הפקת חשמל באמצעות טורבינות רוח תקועה
ב-2009 הוקצתה מיכסה לייצור 30 מגה-ואט חשמל עם טורבינות קטנות ובינוניות - אך עד היום מומשה כמות אפסית

טורבינת רוח. "הגיע הזמן להסיר את החסמים" צילום: רויטרס
אך הוועדות המקומיות מסרבות לתת היתרים. "לטורבינה יש השלכות נופיות ואקוסטיות, ולוועדות המקומיות אין כלים להחליט לגביהן. אז כולם מחכים להנחיות מקצועיות ממינהל התכנון, אבל בינתיים שום הנחיה לא ניתנה", אומר גורם במשק האנרגיה.
אנרגיה נקיה
קוטר הלהבים של טורבינות הרוח ה"קטנות" יכול להגיע גם ל-16 מטר, ולכן אינן מיועדות להקמה באזורי מגורים צפופים, אלא בשטחים חקלאיים, בשולי ערים ובאזורי מסחר ותעשייה. לפני כמה חודשים פנה מנכ"ל התאחדות התעשיינים למינהל התכנון בבקשה שיסיר את החסמים הניצבים בפני הטורבינות, אך מאז דבר לא קרה. "אנרגיית רוח היא נקייה לחלוטין, כמעט לא תופסת שטחי קרקע, ויש לה עלויות נמוכות מאוד ביחס לאנרגיה סולארית", אומר גורם במשק האנרגיה.
"בישראל יש לא מעט רוח ורשות החשמל פרסמה לאחרונה שימוע להקמת חוות רוח בהיקף 800 מגה-ואט. הבעיה היא שנראה שמישהו במינהל לא רוצה כאן טורבינות". אותו גורם הוסיף כי "ישנן טענות על כך שהטורבינות עלולות לפגוע בנוף,
אבל ברמת הגולן מטיילים מגיעים במיוחד כדי לראות את חוות הטורבינות".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "בשל המורכבות של נושא טורבינות הרוח והשונות הרבה בין מתקנים קטנים לגדולים, מתחבטים בכל העולם מהו הליך הרישוי לטורבינות". במשרד הוסיפו כי לצורך גיבוש הנחיות בנושא, בעת האחרונה מתקיימים דיונים בשיתוף משרד התשתיות, משרד הפנים ורשות החשמל. כמו כן, בימים אלה מקדם מכון התקנים תקן לטורבינות רוח שיוכל להוות בסיס להנחיות התכנוניות.
"אנו תקווה שבקרוב יסתיים הליך גיבוש ההנחיות כך שניתן יהיה להפיק אנרגיית חשמל ללא פליטת מזהמים ותוך שמירה על היבטי אקוסטיקה, בטיחות, שמירה על הנוף ומניעת ריצוד אור", מוסרים במשרד הפנים.
aviv67@gmail.com