אחרי העברת סמכויות מובארק: מאבק ירושה במצרים

נאומו ההיסטורי של מובארק, שבו העביר את רוב סמכויותיו לידי סגנו הטרי עומר סולימאן, השיק באופן רשמי את המירוץ לנשיאות מצרים. בין המועמדים - הרשמיים והלא רשמיים - שינסו כעת לזנב בסולימאן: שר ההגנה טנטאווי, הרמטכ"ל ענאן, מנהיג החילונים אל-בראדעי והמדריך הכללי של האחים המוסלמים, מוחמד בדיע

עמית כהן | 11/2/2011 9:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ההמונים בכיכר תחריר לאחר הודעת מובארק, אמש. צילום: רויטרס. עריכה: ערן אבירם
ההמונים בכיכר תחריר לאחר הודעת מובארק, אמש. צילום: רויטרס. עריכה: ערן אבירם
ההמונים בכיכר תחריר לאחר הודעת מובארק, אמש. צילום: רויטרס. עריכה: ערן אבירם

הכרזתו של נשיא מצרים, חוסני מובארק, שלפיה החליט להעביר את רוב סמכויותיו לסגנו הטרי והזמני, עומאר סולימאן, השיקה באופן רשמי את המירוץ למציאת מועמד של קבע שיעמוד בראש המדינה. מובארק אמנם סירב לפרוש מתפקידו באופן רשמי - על פי הצהרות קודמות, הוא יפרוש רק לקראת הבחירות לנשיאות, שייערכו בעוד כחצי שנה - אך אחרי שלושה עשורים תחת שלטונו הריכוזי, 80 מיליון תושבי מצרים יכולים כבר להרשות לעצמם לעסוק בסוגיית הירושה, שלה זיקה ישירה גם לעתיד יחסיה של מצרים עם ישראל.

היסטוריה במצרים - כותרות אחרונות:
- אובמה בתגובה להודעת מובארק: דרושות הבהרות
- סולימאן להמונים: סייעו לי לייצב בחזרה את מצרים
- אל בראדעי: מצרים תתפוצץ, דרושה התערבות צבאית
- אהוד ברק מתריע: לוודא שמצרים לא נופלת לידי קיצונים

סולימאן עם נתניהו, לפני כשלושה חודשים.
סולימאן עם נתניהו, לפני כשלושה חודשים. צילום: לע''מ
במשך שנים ארוכות ניטש בקרב קהילת המודיעין הישראלית ויכוח סביב שתי דמויות מרכזיות: שר ההגנה טנטאווי וראש המודיעין סולימאן, סגן הנשיא הנוכחי. הערפל הכבד אשר אופף בשבועות האחרונים את מצרים, מסבך עוד יותר התמונה. אלו שהיו בני ברית בעבר, עלולים למצוא עצמם משני צדי המתרס, בעוד שבריתות חדשות יכולות להירקם בין לילה.

סולימאן, אשר קיבל אתמול (ה') את רוב סמכויות הנשיא, נחשב במשך שנים לדמות הקרובה ביותר למובארק. בדומה ליתר הצמרת המצרית, גם סולימאן החל את דרכו בשורות הצבא. הוא מילא שורה של תפקידים עד אשר מונה למפקד המודיעין הצבאי, בדרגה מקבילה לאלוף.

בשנת 1993 מונה סולימאן לראש מנגנון המודיעין הכללי: שירות הביטחון החשוב והחזק ביותר במצרים, מעין שילוב של המוסד והשב"כ גם יחד. מאז מינויו, התקרב סולימאן יותר ויותר אל מובארק. הוא הפך לאיש סודו, ומילא עבורו שורה של משימות רגישות.
צילום: אי-פי-אי
מפגינים נושאים קריקטורה של מובארק במהלך המהומות. צילום: אי-פי-אי
המלכוד של סולימאן

בין היתר לקח על עצמו סולימאן את "התיק הפלסטיני". עם פרוץ האינתיפאדה השנייה הוא ניסה להשיג הפסקת אש בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית, ומאוחר יותר היה אחראי להסכם הרגיעה עם חמאס. כמו כן היו סולימאן ואנשיו מעורבים לפרטי פרטים בניסיונות להשלים את עסקת שליט.
 
מינויו של סולימאן לסגן הנשיא מציב אותו בעמדה נוחה מבחינה חוקית. לכאורה, אם יפרוש מובארק, סולימאן יהיה זה שיחליף אותו. עם זאת, סולימאן נתפס על ידי המפגינים כנציג מובהק

של המשטר הקודם, וכאן גם חולשתו.

