חומה, מגדל ושמש: מקימים שדה סולארי

השדה הסולארי הראשון בישראל ייחנך בשבוע הבא בקיבוץ קטורה. מנהל הפרויקט, שי כהן, מספר על תהליכי הבנייה וההקמה. תמונות הצלמת רותי רובנשטיין מתעדות את השלבים השונים

שי כהן | 2/6/2011 12:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צילום: רותי רובנשטיין
צפו בתמונות הקמת השדה צילום: רותי רובנשטיין

השדה הסולארי הראשון בישראל ייחנך ביום ראשון. זהו השדה הראשון במסגרת ההסדרה לשדות בינוניים. השדה של חברת ערבה פאוור, הממוקם בקיבוץ קטורה, משתרע על פני 80 דונמים וצפוי ליצר חשמל ירוק בהיקף של 4.95 מגהוואט. השדה מורכב מ-18,500 פנלים פוטו-וולטאיים, המייצרים יחדיו כתשעה מיליוני קו"ש לשנה. במהלך 20 השנים הקרובות עתיד השדה לחסוך הפקה של כ-125 אלף טון-מטרי של דו-תחמוצת פחמן מזהם. השדה הסולארי יחובר בקרוב לרשת החשמל הלאומית והחשמל שיופק יועבר לקיבוצי האזור. שי כהן, מנהל הפרויקט מספר על תהליך העבודה:

תהליך הקמת השדה לא היה פשוט. היינו צריכים לקבל החלטות בעיתוי הנכון תוך לקיחת אחריות, כשבידינו 95% מהמידע לקידום הפרויקט. קביעת לוח זמנים, איסוף כל המידע הנדרש, תכנון דרך פעולה, קביעת מטרות לפי סדר עדיפות וכיצד ניתן להוציא אותן לפועל. ולא פחות חשוב, להקשיב ולהניע אנשים, לתת להם סמכות ואחריות. 

בשורה התחתונה: בקיבוץ קטורה הוקם השדה הסולארי הראשון בישראל, השדה הוא מסוג פוטו וולטאי – ובמילים פשוטות: תאים שממירים את אור השמש לחשמל. כאחראי על הפרויקט אני חש גאווה על שהצלחנו להגשים חלום של יצור חשמל מהשמש.


צילום: רותי רובנשטיין

לאורך כל שלבי העבודה הבנייה שררה עבודת צוות תוך דאגה איש לרעהו. כדי לתת מבט "מבפנים" – הנה שלבי הקמת הפרויקט:

ביצוע עבודות פיתוח שטח כולל ישור והידוק הקרקע והכנת תעלת ניקוז לניקוז מי הגשמים; ביצוע עבודות אבטחה כולל גדר צבועה בצבע האדמה להתמזגות עם האזור והקמת גדר אלקטרונית חכמה - שמזהה כל נגיעה בגדר בטווח של שלושה מטרים; ביצוע תיאומים מול חברת החשמל הכוללים הכנת חדר מיתוג לחיבור השדה, הכנת תשתית בין השדה לבין חברת החשמל, אישור תוכנית התחברות לרשת החשמל, אישור ציוד כגון קבל, מפסקי זרם, ממסרי הגנות מערכות בטיחות, אבטחה; ביצוע תשתיות זמניות של חשמל, מים ותקשורת; ביצוע קידוחים, קלונסאות, התקנת שולחנות ופנלים פוטו וולטאים, הקמת שלושה חדרי חשמל, התקנת תשתיות החשמל, מצלמות במעגל סגור וחיבור המערכת לרשת החשמל.

צילום: רותי רובנשטיין
אורחים בקיבוץ

השדה, כאמור, מוקם בקיבוץ קטורה, מה שהצריך גם עבודה יומית מול חברי הקיבוץ. הזכרתי לעצמי לכל אורך הדרך שאנחנו אורחים בקיבוץ וככאלה אנו חייבים לתת מענה לכל דרישותיהם ולעשות הכל על מנת לא לפגוע במהלך חיי התושבים במקום.

העבודה מול חברת החשמל גם היא עבודה שוטפת הכוללת פגישות מול שורה של גורמים. עבדנו מול תפ"ט האמונים על הכנת סקר ההתחברות לרשת החשמל, אנשי מחלקת תפעול מחוז דרום אשר נושאים באחריות לחיבור ולביצוע העבודות הנדרשות לחיבור הפרויקט, מחלקת שירות הנדסי, מחלקת תקשורת, מחלקת בניה, אגף הולכה והשנאה, מחלקת הגנות מערכת.

צילום: רותי רובנשטיין

במהלך הפגישות אנו דנים בכל הנושאים הקשורים לחיבור הפרויקט, קובעים לוחות זמנים ונותנים מענה טכני הנדסי לכל השאלות והנושאים הנדרשים. השדה הוקם גם בעזרת בחירה נכונה של קבלן ראשי, חברת סימנס ישראל.

ההרגשה שליוותה אותי לאורך כל הדרך הינה הרגשת התעלות מיוחדת, מתוך מודעות לגודל האחריות. הרגשתי כמו אחד החלוצים הראשונים שהגיעו ליישב את הארץ הזאת. חלוץ בתחומי.

צילום: רותי רובנשטיין

בכל צעד בפרויקט, הרגשתי שאנחנו מתקרבים למטרה החשובה - יצירת אנרגיה מהשמש ושמירה על כדור הארץ. אולי זה ישמע קלישאה אבל אני באמת ובתמים מאמין שזוהי ציונות. אנו מגשימים את הציונות בפרויקט חשוב זה. בזמן ביצוע הקידוח הראשון ממש התרגשתי וראיתי איך החזון מתחיל לקרום עור וגידים. הפרויקט הוא צעד ראשון בתהליך ארוך להקמת פרויקטים סולאריים בכל רחבי הארץ. הפרויקט שלנו הוא ההוכחה לכך שזה אפשרי ובר ביצוע.


צילום: רותי רובנשטיין

הכותב: שי כהן, מהנדס חשמל, מנהל פרויקטים בכיר בחברת ערבה פאוור, בעל תואר שני במנהל עסקים אוניברסיטת דרבי שולחה ברמת אפעל

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->