די לאמונות התפלות: אין סכנה בחקלאות האורגנית
לא ספרד, לא אורגני, וכנראה גם לא מלפפונים. ובכל זאת, את הכתם הדמיוני שדבק בגידולים האורגניים קשה להסיר אפילו עם אקונומיקה

מאז כבר כולם יודעים שלא ספרד, לא אורגני, וכנראה גם לא מלפפונים; ובכל זאת, את הכתם הדמיוני שדבק בגידולים האורגניים קשה להסיר אפילו עם אקונומיקה. מה עוד שבחקלאות האורגנית אסור להשתמש בחומרי ניקוי כימיים.
הנשק האפקטיבי היחיד שאני מכיר נגד אמונות תפלות - וגם זה לא תמיד עוזר-הוא ידע מדעי מוצק, ולכן פניתי לפרופ' מיכאל רביב ממכון וולקני, מנהל מרכז המחקר החקלאי בנווה יער ואחד מבני הסמכא הבולטים בישראל לנושאי חקלאות. הצגתי בפניו כמה מהאמירות שהסתובבו השבוע באוויר בנוגע לסכנות החקלאות האורגנית, וביקשתי את תגובתו. להלן הממצאים:
הטענה: "בחקלאות אורגנית לא משתמשים בחומרי הדברה כימיים, ולכן חיידקים מסוכנים יכולים לשרוד".
פרופ' רביב: "נו, באמת. חומרי ההדברה מיועדים לפגוע בפטריות ובבקטריות שפוגעות בצמחים. אין להם שום נגיעה והשפעה על פתוגנים כמו אי קולי שפוגעים בבני אדם ובבעלי חיים, ולכן אין להם שום קשר ליכולת של חיידקים כאלה להתפתח בירקות".
הטענה: "ההרעלה נגרמה מהשקיה במי ביוב, בהם משתמשים רק בחקלאות האורגנית".
פרופ' רביב: "בחקלאות אורגנית ובחקלאות רגילה משתמשים בדיוק באותם מים. השקיה במי ביוב אסורה הן בארץ והן בחו"ל, הן בחקלאות הרגילה והן בחקלאות האורגנית. אם יש חקלאי שמפר את ההנחיה הזו הוא עבריין, בלי שום קשר לסוג החקלאות בו הוא עוסק. בישראל כידוע נעשה שימוש אינטנסיבי בשפכים מטוהרים לצורכי השקיה, באירופה הרבה פחות, אבל בכל מקרה השימוש במים זהה לחלוטין בשני סוגי החקלאות".
הטענה: "בחקלאות האורגנית מדשנים באמצעות קומפוסט, שעלול להכיל חיידקים מסוכנים".
פרופ' רביב: "בשני סוגי החקלאות משתמשים בקומפוסט, ואם יש הבדל, אז הוא לטובת האורגני. בחקלאות הרגילה מותר לדשן בבוצה מטופלת - החומר המוצק שנותר אחרי שמטהרים את הביוב - ובתהליך הטיפול בבוצה עלולים להיווצר מצבים שבהם הפתוגנים לא מושמדים עד הסוף. בספרות העולמית ידועים כמה מקרים של הרעלות כתוצאה משימוש בבוצות מטופלות, בארץ עדיין לא נתקלנו במקרה כזה. בכל מקרה, בחקלאות האורגנית אסור להשתמש בבוצה למטרות דישון.
"הקומפוסט שבו משתמשים בשני סוגי החקלאות נעשה בעיקר מזבל בעלי חיים בשילוב גזם צמחי. תהליך הקומפוסטציה מתמשך על פני
aviv67@gmail.com








נא להמתין לטעינת התגובות









