70% מהנפגעים ברכיבה על אופניים - ילדים
למרות 43 הרוכבים שנהרגו בשנים האחרונות אישרה ועדת הכנסת תיקון החוק וקבעה כי חבישת קסדה לא חובה בשטח עירוני

רוכב אופניים. קסדה מצילה חיים צילום ארכיון: חמד אלמקת
קהילת רוכבי האופניים בישראל, מונה כיום כמיליון איש, ועל פי מחקר שערכה עמותת אור ירוק. כמעט 70% מהפצועים בקרב הרוכבים הם ילדים, וכמחצית מקרב הילדים המאושפזים עקב תאונת אופניים היו נפגעי ראש.
המחקר, אשר בדק את דפוסי הרכיבה וההיפגעות של רוכבי האופניים, נערך ע"י ד"ר קובי פלג, מנהל מכון גרטנר לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות בריאות בבית החולים תל השומר.
מהמחקר עולה, כי שיעור ההיפגעות הגבוה ביותר עם חומרת פציעה קשה בקרב רוכבי האופניים נמצא בקרב הרוכבים בכביש, וזאת לעומת הרוכבים בפארקים והרוכבים בשטח: 38.1% מקרב הנפגעים של הרוכבים בכביש נפגעו בראש או בפנים (לעומת 8.6% מפצועי הרוכבים בפארק ו-20% מהרוכבים בשטח). עוד עולה כי מרבית ההיפגעויות הקשות הן תוצאה של תאונה שבה היה מעורב רכב. לעומת זאת, מספר נמוך של רוכבים בכל קבוצות הרכיבה דיווחו על אישפוז ותהליך שיקום ממושך עקב הפציעה.
המחקר מאשש את חשיבותה של הקסדה וקובע כי חבישת הקסדה מפחית את שיעור פגיעות הראש באוכלוסייה שבה יושם החוק. כמעט כל הרוכבים בכביש ובשטח חובשים קסדה לעומת 85% מהרוכבים בפארק.
קסדה מצילה חיים
על פי תוצאות המחקר, ממליצים החוקרים להשתמש בציוד מגן, ובעיקר קסדות על מנת להימנע מפני פגיעות ראש, ובעיקר פגיעה מוחית. עוד בהמלצות: עידוד רוכבים לרכוב בקבוצות לשם יצירת לחץ חברתי לשימוש באמצעי מגן, הגברת המודעות בקרב נהגים וכן בניית שבילי רכיבה על אופניים בערים ובתחום הבין-עירוני.
"מדינת ישראל חוקקה חוק שמעולם לא אכפה ולא ביצעה הסברה ראויה. במקום לתקן את המעוות בוחרת
המדינה בצעד הקל ביותר והוא ביטול החוק", אמר מנכ"ל אור ירוק, שמואל אבואב. "על מנת להפחית את שיעורי ההיפגעויות, המדינה חייבת לבנות תוכניות התערבות ממוקדות לקבוצות רכיבה שונות".
לדבריו, "הדוח מוכיח חד-משמעית את טיעונה של אור ירוק, כי יש לחייב כל רוכב לחבוש קסדת מגן: פגיעות ראש הן הקטלניות שבפגיעות עבור רוכבי האופניים, הקסדות מפחיתות את חומרת הפגיעה – ומצילות חיים".