סרטן המעי הגס: עליה בתחלואה בקרב ערבים
נתונים לא מעודדים על שיעור מקרי הסרטן: באוכלוסייה הערבית נרשמה עלייה של 35% בתחלואה, לעומת ירידה קלה בקרב יהודים

בית חולים.ישראל נמצאת בין המקומות הגבוהים ביותר בעולם בשיעור תחלואת סרטן המעי הגס. צילום ארכיון: אי-אפ-פי
על פי רשות המחקר הסרטן של ארגון הבריאות עולמי, ישראל נמצאת בין המקומות הגבוהים ביותר בעולם בשיעור תחלואת סרטן המעי הגס. "בכל יום מאובחנים תשעה חולים וכארבע נפטרים מסרטן המעי הגס", אמרה מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, במסיבת עיתונאים לציון חודש המודעות שיחול מחר.
מנתונים שהוצגו עולה כי במהלך שנת 2008 אובחנו בישראל כ-3,400 חולים בסרטן המעי הגס והחלחולת. מתוכם 2,448 חולים בסרטן המעי הגס ו-931 חולים בסרטן החלחולת.
על פי רשם הסרטן הלאומי, ד"ר מיכה ברחנא, מאז שנת 2000 חלה ירידה, בעיקר בקרב נשים יהודיות, בשיעור של כעשרה אחוז בשיעור תחלואת סרטן המעי הגס, ואילו בקרב הגברים נרשמה יציבות.
לעומת זאת בקרב האוכלוסיה הערבית נרשמה עלייה של למעלה מ-35% במספר החולים בסוג סרטן זה.
יוצאי צפון אפריקה בעלי סיכוי גבוה יותר לחלות
יש לציין כי סרטן המעי הגס ניתן למניעה ומכאן החשיבות הגדולה שמייחסים להעלאת המודעות לנושא. משרד הבריאות ממליץ לגברים ונשים בין הגילאים 50-74 לבצע בדיקת דם סמוי בצואה מדי שנה לצורך גילוי מוקדם של המחלה.
כמו כן ממליץ משרד הבריאות לאנשים המשתייכים לקבוצת הסיכון לבצע בדיקת קולונוסקופיה. "36 אחוז מאוכלוסיית היעד לבדיקת סקר הסרטן מבצעים כיום את הבדיקות", אומר פרופ' גד רנרט, מנהל התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.
לדברי רנרט: "בעליה של כ-10 אחוז יחסית לשנה שעברה. למרות זאת, ישנם לא מעט שלמרות שנמצא להם דם סמוי בצורה מסרבים לעשות בדיקת
קולונוסקופיה", אומר פרופ' רנרט. זיו הוסיפה כי איתור מוקדם של המחלה "מעלה את סיכוי הריפוי ל-90% ואף יותר".
אחד הגילויים המפתיעים ביותר שעלו במסיבת העיתונאים נוגע ליהודים יוצאי צפון אפריקאי. על פי פרופ' רנרט, במסגרת מחקר שנעשה לאחרונה התגלתה מוטציה הנמצאת בקרב יוצאי צפון אפריקה והיא מגבירה את הסיכוי לחלות במחלה.
משמעות הדבר, כך עולה מהנתונים שפורסמו במסיבת העיתונאים, היא שבמידה ושני ההורים נושאים את הגן, צאצאיהם יחלו במחלה כמעט בוודאות. עורכי המחקר ממליצים לקבוצת סיכון זאת לעבור בדיקות גנטיות לאבחון המוטציה ולאבחון מוקדם של המחלה.