בימים האחרונים פורסם מסמך ויקיליקס על כך שישראל רואה בסולימאן יורש מועדף, דבר שהגביר עוד יותר את הרגשות השליליים נגדו בקרב החברה המצרית.

השאלה המרכזית היא כיצד יגיב המושיר (פילדמרשל) מוחמד חוסיין טנטאווי, להעברת הסמכויות אל סולימאן. טנטאווי, שר ההגנה המיתולוגי של מצרים, שילב כוחות עם סולימאן במשך שנים ארוכות, אולם לפי דיווחים בתקשורת הערבית, הוא הביע הסתייגות מהבחירה בסולימאן.

צילום ארכיון: אי-פי
טנטאווי. שר ההגנה המיתולוגי עשוי לעמוד בדרכו של סולימאן. צילום ארכיון: אי-פי
המהלך של טנטאווי

טנטאווי, אשר נלחם במלחמת ששת הימים וביום כיפור, מילא שורה של תפקידים בכירים בצבא מצרים, כולל מפקד משמר הרפובליקה, יחידת העילית המופקדת על בטחונו של מובארק. בשנת 1991 הוא מונה לתפקיד שר ההגנה והתעשיות הצבאיות, ובמהלך עשרים השנים שחלפו מאז בנה צבא מודרני, מאומן היטב ומצויד במיטב הנשק האמריקאי.

הרמטכ
הרמטכ"ל המצרי ענאן. נהנה מתמיכה אמריקאית. צילום ארכיון: אי-פי
טנטאווי טיפח יחסים טובים עם ארצות הברית, אך במקביל ידע לדחות בקשות ודרישות אמריקאיות כדי לשמור על "הכבוד והריבונות" המצרית. כך, למשל, דחה טנטאווי הצעות אמריקאיות לספק למצרים ציוד נגד הברחות במסגרת הסיוע הצבאי, והתעקש על קבלת אמצעי לחימה קלאסיים: טנקים ומטוסים מתקדמים.

עד אתמול, בעקבות מינוי סולימאן לסגן הנשיא, נדמה היה כי טנטאווי נדחק הצדה. אך כינוס המועצה הצבאית העליונה, תוך הדגשה כי הכינוס נערך בראשות טנטאווי, הבהיר כי הגנרל הוותיק אינו מתכוון לוותר על השפעתו.

המהלך של טנטאווי, אשר נתפס במצרים כצעד דרמטי, עשוי להעיד כי גם הרמטכ"ל, סאמי ענאן, תומך בשר ההגנה. ענאן, אשר החל את דרכו בחיל ההגנה האווירית (נ"מ) של צבא מצרים, התמנה לרטכ"ל בשנת 2005.

צילום: רויטרס
אל-בראדעי בכיכר תחריר, בשבוע שעבר. צילום: רויטרס
האופציה האופוזיציונית

כמפקד הצבא, קיים ענאן קשרים טובים מאוד עם ארצות הברית ועם מדינות מערביות אחרות. כאשר החלו אירועי המחאה ההמוניים שהה ענאן בביקור עבודה בוושינגטון, ונאלץ לקטוע אותו כדי לסייע בהרגעת הרוחות. על פי דיווחים בתקשורת, גורמים אמריקאים לחצו על ענאן למלא תפקיד בחילופי השלטון במצרים.

בדיע. אם יתקיימו בחירות חופשיות, תנועתו,
בדיע. אם יתקיימו בחירות חופשיות, תנועתו, "האחים המוסלמים", צפויה להשיג תוצאות מרשימות. צילום ארכיון: אי-פי-אי
 
בניגוד לשלושת הביטחוניסטים שהוזכרו לעיל, שמעמדם מושרש היטב בתוך מעגלי המשטר הקודם, עלו במהלך השבועות האחרונים שמותיהם של מועמדים נוספים, מתוך שורות האופוזיציה. גם אם האנשים הללו לא יוכלו להנהיג את מצרים לבדם, הם עשויים להיות חלק מקואליציה שלטונית.

מוחמד אל-בראדעי, שעמד בראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רואה עצמו כנציג הכוחות החילונים. אל-בראדעי עשוי להפוך למועמד של פשרה, ש"יתווך" בין המשטר הישן לבין זה החדש.

בקצה השני של הקשת נמצא ארגון האחים המוסלמים, ובראשו המדריך הכללי, מוחמד בדיע. האחים המוסלמים נחשבים לארגון האופוזיציה החזק והמאורגן במצרים, אשר צפוי להשיג תוצאות מרשימות אם ייערכו במדינה בחירות חופשיות.

צילום: רויטרס
מפגינים בכיכר תחריר במצרים, אתמול לאחר נאומו הדרמטי של מובראק. צילום: רויטרס
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים