אחרי 66 שנה: למצוא את הקבר של אמא
במשך 66 שנה ניסו שמואל וברוך עמנואל למצוא את קברה של אמם חנה, שנספתה על רכבת שהובילה יהודים מברגן בלזן למחנה אחר. השבוע, כשהם בני יותר מ-80, הצליחו הבנים לאתר סוף סוף את הקבר. בעוד מספר ימים הם יניחו עליו מצבה ויגידו קדיש

"אמא נפטרה ברכבת האחרונה שיצאה מברגן בלזן", משחזר ברוך. "דחסו אותנו לקרונות של בהמות. מדי פעם הרכבת נעצרה על מנת להוריד את הגופות ש'תפסו' יותר מדי מקום. באחת מהעצירות הללו ירדתי מהרכבת לחפש אוכל וקיבלתי ביצה אחת מאיכר. הבאתי אותה לאמא. זה היה הדבר האחרון שהיא אכלה".
"הם היו חולים וחלשים מאוד", מסביר שמחה, בנו של יונה שהיה גם הוא עם אמו על הרכבת, "אבי, שהיה אז בן 19, רצה מאוד לקבור אותה. הוא הצליח לצאת מן הקרון, זחל על ארבע, אבל במצבו הגוסס, מרוב תשישות, לא הצליח לטמון את גופת אמו".
במהלך המסע הבחין ברוך באדם לא שגרתי. "היה אחד ברכבת שנבחר על ידי הנאצים לשמש כזקן היהודים", מספר ברוך, בהתרגשות. "הוא עשה רשימות של כל אדם שהיה מת, והיכן הורדו באמצעות סימני הדרך שעל גבי פסי הרכבת. גם אמי מתה באותה הנסיעה מרעב, וגם אותה הוא הצליח להכניס לרשימה".
בסופו של המסע, הצליחו האחים להינצל. ברוך עלה לישראל בשנת 1950 יחד עם שמואל. לאורך כל השנים, הם קיוו למצוא את קברה של אמם, אך לשווא. "שישים וחמש שנה ידענו שאמא הונחה בצדי פסי הרכבת, במקום לא נודע, ולא נקברה", ממשיך ברוך. אבל למזלה של משפחת עמנואל, המפנה הדרמטי התרחש בקיץ 2009.
בסעודת שישי סיפרה לפתע אחת החברות של נכדותיו של שמואל כי סבה היה אותו יהודי זקן, וייס שמו, שערך את רשימות המתים, וכי ייתכן מאוד כי יידע היכן נמצא קברה של אמם. ואכן, ברשימה הופיעה שמה של חנה
בעוד שלושה ימים, 66 שנים לאחר מותה, ייצאו בני המשפחה, ילדים ונכדים, אל מקום מנוחתה האחרון של סבתם. את המשלחת המשפחתית יובילו שני בניה של חנה, שמואל בן ה-84 וברוך בן ה-82, שהיה שם איתה, ברכבת האבודה. בני המשפחה ייסעו על מנת לקרוא על הקבר קדיש בפעם הראשונה, ואף להעמיד מצבת זיכרון קטנה לכל מי שהופיע ברשימתו של יוסף (יופ) וייס, שבתנאים נוראיים, ערך רשימות המתים ומקום הורדתם מן הרכבת.
"אבי, יונה עמנואל, חי כל חייו בתחושה קשה מאוד, שלמרות מאמציו לא עלה בידו לקבור את אמו. הוא הלך לעולמו לפני תשע שנים ומעולם לא זכה לדעת היכן נקברה", מספר שמחה, ומוסיף: "לפני מותה, סבתא חנה ציוותה את ילדיה: עלו לארץ ישראל! כך עשו, וכיום חיים בישראל מעל מאה מצאצאיה. עכשיו אנו באים אל קברה, כדי לומר לה: ניצחנו את הגרמנים".