המועמד הבא: עננת המינויים של ניצב פרנקו

מפקד מחוז ירושלים, המועמד החדש לתפקיד נציב השב"ס, עשוי להתמודד עם פרשה של מינויים ללא מכרז במשטרה, העלולה להעיב על מינויו

שמואל מיטלמן | 28/3/2011 7:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי שמינויו של אלי גביזון לנציב השב"ס בוטל ברגע האחרון: האם עתירה לבג"ץ בעניין שולי לכאורה עלולה להרים את המסך מעל התנהלות בעייתית מאוד בצמרת משטרת ישראל ולהעיב גם על המועמד הבא של השר לתפקיד, ניצב אהרון פרנקו?

ניצב אהרון פרנקו
ניצב אהרון פרנקו צילום: חן גלילי
במהלך דיון בבג"ץ הופתעו השופטים לשמוע את נציגת המשטרה והמדינה מודה: שיטת המינויים במשטרת ישראל, גוף אכיפת החוק הראשי במדינה, אינה כוללת מכרז - וזאת בניגוד גמור לנהלים שלה עצמה. המשטרה והמדינה הודו גם כי כדי להכשיר את מינוי המועמד אותו העדיף ניצב פרנקו לתפקיד מסויים "הומצא" נוהל חדש, עוקף מכרז.

הפרשה, המתפרסמת כאן לראשונה, עשויה להעיב על כוונת השר לביטחון פנים למנות את ניצב אהרון פרנקו לתפקיד נציב שירות בתי הסוהר. האיש הקודם בו רצה השר לתפקיד, גונדר אלי גביזון, נפסל אמש ברגע האחרון על ידי היועץ המשפטי לממשלה.

תחילת הסיפור הוא הקרב על תפקיד סגן ראש יחידת התביעות במשטרת מחוז ירושלים. היחידה מטפלת בעשרות אלפי תיקים, מגישה כתבי אישום ומנהלת הליכים פליליים כנגד נאשמים בבתי המשפט בירושלים ובאזור.
התעלם מהוראת היועץ המשפטי

מפקד המחוז פרנקו רצה למנות לתפקיד הרגיש הזה קצין בשם רב-פקד עמוס כהן. מועמד אחר, עו"ד עדי מאיר, שלא נבחר לתפקיד על ידי פרנקו, החליט לעתור לבג"ץ בדרישה לבטל את מינויו של כהן ולקיים מכרז לתפקיד.

המועמד שהפסיד טען כי מפקד המחוז פרנקו החליט על המינוי של כהן ללא מכרז. בנוסף, על פי הטענות, פרנקו אף התעלם מהוראת היועץ המשפטי של המשטרה שפסל את המינוי של כהן. באמצעות עורך דינו עודד הכהן טען מאיר: נוהל המשטרה קובע כי לצורך מינוי בתקן רב-פקד, יפורסם מכרז ובו דרישות התפקיד.

הנוהל קובע גם כי בחירת המועמד המתאים תיעשה בדיון שיבוצים שיתבצע בפורום

סגל הפיקוד המחוזי. הוא מחייב גם קבלת עמדת חוות דעת של ממונה מקצועי בכיר. מאיר טען שכל ההוראות האלה לא בוצעו, וכי ניצב פרנקו לא נתן להן להפריע לו בדרך למינוי של מקורבו.

השיא, כך טען מאיר, הגיע במסמך "הבהרה" מיוחד שהוציאה המשטרה. אחרי שהיועץ המשפטי של המשטרה החליט לפסול את המינוי, פרסמה ראש מחלקת כח אדם במשטרה, נצ"מ כרמלה כץ, מסמך הנושא את הכותרת "הבהרה" ולפיו נוהל מכרזים חל רק במינוי שיש בו גם קידום בדרגה. מאיר האשים בעתירה שהגיש נגד פרנקו והמשטרה כי אותה הבהרה "תפורה למידותיו" של רפ"ק עמוס כהן, וכי כהן קיבל מפרנקו את התפקיד ללא מכרז.

המלך עירום

ההפתעה הגדולה הגיעה במהלך הדיון בעתירה, בפני שלושה שופטי בג"ץ. "האם ההבהרה הזאת נעשתה לכבוד רב-פקד כהן או באופן בלתי תלוי בו?", הקשתה השופטת מרים נאור.

לתדהמת כל הנוכחים באולם הודתה נציגת המשטרה, עו"ד מירב קליימן: "ההבהרה הזאת נעשתה כחלק ממינוי רפ"ק כהן. כך נעשה עם יתר המינויים". השופטת נאור העירה לה: "יש פה בעיה. נוהל צריך לשנות מי שייצר אותו. אי אפשר לרשום כך סתם הבהרה".

כאשר אמרה נציגת המשטרה כי כך מבוצעים לא מעט מינויים במשטרה, הגיבה השופטת נאור: "עד שקם מישהו וצועק המלך עירום".

שופטי בג"ץ הופתעו לשמע הדברים והוציאו צו על תנאי, המחייב את מפקד המחוז פרנקו לנמק תוך 30 יום האם מינויו של רפ"ק כהן אינו פסול והאם ניתן היה לשנות את הנוהל האמור בדרך של "הבהרה". במהלך הדיון אמרה השופטת נאור: "יש פה בעיה. אי אפשר לשנות סתם כך נוהל על ידי הבהרה'".

צונאמי של מינויים

זה אינו רק קרב נקודתי על מינוי קצין אחד. להכרעת השופטים בנושא עשויות להיות השלכות על מינויים רבים של קציני משטרה לתפקידי רוחב, שמבוצעים כעת ללא מכרז. הדיון בבג"ץ חשף למעשה טפח מ"שיטת משטרת ישראל". נציגת המשטרה הודתה בפני השופטים כי מינויים רבים במשטרת ישראל מבוצעים שלא כדין.

אם העתירה של מאיר תתקבל, ייתכן ומינויים שבוצעו כך יבוטלו. ניצב אהרון פרנקו, "גיבור" העתירה, עלול להצטייר כמי שפעל למנות מועמד בניגוד מוחלט לנהלי המשטרה.

ומעל כל זה מרחף הדוח החמור של מבקר המדינה בעניין מינויים במשטרת ישראל. בדוח שהגיש ב-2009 קבע המבקר כי המשטרה חרגה מהוראות הנוהל בעניין קידום, שיבוץ והכשרה של קצינים, לא  קיימה דיונים בסגל הפיקוד על שיבוצים של מועמדים, לא תמיד הקפידה שהקצינים יעמדו בתנאי הסף לקידומם, והמפכ"ל אף אישר לקדם קצינים שאינם עומדים בתנאי הסף מבלי לנמק זאת.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->