דיון בכנסת על יפן: צריך פיקוח על הכור בדימונה

הח"כים דנו באסון הגרעיני ובלקחים שיש להפיק כאן אצלנו. השר בגין הרגיע: "אפשר לבקש דיווח אך לא להטיל אימים על הציבור"

אריק בנדר | 16/3/2011 19:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הכור הגרעיני בדימונה מוזכר רק לעיתים נדירות במליאת הכנסת. במהלך דיון שהתקיים היום (ד') בנושא לקחי רעידת האדמה ביפן, העלו מספר חברי כנסת את נושא מצב הבטיחות בכור, וחלקם קראו לפיקוח בין לאומי. את הרוחות הרגיע השר בני בגין שאמר ש"אין להלך אימים על הציבור". השר בגין התייחס גם לאפשרות של רעידת אדמה בישראל:  "אין להפריז בהיערכות".

הכור הגרעיני בדימונה
הכור הגרעיני בדימונה  צילום ארכיון: רויטרס
ח"כ דב חנין קרא בדיון לפיקוח אזרחי על הכור הדרומי: "האסון ביפן מחייב להפנות את מבטנו לדימונה. אי אפשר להמשיך ולהשלים עם העדר בקרה וביקורת על פעילותו של כור גרעיני הסמוך כל כך לשבר הסורי אפריקאי". חנין הוסיף כי "במקרה של אסון, הפגיעות הסביבתיות והבריאותיות עלולות להיות איומות. המחיר עלול להיות כבד מידי לאזרחי ישראל".

ח"כ ג'מאל זחלקה (בל"ד) אמר כי "הכור בדימונה הוא כור מיושן שאינו נתון לפיקוח בין לאומי. הגיע הזמן לפתוח את הנושא לדיון ציבורי. אם יהיה פיקוח בין לאומי, אולי העולם יוכל לעזור לתושבי הארץ והאזור אם נשקפת סכנה מהכור".

ח"כ מגלי והבה (קדימה) העלה אף הוא את הנושא ואמר: "על ממשלת ישראל מוטלת החובה ללמוד מטעויות העבר ולא לדחות את הפקת המסקנות ונקיטת דרכי פעולה במסגרת ההיערכות לאסונות דומים".

"חבל שממשלת ישראל זקוקה לתזכורות מאסונות העולם דוגמת אסון רעידת האדמה והצונאמי שהגיע בעקבותיו כדי ליישם את הלקחים מהאסונות במדינתו", ציין ח"כ והבה. "למידה מטעויות העבר צריכה להיות נר לרגליכם", פנה ח"כ והבה לנציגי הממשלה, "אסור לנו לשבת על המדוכה ויש להקדים ולהתכונן לאסונות דומים".
"אנחנו לא מדברים על 'גרעיני עפולה'"

לדוברים השיב השר בני בגין, שבהתבטאות נדירה התייחס ישירות למצב הכור הגרעיני בדימונה: "אני מציע לא להלך אימים על הציבור.
 

בני בגין בכנסת.
בני בגין בכנסת. צילום ארכיון: פלאש 90
"הצופים שומעים על כור גרעיני פה ושם ואנו לא מדברים על 'גרעיני עפולה', אבל יש הבדל גדול. הכור בדימונה הוא בהספק של כמה עשרות מגוואט לעומת הכור ביפן - שהוא בעל הספק של אלפי מגוואט.

"הכור בדימונה נתון לפיקוח של ועדה שיושבים בה גם נציבי ציבור. הפיקוח הדוק. יש לי ניסיון מסויים בתחום הזה. אפשר לבקש דיווח אבל יש להיזהר בהטלת אימים על הציבור".

בהשיבו להצעות לסדר היום דיבר השר בגין, גיאולוג במקצועו, גם על הסכנה לרעידות אדמה חזקות בישראל. "יש אפשרות מדעית לרעידת אדמה קטלנית, הרסנית, במשך עשרות שניות, לאלפי נפגעים הרוגים ופצועים, ורבבות עקורים מבתיהם", אמר בגין. אך לדבריו לקטסטרופה גדולה יותר - רבבות הרוגים, מאות אלפי עקורים - אין היערכות, כי "אין להפריז".

ישראל
ערוכה לדבריו לרעידות, "באופן המניח את הדעת בכ-80 אחוזים. במהלך 30 השנים האחרונות התפתחו הדברים כך שכ-80 אחוזים מהמבנים נבנו על סמך הערכה זאת. בערך בין 50 ל-100 אלף בניינים שנבנו לפני 1980, אינם עומדים בתקנים אלה. הם מפוזרים בכל רחבי הארץ", ציין. 

בגין פירט שורה של צעדים הננקטים כיום לחיזוק מבני ציבור. בין היתר כ-150 מיליון שקל לתכנון חיזוק מבני ציבור ובתי ספר בשנה, משנת 2011. "בשנה זו יחוזקו 60 בתי ספר, תחנות אחדות של כיבוי אש, שלושה בתי חולים - בית החולים זיו בצפת ורמב"ם ובני ציון בחיפה, ותחנות משטרה.

"בנוסף הוקצבו עוד כ-30 מיליון שקל בשנה לחיזוק בתים של השיכון הציבורי, ומתוכננת מערכת התרעה של שניות אחדות עד כ-30 שניות מפני רעידה חזקה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/pulitic_news/ -->