הערכה: הרוסים ניסו להפוך את ליידרמן לסוכן כפול
גילויים חדשים על פרשת גירושו של הנספח הצבאי הישראלי, חושפים כי הוא נעצר במהלך פגישה במסעדה במוסקבה לאחר שרה"מ והנשיא הרוסיים אישרו בעצמם את המעצר. ההערכה היא כי נעשה ניסיון להפוך את ואדים ליידרמן לסוכן כפול וכשסירב גורש. כשנחת בישראל נחקר בשב"כ ועבר בהצלחה בדיקת פוליגרף
- רוסיה חקרה וגירשה את נספח צה"ל בחשד לריגול

לפתע ניגשו לשולחן אנשי שירות הביטחון הרוסי וביקשו מהשניים להצטרף אליהם לתשאול במטה שירות הביטחון. ליידרמן התבקש להצטרף אליהם לתשאול במטה השירות, הממוקם במרכז מוסקבה. כיוון שהוא נושא דרכון דיפלומטי המעניק לו חסינות, לא יכלו הרוסים לעצור אותו.
כעבור מספר שעות, ולאחר דין ודברים עם שגרירות ישראל במוסקבה, הוא שוחרר. ההוראה שקיבל מהרוסים הייתה חד-משמעית: בתוך 48 שעות הוא חייב לעזוב את רוסיה יחד עם משפחתו. ואכן, במוצאי שבת עלה על טיסה ושב לישראל - היישר לחקירה של השב"כ. מדובר צה"ל נמסר שליידרמן עבר בדיקת פוליגרף ונמצא דובר אמת.
העובדה המדהימה היא כי יום אחד בלבד לפני התפוצצות הפרשה עוד ליווה ליידרמן את חברי ועדת חוץ וביטחון מהכנסת בביקור אצל ראש הרשות הפדרלית לשיתוף פעולה צבאי-טכני במוסקבה, האחראית על עסקאות נשק. ואז הכל התפוצץ.
אחת ההערכות הן שהמודיעין הרוסי ביקש לגייס את ליידרמן לשורותיו ולהפוך אותו לסוכן כפול. כדי לעשות כן, הפעילו הרוסים, ככל הנראה, מנוף לחץ כלשהו על ליידרמן: או ראיות לכך שאסף מידע או ראיות מסוג אחר.
ליידרמן, על פי הערכה זו, דחה את ההצעה הרוסית והרוסים החליטו לגרשו. בארץ, כאמור, נבדק ליידרמן
בימים האחרונים, פעלו גורמים שונים בישראל - ממשרד החוץ, דרך משרד הביטחון ועד משרד ראש הממשלה בניסיון לבטל את הגירוש, אך הרוסים התעקשו.
> nrg גם בפייסבוק. הצטרפו לרשימת החברים שלנו וקבלו עדכוני חדשות
כדאי לשים לב לתיזמון: הגירוש יוצא לפועל זמן לא רב לאחר שנתניהו שב מביקור רשמי במוסקבה ועל רקע העמקת היחסים בין שתי המדינות בכל התחומים. רק השבוע למשל נודע כי טיל רוסי ישגר לחלל את הלווין עמוס 4.
הרקע האמיתי לגירוש לא ברור. אולם יש לקחת בחשבון כמה דברים: קודם כל, שליידרמן פעל לקדם עסקאות נשק בין ישראל לרוסיה. שתי המדינות עומדות לחתום בקרוב מאוד על הסכם סודיות לשיתוף פעולה צבאי, שישמש פלטפורמה לעסקאות נשק.
זה זמן שישראל מוכרת מטוסים ללא טייס (מל"ט) לרוסיה מתוצרת התעשייה האווירית. עם זאת, בגלל לחץ אמריקני, ישראל מסרבת למכור לרוסיה את הדגמים המתקדמים ביותר, עובדה שמכעיסה מאוד את הרוסים.

על ניסיונות עצירת העברת הנשק מרוסיה לישראל סיפר: "החששות שלנו מול רוסיה הם ברורים. יש כאן גם מטען היסטורי שכולנו זוכרים - רוסיה הייתה ספקית הנשק הגדולה ביותר של האויבים שלנו לאורך השנים".
עניין נוסף הוא הלחץ הישראלי הכבד על רוסיה שלא למכור נשק מתקדם לסוריה. ישראל הצליחה להשיג בשבועות האחרונים התקדמות ממשית בסיכול מסוים של עסקת הנשק למכירת טילי חוף-ים מסוג "יאחונט" מרוסיה לסוריה. אמנם העסקה מתממשת, אך ישראל הצליחה לשכנע את הרוסים שלא למכור מספר רכיבים טכנולוגיים איכותיים של מערכת זו.
ישראל מפעילה לחץ כבד גם על מכירות של טילים נגד טנקים מסוג קורנט לסוריה ואירן. עיקר החשש הוא שאותם טילים יוברחו לחמאס וזה ישגרם לעבר מטרות ישראליות. הרוסים טוענים שמדובר בעניין כלכלי ולכן, הם דורשים שישראל תקנה נשק מרוסיה או, לחילופין, שתספק לרוסיה מוצרים שהיא מעוניינת בהם. ישראל מסרבת בינתיים.
עוד דבר שעלול לעמוד ברקע הצעד המפתיע שנקטה מוסקבה היא העובדה שהרוסים כעסו מאוד על הנסיבות שגרמו לביטול ביקורו של נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב בישראל (שביתת עובדי משרד החוץ - א.ב.).
גורמי מודיעין שעסקו בעבר בנושא הרוסי אמרו אתמול בתגובה לגירוש הנספח הצבאי במוסקבה: "ממשלת ישראל היא נמושה. על דבר כזה, ישר צריך לגרש את המקביל הרוסי בארץ. אסור לעבור על זה בשתיקה. אלה כללי המשחק".
שגריר ישראל לשעבר ברוסיה, צבי מגן, אמר לפורטל החדשות IZRUS: "ההחלטה על גירושו התקבלה בדרגים הפוליטיים הגבוהים ביותר. זוהי הדרך של רוסיה להודיע לישראל על חוסר שביעות רצונה מכמה נושאים וזה מראה על הרעה משמעותית ביחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות. בכל מקרה, משמעות האירוע היא לא האם ליידרמן עשה או לא עשה משהו, אלא היא בדברים רחבים הרבה יותר הנוגעים לטענות בעניינים אחרים".
זאת הפעם השלישית שרוסיה מגרשת דיפלומט ישראלי מתחומה. בספטמבר 2009 גירשה מוסקבה, בחשד לריגול, את שמואל פולישוק, קונסול "נתיב" העוסק בהבאת עולים חדשים לישראל מברית המדינות לשעבר.
שנים קודם לכן, ב-1996, גירשה רוסיה את נספח המוסד במוסקבה, ראובן (רובקה) דינאל, בעקבות מאבקי כוח בין שירותי המודיעין הרוסי.