורגנית".

פרופ' רביב: "בחקלאות אורגנית ובחקלאות רגילה משתמשים בדיוק באותם מים. השקיה במי ביוב אסורה הן בארץ והן בחו"ל, הן בחקלאות הרגילה והן בחקלאות האורגנית. אם יש חקלאי שמפר את ההנחיה הזו הוא עבריין, בלי שום קשר לסוג החקלאות בו הוא עוסק. בישראל כידוע נעשה שימוש אינטנסיבי בשפכים מטוהרים לצורכי השקיה, באירופה הרבה פחות, אבל בכל מקרה השימוש במים זהה לחלוטין בשני סוגי החקלאות".

הטענה: "בחקלאות האורגנית מדשנים באמצעות קומפוסט, שעלול להכיל חיידקים מסוכנים".

פרופ' רביב: "בשני סוגי החקלאות משתמשים בקומפוסט, ואם יש הבדל, אז הוא לטובת האורגני. בחקלאות הרגילה מותר לדשן בבוצה מטופלת - החומר המוצק שנותר אחרי שמטהרים את הביוב - ובתהליך הטיפול בבוצה עלולים להיווצר מצבים שבהם הפתוגנים לא מושמדים עד הסוף. בספרות העולמית ידועים כמה מקרים של הרעלות כתוצאה משימוש בבוצות מטופלות, בארץ עדיין לא נתקלנו במקרה כזה. בכל מקרה, בחקלאות האורגנית אסור להשתמש בבוצה למטרות דישון.

"הקומפוסט שבו משתמשים בשני סוגי החקלאות נעשה בעיקר מזבל בעלי חיים בשילוב גזם צמחי. תהליך הקומפוסטציה מתמשך על פני

שלושה חודשים, שמתוכם במשך חודש הטמפרטורה של הקומפוסט היא לפחות 55 מעלות - מה שלא משאיר לחיידקים שום סיכוי לשרוד. אני מכיר היטב את הספרות העולמית בנוגע לקומפוסט, אפשר לספור את המקרים שהתגלו על אצבעות יד אחת. בכל מקרה, האתרים שמייצרים קומפוסט אורגני נמצאים תחת פיקוח הרבה יותר הדוק של אחת משלוש חברות הפיקוח שפועלות בישראל, כאשר כל ערימת קומפוסט שמגיעה לאתר מתוארכת ומתועדת לאורך כל השלבים. יצרני קומפוסט לא אורגני עומדים תחת פיקוח די מינימלי, שמתרכז בעיקר בהשלכות הסביבתיות של האתר, כמו מפגעי ריח או זבובים".

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->