סוף לטופס 17: המהפכה שתקל על הזקוקים לטיפול
במשרד הבריאות הוחלט לשים סוף לבירוקרטיה המתישה שנאלץ לעבור מי שזקוק לטופס שבו מתחייבת קופות החולים לשלם על השירות לחבריהן. התוכנית: רפורמה במערכת המחשוב שתבטל את הצורך בהצגת הטופס. באגודה לזכויות האזרח הזהירו מריכוז של נתוני המידע הרפואי: "הוא עלול להגיע לגורמים אינטרסנטיים"

חדר המיון בבית החולים כרמל בחיפה. "לרפורמה יתרונות וחסרונות" צילום: אלכס רוזקובסקי
המערכת החדשה אף תזהיר מפני נתינת מינון שגוי של תרופה, או רגישות של חולה לתרופה. גם תהליך העבודה בין הרופא והאחות ישוכלל, והוא יכלול רישום דיגיטלי של ההוראות וביצוען על מנת לייעל את העבודה ולבצע בקרה.
משרד הבריאות מתכוון להשתמש במערכת הממוחשבת גם כבסיס נתונים שיסייע לביצוע מחקרים, וכן כבסיס לקבלת החלטות וקביעת מדיניות. במשרד מבהירים כי כל העברת הנתונים מהארגונים הרפואיים למשרד הבריאות, תעוגן בחקיקה מתאימה.
"לא נלקחו בחשבון שיקולי פרטיות החולים"
באגודה לזכויות האזרח הביעו הערב חשש שיישום המהלך יגרום פגיעה בפרטיות החולים בשל ריכוז המידע במאגרים ממוחשבים. לדברי עורך הדין אבנר פינצ'וק, ראש תחום מידע ופרטיות באגודה, "אין ספק כי למערכת הזו יכולים להיות יתרונות רבים אולם בצד היתרונות, חייבים לתת את הדעת על הסכנה של זליגת מידע רפואי אישי לגורמים אינטרסנטיים שונים, כמו גם לשימוש חורג שיעשה במידע בתוך המערכת למטרות זרות".
פינצ'וק הוסיף כי בדיון בכנסת שעסק במערכת המידע החדשה, התריע נציג משרד המשפטים כי בעת הקמת המערכת, לא נלקחו בחשבון שיקולים של שמירה על פרטיות החולים.
"בשנים האחרונות מנסה
משרד הבריאות לקדם הקמת מערכת מידע גדולה ומקיפה אף יותר, אך הניסיונות הללו כשלו פעם אחר פעם, במידה רבה בשל טענות על היעדר שמירה על פרטיות החולים, ועולה חשש כי משרד הבריאות מנסה לקדם את המערכת הזו 'דרך הדלת האחורית'", אמר.
בתוך כך, היום נערך כנס של שירותי בריאות כללית בנושא בריאות ירוקה. במהלכו עלה הצורך במאגר נתונים ארצי למעקב אחר השפעות הסביבה על בריאות האוכלוסייה. "ללא מאגר שכזה ישנו קושי לבצע מחקרים, ואחת התובנות מהכנס היא שמשרד הבריאות וקופות החולים צריכות לפעול בשיתוף פעולה", אמר ד"ר רן בליצר, מנהל מחלקת תכנון מדיניות בריאות בכללית.

טופס 17