דיאטה מגיל שנה: כך תדאגו לתזונת ילדיכם
מחקר חדש מראה שהשלב בו הילד עובר למזון מוצק יכריע אם יגדל להיות מבוגר שמן. "חשיפה למזון מעובד יקשה עליו ליהנות מאוכל בריא"

תינוקת אוכלת צילום ארכיון: נאור רהב
המחקר שבוצע בבית הספר לבריאות הציבור בסידני שבאוסטרליה ופורסם לפני מספר ימים בכתב העת האירופי לתזונה קלינית, ביקש לבדוק אם ניתן לנבא השמנה של ילדים לפי התזונה שלהם בשלבים המוקדמים לחייהם, לאחר שהפסיקו לינוק והחלו לאכול מזון מוצק.
לצורך כך בדק המחקר את הרגלי התזונה של קבוצת פעוטות בני שנה וחצי. כשהגיעו הפעוטות לגיל שמונה, גיל המהווה אינדיקציה ברורה לעודף משקל בגיל הבגרות, בדקו החוקרים את המשקל הגובה והיקף המותניים של הילדים. התוצאות הראו כי אכן קיים קשר בין הרגלי התזונה של הפעוטות להשמנה בגיל מאוחר יותר.
"ב-50 השנים האחרונות עלה פי שלושה אחוז הילדים הסובלים מהשמנה, בעיקר בגלל השפעות סביבתיות והרגלים נרכשים. גיל שנה וחצי, ולפעמים אפילו לפני, זה הגיל שבו כל המשפחה יושבת סביב השולחן והילד לומד באמצעות חיקוי מה לאכול ואיך לאכול", מסבירה ד"ר רונית אנדוולט מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במכבי שירותי בריאות ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה.
הדוגמה האישית היא קריטית
"הפעוט מאמץ את הרגלי האכילה המשפחתיים - הרגלים שנשארים איתו לאורך כל החיים כמו אכילה בשעות לא קבועות, אכילה בעמידה או אכילת חטיפים לא בריאים". ד"ר אנדוולט אף מסבירה כי חשיפה לאוכל תעשייתי בגיל זה מרגילה את הפעוט לטעמים חזקים שיקשו עליו ליהנות מאוכל בריא יותר גם אם ייחשף אליו.
"האוכל הלא בריא הוא אוכל שיש בו הרבה יותר טעמים", אומרת ד"ר אנדוולט. "הוא מערב הרבה יותר את החושים מאשר האוכל הבריא שהטעמים שלו עדינים יותר. לעומת האוכל התעשייתי הכל נראה
תפל ולא טעים".
ככלל, אומרת ד"ר אנדוולט, האוכל התעשייתי דורש מהילדים פחות מאמץ. "רוב המרקמים של המזונות המעובדים הרבה יותר קלים ללעיסה ובליעה מאשר פירות וירקות למשל", היא מסבירה. הדרך לדאוג למשקלם התקין של ילדים, טוענת ד"ר אנדוולט, היא לשמש דוגמה כבר מגיל צעיר.
"בידינו היכולת להרגיל אותם לאכול אוכל בריא", היא אומרת. "הורה צריך לדאוג לעצמו אם הוא רוצה לדאוג לילדים שלו. זה כמו בעישון ובספורט. הדוגמה האישית היא קריטית, בטח בגיל הזה".