בבטן האדמה: תחנת "עינן-מלכיה" של מקורות

כבר לפני 60 שנה הורה בן גוריון לבנות מנהרה שתגן על המנועים שדחפו מים למעיינות מפגזים סוריים. במלחמת לבנון השניה היא הוכיחה את עצמה גם כמפלט מטילי החיזבאללה

מרדכי חיימוביץ', צילום: יוסי אלוני | 26/4/2011 10:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בירידה מהגולן לכיוון קריית שמונה נסגרים השמיים. מעל הראש עננים שעוד רגע יתפוצצו עליך. בתוך האוזן משה קצב ורדיו שטוחן עד מוות את הפסוק: "מאיגרא רמא לבירא עמיקתא".

> מקדש פאן מחזיר אותנו לסיפורים על אל הרועים והנימפות

בתחנת "עינן-מלכיה" של "מקורות" יודעים משהו על בורות עמוקים - ממים ומפגזים סורים. כבר לפני שישים שנה הורה בן גוריון לבנות מנהרה שתגן על המנועים שדחפו מים מהמעיינות לראש פינה, לחצור, לצפת ובעצם לכל אצבע הגליל.

האיש שמוביל למנהרה הוא דיוויד שניידר. כובע מצחייה מנומר עם דגל ישראל על הרקה, שפמנון וזקנקן. שניידר הוא ילד פרחים בן 58 ששנא את המלחמה בווייטנאם, השאיר באמריקה את שרלין, אשתו האינדיאנית, ונחת כאן לפני שלושים שנה כדי להתחיל מהתחלה.

"מצאתי כולם משפחה אחת, טלוויזיה שחור-לבן והרבה ציונות", הוא מספר. גם את יוכבד עמוס מחצור, מצא כאן. עשה איתה ארבעה ילדים והמשיך הלאה. עכשיו הוא נשוי לסברינה הדרום אפריקאית. "מה יותר טוב, אינדיאנית, מרוקאית או דרום אפריקאית?", אני שואל. "אפריקה זה אפריקה", דיוויד לא מהסס.
צילום: יוסי אלוני
מקורות עין עינן, בן גוריון הורה לבנות את המנהרה צילום: יוסי אלוני

המנהרה של בן גוריון שנחפרה נגד הסורים, הגנה על דיוויד וחבריו בתחנה מפני החיזבאללה. "בטילים של מלחמת לבנון החדשה", הוא אומר, "היינו רצים אליה כמו משוגעים, עומדים, מעשנים בשרשרת כאילו זה הסוף".

את המנהרה בנתה חברה שוודית מכספי השילומים מגרמניה. את פתחה חוסמת דלת פלדה עם חרך ירי, והיא חודרת כ-150 מטר לתוך ההר שמעליה. בפנים קרירות, קירות בונקריסטיים ולוח בקרה עתיק כמו המנועים. פעם הושבתו לעבודות אחזקה

ורק הפנסיונרים ידעו להפעילם מחדש. אנחנו מדברים על אריות של חברת "סולצר" שמותקנים גם באוניות. שלוש יחידות דיזל של 1,500 כוח סוס כל אחת, שדוחפות 1,200 קוב מים ביממה.

דיוויד עושה מהביקור שלנו יום כיף. מכה בברזל ואומר שזה מהדהד כמו בחדר המכונות של הטיטאניק, משתעשע בהגאים הקטנים, רוכב על הצנרת, מתמסר בחדווה למצלמה של אלוני ומשחרר: "מאז שהייתי מגדל גראס בווירג'יניה ב-69' לא צילמו אותי ככה".

ומהציונות נשאר משהו?
"בטח. מקצת שמאלני הפכתי להרבה ימני".

צילום: יוסי אלוני
עינן מלכיה, הגנה גם במלחמת לבנון השנייה צילום: יוסי אלוני

צילום: יוסי אלוני
. צילום: יוסי אלוני

צילום: יוסי אלוני
. צילום: יוסי אלוני

צילום: יוסי אלוני
. צילום: יוסי אלוני
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

בבטן האדמה

צילום: יוסי אלוני

מעמקי האדמה משכיחים סכסוכים, מעלימים מלחמות ובעיקר נותנים תקווה. מרדכי חיימוביץ' ויוסי אלוני במסע תת קרקעי ברחבי ישראל

לכל הכתבות של בבטן האדמה

עוד ב''עמוק באדמה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/homepage -->