בג"ץ לשב"כ: נמקו למה הבידוק בנתב"ג מפלה

בצו מיוחד שהוציא בג"ץ הוא מורה לרשות שדות התעופה ולשב"כ לנמק מדוע הבידוק לא שוויוני. "יוצר מציאות לא נסבלת במדינה דמוקרטית"

שמואל מיטלמן | 7/3/2011 17:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בג"ץ הוציא היום (ב') צו-על-תנאי המורה לרשות שדות התעופה ולשירות הביטחון הכללי לנמק תוך 45 יום מדוע אין באפשרותם לבצע את הבידוק בטחוני בשדות התעופה בישראל לכלל אזרחי המדינה, על פי קריטריונים שווים, ענייניים ואחידים. וזאת, בשונה מהמצב כיום, שבו מתויג מוצא ערבי של נוסע כמרכיב בפרופיל הסיכון הביטחוני.

בידוק בטחוני,
בידוק בטחוני, "מדינה דמוקרטית לא יכולה להשלים עם השפלה ואפליה". צילום ארכיון: ראובן קסטרו
הצו הוצא על ידי השופטים הנשיאה דורית ביניש, המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין ומרים נאור, בעקבות הדיון שנערך בשבוע שעבר בעתירת האגודה לזכויות האזרח, התובעת שלא לאפשר לרשויות המדינה להכריז באופן גורף על קבוצת מיעוט מתוך אזרחי ישראל כסכנה ביטחונית, באופן שמשפיל ומבזה אותם.

עו"ד עאוני בנא, המייצג בדיון את האגודה לזכויות האזרח, יחד עם עו"ד דן יקיר, הביע היום סיפוק מהחלטת בג"ץ: "אף אחד לא חולק על החשיבות של בדיקות ביטחוניות, אולם האופן הגורף שבו נבדקים האזרחים הערבים, נחקרים על יעדי נסיעתם, על האנשים שבכוונתם לפגוש, נדרשים לחשוף מידע אישי ששמור במחשביהם – כל אלו יוצרים מציאות בלתי נסבלת במדינה דמוקרטית, ובה תזכורת תמידית לאזרחים, כי המדינה עצמה לא רואה אותם כשווי זכויות."

עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, הוסיף: "לרשות גורמי הביטחון עומדים אמצעים רבים ושונים לקיום בידוק ביטחוני. מדינה דמוקרטית לא יכולה להשלים עם השפלת ואפליית עשרים אחוז מאזרחיה".

במהלך הדיון שנערך בשבוע שעבר הקשתה הנשיאה ביניש: ""האם זה לגיטימי שערבי ישראלי ייכלל בפרופיל הסיכון של נוסעים בנתב"ג רק בגלל מוצאו?".
פוטנציאל הסיכון

אחר כך היא אמרה לנציגת המדינה, עו"ד אסנת מנדל: "לא ביקשנו לפרט את שיטות הבדיקה. השאלה היחידה היא שאלת הלגיטימיות של בידוק נפרד לאזרחים ערביים. האגודה לזכויות האזרח מדברת על ההשפלה שיש באופן הבידוק. אני מניחה, שבעקבות כל הדיונים, אופן הבדיקה משתנה ושהנושא של השפלת הנבדק והבכתו בפרהסיה, כנראה בא על פתרונו. נשארת השאלה האם לגיטימי להכניס בהגדרה של קבוצת סיכון את העובדה שהאיש הוא אזרח ממוצא ערבי?"

ביניש וחבריה להרכב הסכימו, כי אין מקום לתיוג

גורף של אזרחי המדינה הערבים כ"סיכון ביטחוני", וכי השפלתם במהלך בידוק בטחוני היא פסולה. ואולם הם גם הצביעו על כך שמאז הוגשה העתירה הודיעה המדינה על שינויים ושיפורים שנעשו באופן הבדיקה, במגמה להפחית את הפגיעה.

"בעבר היה תיוג רחב מדי, אבל לפי הנתונים היום טוענת המדינה שזאת לא הדרך, ושאחד הרכיבים בתוך פוטנציאל הסיכון שהם מכירים, הוא השתייכות לאוכלוסייה שיש לה פוטנציאל של שתוף פעולה עם גורמי טרור", ניסתה ביניש להסביר את עמדת המדינה.

השב"כ: שיפרנו את הליכי הבידוק

עתה יהיה על השב"כ ועל רשות שדות התעופה להגיש תצהיר מנומק ומפורט בו ינסו לשכנע כי הם שינו ושיפרו את הליכי הבדיקה הביטחונית של הנוסעים בנתב"ג ובשדות תעופה נוספים אבל שעדיין אין מנוס מכך שבדיקה זו תחייב גם מרכיב אתני מסוים, דהיינו "פרופיילינג" של אזרחים ערבים ישראליים, בהגדרה של קבוצת הסיכון ובידוק נפרד לגביהם.

השב"כ ורשות שדות התעופה כבר הודיעו בעבר, בתגובה גלויה לעתירה, כי הם שיפרו את הליכי הבידוק הביטחוני וצמצמו את תחושת ההשפלה של הנבדקים. לטענת השב"כ, השינויים האלה יביאו  ל"הפחתת המרכיב הדיפרנציאלי" בבידוק של אזרחים ישראליים הטסים מנתב"ג ולהפחתת ההכבדה על הנוסעים  והפגיעה ברגשותיהם. זאת, תוך שמירה על רמת בטחון גבוהה.

עד כה נעשו שינויים ביחס לשערי הכניסה לכלי רכב ולשערי הכניסה הרגלית לטרמינל וכן ביחס  למערך בידוק כבודת היד. ואילו ביחס לבידוק כבודת הבטן של המטוס, הסתיים פיילוט להפעלת המערכת החדשה והיא תתחיל לפעול עד סוף שנת 2012 ותחילת שנת 2013.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->