מאה פליטים מסודן עזבו את הארץ "מרצון"
בארגוני הסיוע לקהילה הזרה טוענים כי החלטת הפליטים נובעת מעוני וייאוש, בעוד שר הפנים טוען כי יעשה הכל כדי להילחם בתופעת ההסתננות

מסתננים בהרי אילת צילום ארכיון: יהודה בן יתח
לפני מספר חודשים החליטה הממשלה על הקמת מתקן כליאה בדרום הארץ בו מתכננת המדינה להחזיק את המסתננים ומבקשי המקלט המגיעים לישראל מגבול מצרים. על פי הערכת משרד הפנים, בישראל שוהים כיום למעלה מ-35 אלף מסתננים ומבקשי מקלט, כאשר מרביתם הגיעו, וממשיכים לנסות ולהיכנס לישראל מידי יום, בעיקר מאריתריאה ומסודן.
על פי החוק והאמנות הבינלאומיות לזכויות אדם, לא ניתן להחזיר את הפליטים לארצם מתוך חשש לחייהם. בעקבות זאת, החלה רשות האוכלוסין וההגירה לפני כחצי שנה לפעול לגירוש מסתננים ומבקשי מקלט אשר בוחרים לשוב לארצם, במסגרת מהלך שזכה לכינוי "עזיבה מרצון".
עד היום הטיסה מדינת ישראל מאות בודדות של מסתננים סודנים בחזרה לארצם, בסיוע ארגון בינלאומי המסייע להשיב את המסתננים לסודן עימה אין לישראל יחסים דיפלומטים, באמצעות נחיתת ביניים במדינה שלישית.
בארגוני הסיוע לעובדים זרים ולזכויות
אדם טוענים כי לא מדובר בחזרת מבקשי המקלט לארצם מתוך רצון חופשי, אלא מתוך ייאוש וחוסר ברירה לאור המדיניות הנוכחית של מדינת ישראל כלפי מבקשי מקלט, לפיה הם אינם יכולים לצאת לעבוד, מה שמביא רבים מהם לחיי דוחק, עוני ורעב.