
הרופאים הכריזו על שביתת אזהרה: "לא הותירו ברירה"
בעקבות פיצוץ המו"מ עם האוצר הכריזה ההסתדרות הרפואית על שביתה בת יומיים, החל מיום שלישי הקרוב, שבמסגרתה יינתנו שירותים במתכונת שבת ורק תורנים וכוננים יתייצבו לעבודה. "אנו חייבים לנקוט בצעדים האלו כדי לגרום לאוצר להתעשת ולהציע הצעות מעשיות". האוצר: "עדיף שיתמקדו בקידום השיחות"
יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן הסביר את ההחלטה לפתוח בשביתה. "החלטנו על שביתה במתכונת שבת, שביתת אזהרה בת יומיים, החל מיום שלישי הקרוב", אמר. לדבריו, בימי השביתה יופיעו בבתי החולים ובמרפאות רק רופאים שיתפקדו כתורנים וככוננים כפי שנעשה בסופי שבוע.
"כל דבר שלא מתבצע בימי שבת, לא יתבצע בימים אלו. לצערנו הגענו למצב שגם למטופלים וגם לרופאים לא קל להגיע אליו אבל אין לנו ברירה - אנחנו חייבים לנקוט בצעדים האלו כדי לגרום לאוצר להתעשת, לחזור לשולחן המשא ומתן עם הצעות מעשיות שיש בהן תוכן".
בשביתה ייקחו חלק כל בתי החולים הציבוריים המהווים כמעט את כל בתי החולים במדינה. כל מה שאינו נמצא תחת ההגדרה "דחוף או מציל חיים" כמו ניתוחים מתוכננים ומרפאות חוץ - יישאר סגור, ואילו חדרי המיון, חדרי הלידה, המחלקות לטיפול נמרץ ופעולות מצילות חיים כמו דיאליזה ו-IVF (הפריה חוץ גופית) יישארו פתוחים לציבור.
יצויין כי גם המרפאות של קופות החולים לאומית וכללית יושבתו ביום שלישי, אך מספר מרפאות כוננות יהיו פתוחות בכל הארץ למקרי חירום. הרשימה המלאה תפורסם בהמשך. כמו כן נמסר כי יופעלו וועדות חריגים למקרים רפואיים דחופים.
במשרד האוצר אמרו בתגובה להחלטת הרופאים לפתוח בשביתה כי אפשר היה למנוע אותה. "עדיף שהרופאים יתמקדו בקידום המשא ומתן וייענו להצעת המדינה לקיום הליך בוררות מוסכם, וזאת על מנת שלא לפגוע בציבור האזרחים", מסרו ממשרד האוצר.
ממשרד הבריאות נמסר כי "ההכרזה הנוכחית של ההסתדרות
עוד אמרו במשרד הבריאות כי זה הזמן להידברות מרתונית ולא לנקיטה של טקטיקת משא ומתן. "משרד הבריאות יכנס את כל הגורמים האחראיים ממחר בדרישה לגלות אחריות ולמצות את הדין להשגת הסכם. בין השאר יפרסם משרד הבריאות קווים מנחים לבתי החולים וקופות החולים ויקבע הגבלות לקיום שביתה במתכונת שבת. זאת, במטרה למזער את הפגיעה במערכת הבריאות ובציבור החולים".

בפגישה ביום חמישי ניסו הרופאים והאוצר לגשר על הפערים בעמדותיהם. בעוד שהרופאים דרשו העלאת שכר של כ-50 אחוז בשכר הממוצע לשעה ופתרון לבעיות רבות מהן סובלת מערכת הבריאות הציבורית, באוצר הציעו, מנגד, העלאה של 18 אחוז בשכר, שתתפרס על פני שמונה שנים (2.3 אחוז תוספת בכל שנה).
עוד דורשים הרופאים הוספת מיטות אשפוז - עדכון התקינה (למיטות ורופאים) שלא השתנתה מאז 1976 לצרכי היום ותמריצים להתמחויות, תמיכה בהתמחויות שנמצאות במצוקה (כירורגיה, פנימית, טיפול נמרץ, הרדמה וגריאטריה).
בנוסף מבקשים הוספת רופאים מחוץ לגוש דן על ידי קביעת תנאים משופרים הכוללים מענקים, הקלה במס וחבילות דיור והכללת ביטוח משלים - הכנסת הביטוחים המשלימים של קופות החולים למערכת הבריאות הציבורית, לצורך ניצול יעיל יותר של המשאבים הקיימים.
