נתיבה בן יהודה הלכה לעולמה
לוחמת הפלמ"ח, הסופרת ואשת הרדיו הותיקה הלכה הלילה (ב') לעולמה בתל אביב בגיל 82 לאחר מאבק במחלה קשה

נתיבה בן יהודה פלאש 90
בן יהודה היא בתו של ברוך בן יהודה, מנהל הגימנסיה הרצליה, שם גם למדה כנערה. קפדנותו הידועה של אביה בנושא השפה העברית גרמה לה להפוך לשגרירה הרשמית של העברית המדוברת. כאקדמאית,
למדה לשון עברית ופילוסופיה באוניברסיטה העברית ואמנות בבצלאל. היא הייתה ספורטאית והשתלמה בהדיפת כדור ברזל והטלת כידון, אך ניתבה את הספורטיביות לעשייה בטחונית, כשהתנדבה לתפקיד קצינת החבלה של חטיבת יפתח של הפלמ"ח.
האישה בעלת הפה הגדול והשפה הציורית, שכתבה את "המילון העולמי לעברית מדוברת" יחד עם דן בן אמוץ, הגישה במשך כ-14 שנה את התוכנית "נתיבה מדברת ומקשיבה" בקול ישראל, בה חלקה את דעותיה על נושאים מגוונים עם מאזינים ושוחחה עמם תוך שהיא משמיעה שירי ארץ ישראל הקרובים לליבה. התוכנית הפכה לאחת התוכניות הפופולריות ביותר ברדיו.
בן יהודה כתבה 20 ספרים שנוגעים בלשון העברית, בהיסטוריה ארץ-ישראלית ובשירה. לצד "מילון עולמי לעברית מדוברת" שיצא לאור בתחילת שנות השבעים, כתבה את האוטוביוגרפיה "1848-1980 (בין הספירות)". מאוחר יותר פרסמה שני ספרים אוטוביוגרפיים נוספים, ביניהם "אוטוביוגרפיה בשיר ובזמר" שראה אור בשנת 1990 והיווה את ההשראה לתוכנית רדיו בעריכתו של גיל אלדמע.
"היה כיף לא נורמלי לעבוד איתה. הייתי עולה חדשה והיא עשתה ממני שייכת והיא הפכה אותי למלח הארץ", אומרת קלוד בוכבינדר, שעבדה עם בן יהודה ברדיו במשך 15 שנה, "היא אישה מדהימה ואוצר תרבות. הפסד גדול למדינה, לתרבות ולשפה. בדור שלנו לא נשארו הרבה כמוה, היא לוחמת גדולה".
שרת התרבות והספורט לימור לבנת הביעה צער רב על מותה של בן יהודה ומסרה תנחומים לבתה ולארבעת נכדיה. "בכישרונה הרב ובסגנונה הייחודי תרמה נתיבה תרומה עצומה לחיזוקה והמשך התפתחותה הטבעית של הלשון העברית", אמרה לבנת. "נתיבה נמנתה עם אחרוני דור המייסדים שלנו. צברית אמיתית ופורצת דרך עבור דורות של נשים של נשים בישראל. מעל לכל תמיד נזכור את צניעותה, יושרה, אהבת האדם שלה והרצון תמיד לעזור. יהי זכרה ברוך".
בן יהודה הותירה אחריה בת אחת וארבעה נכדים. הלווייתה של בן יהודה תתקיים מחר (ג') בשעה 14:00 בבית העלמין בישוב כליל.