לראשונה: לימודי שואה חובה במגזר הערבי
חשיפה: הוראה חדשה של משרד החינוך תחייב גם את התלמידים הערבים ללמוד על השואה לבגרות בהיסטוריה - כבר במועד הקיץ הקרוב

> עדכוני חדשות nrg מעריב גם בפייסבוק. הצטרפו לרשימת החברים שלנו
ביום שני הקרוב יצוין יום הזיכרון לשואה ולגבורה, וכמו בכל שנה שוב עולה עניין חשיבותו של שימור זכרם של המיליונים שהושמדו על ידי המכונה הנאצית. עבור תלמידים רבים במערכת החינוך לימודי השואה היו לאורך כל השנים פרק חובה למבחן הבגרות בהיסטוריה, אך עשרות אלפי תלמידי תיכון מהמגזרים הערבי והבדואי כלל לא למדו אותו.
הדבר התאפשר משום שבניגוד לשאלונים בבחינות למגזר היהודי, משרד החינוך לא הכניס את הנושא כחלק חובה בבחינות במגזרים הערבי והבדואי אלא כחלק רשות בלבד, למרות שאין חולק על חשיבותו. בדיקות וביקורות שנעשו בבתי ספר רבים במגזרים אלה גילו כי במוסדות לימוד רבים העדיפו ללמד נושאים אחרים, ולא את השואה.
השיא היה בדוח מבקר המדינה משנת 2010, שבחן את לימודי השואה בכל המגזרים, וקבע כי במגזר הערבי משקלם זניח, וכי משרד החינוך לא הכין תוכנית מתאימה ללימודי הנושא במגזר זה. "הוראת השואה במגזר הערבי נתקלת בקשיים", כתב המבקר. "המשרד לא גיבש תוכנית מקיפה ללימוד הנושא במגזר זה וחלק רב מתוכניות הלימודים הייחודיות למגזר הערבי ישנות מאוד. המשרד לא שיתף נציגים מהמגזר הערבי בדיונים ובוועדות העוסקות בהוראת השואה".
המבקר הוסיף והדגיש את חשיבות העניין: "היסטוריה היא מקצוע חובה בכל המגזרים. כדי לקבל תעודת בגרות יש להיבחן בחינת בגרות בהיסטוריה לפחות בשתי יחידות לימוד, ונושא השואה נכלל באחת מהן. במגזר הערבי משקל נושא השואה בבחינת הבגרות בהיסטוריה נמוך מאוד, ובחלק מהשנים הוא אפילו לא נכלל בבחינות. הופעת תחום לימוד מסוים בבחינת הבגרות בשאלות חובה או רשות ומשקלן של השאלות בבחינה משפיעים על מידת ההשקעה באותו תחום לימוד מצד המורים והתלמידים כאחד".
בעקבות דוח המבקר ודיון שהתקיים בנושא בוועדת החינוך של הכנסת, שנעשה בעקבות תוצאות חמורות של סקר על הכחשת שואה בקרב ערביי ישראל, הודיע משרד החינוך על כוונתו לערוך שינוי בעניין, וכעת הופכת הכוונה להוראה ברורה וחד-משמעית, שתיכנס לתוקפה כבר בבחינות הבגרות
בחוזר מנכ"ל משרד החינוך שנשלח לבתי הספר, הורה ד"ר קסאם דראושה, המפקח המרכז על הוראת ההיסטוריה בחינוך הערבי והבדואי, כי בחינות הבגרות בהיסטוריה במגזר הבדואי ובמגזר הערבי יעברו שינוי החל מהקיץ הקרוב, וכי הפרק המרכזי של הבחינה יכלול שלוש שאלות חובה: אחת תעסוק ב"תולדות המאה ה-20", השנייה ב"תולדות עם ישראל בעת החדשה, עד השואה", והשלישית ב"שואת העם היהודי בין השנים 1933 עד 1945". ערכה של כל שאלה מתוך השלוש יהיה 24 נקודות.
יש לציין כי במגזר היהודי פרק לימודי השואה הוא חובה. במסמך שנשלח למפקחי משרד החינוך ציין יו"ר המזכירות הפדגוגית, ד"ר צבי צמרת, כי במהלך השנה האחרונה "הוצאו לאור ספרים בנושא השואה בערבית ונערכו השתלמויות למורים ערביים בשיתוף יד ושם".
בעקבות כוונת משרד החינוך, ביוזמת קרן אברהם, ארגון חינוך משותף ליהודים ולערבים, מסרו כי היוזמה מבורכת, אך עם זאת יש גם ללמד את תולדות הערבים בבתי הספר היהודיים.
מנהליה השותפים של העמותה, אמנון בארי-סוליציאנו ומוחמד דראושה, מסרו כי "חשוב שהתלמידים הערבים ילמדו על השואה ויכירו את ההיסטוריה והכאב של העם היהודי, כמו גם את מהלך האירועים שהוביל להקמתה של מדינת ישראל".
"לצד זאת חשוב שהתלמידים היהודים ילמדו על ההיסטוריה של המיעוט הפלסטיני בישראל, ובפרט זו הקשורה בהקמת מדינת ישראל ובקיומה". השניים הוסיפו כי "מערכת החינוך צריכה ללמד גם על הנכבה הפלסטינית ועל אירועי יום האדמה ומשמעותם עבור אזרחיה הערבים של ישראל".