ועדת הכנסת אישרה הקמת הוועדה לחקירת מימון ארגוני השמאל
בתמיכתם של עשרה חברי כנסת אל מול שישה מתנגדים אישרה ועדת הכנסת את הקמתה של הוועדה שתחקור את פעילותם של ארגונים ישראליים הנוטלים חלק ב"דה-לגיטימציה לצה"ל", כך על פי לשון ההחלטה וכן את מעורבתן של ממשלות זרות במימון ארגונים וברכישת קרקעות בארץ. האופוזיציה תחרים את הוועדה

ועדת החקירה השנייה תהיה בנושא פעילות ארגונים ישראלים הנוטלים חלק ב"דה-לגיטימציה" של צה"ל. בה יהיו חברים, הח"כים פאינה קירשנבאום, זאב אלקין, מירי רגב, אורי מקלב וניסים זאב. סיעות האופוזיציה החליטו לא להיות מיוצגות בוועדות החקירה.
ח"כ קירשנבאום ברכה על ההחלטה ואמרה: "כיו"ר הוועדה אוודא כי הוועדה לא תסתפק באמירות כלליות, אלא תכין דוח מקיף עם המלצות ברורות לדרכי פעולה, וקריטריונים חד משמעיים לבדיקת המימון, הן במישור החקיקתי והן במישור הממשלתי".
לדבריה, "העובדה שמימון ארגונים קיצוניים הפוגעים בחיילי צה"ל ובלגיטימציה של מדינת ישראל להגן על עצמה, מגיע ממדינות זרות וממקורות עלומים הינו תמרור אזהרה לכולנו, וזכותה הריבונית של הכנסת לבדוק את הכלים העומדים לידי הרשויות לבדוק טוב יותר את סוגיית המימון לעומק".
יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין מתח ביקורת על נציגי קדימה שהצביעו נגד הקמת ועדות החקירה הפרלמנטריות. לדבריו "קדימה בחרה היום להגן על ארגונים שפוגעים בלגיטימציה של חיילי צה"ל. מה שמביך הוא שבסתימת הפיות בקדימה לא מבינים שהם מגינים בכך גם על הארגונים שתבעו את יושבת ראש המפלגה שלהם, ציפי לבני, על פשעי מלחמה. ועדת החקירה הפלרמנטרית, ביחד עם חוק חובת דיווח מימון מישויות זרות שאותו יזמתי, יחזירו את השפיות לדמוקרטיה בישראל ויגנו על האזרחים מהשפעה זרה שעלולה לפגוע באינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל".
יושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין, הודיע שלא יעכב את ההצבעה במליאה על החלטת ועדת הכנסת, להקים שתי ועדות חקירה פרלמנטריות לבחינת פעילות ומקורות המימון של ארגוני השמאל. ריבלין אמר כי על אף הסתייגותו האישית "מהפיכת הכנסת לרשות חוקרת", הוא סבור כי אין הצדקה
"ללא ספק, הדבר מהווה תקדים מסוכן ובעייתי. ועם זאת, אינני מוצא מקום להתערבות יו"ר הכנסת בהליך זה, והחלטת ועדת הכנסת תובא לאישור המליאה ללא עיכוב". לדבריו, על חברי הכנסת מוטלת אחריות לבחון השלכות של מהלך זה בטרם יגבשו את עמדתם.
אתמול, התקיים דיון סוער בוועדת הכנסת בנושא הצורך בהקמת ועדת חקירה אלו. במהלך הדיון הזהיר היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, כי ועדות החקירה הפרלמנטריות שהכנסת מבקשת להקים לבדיקת ארגוני השמאל מבקשות לבדוק רק צד אחד של המפה הפוליטית ולהצר צעדיהם של ארגונים אזרחיים ואת חופש הביטוי.
לדבריו, "לא ניתן לקבוע כי הקמת ועדת החקירה לוקה בפגם של חוסר סמכות או אי חוקיות במובן הצר אך מדובר בתקדים המעורר שאלות יסוד העומדות בליבן של סוגיות דמוקרטיות במשטר דמוקרטי".
אך ינון אינו היחיד שמודאג מהשלכותיה של ועדת הבדיקה, גם מספר חברי כנסת בניהם נציגים של קדימה, מרצ והסיעות הערביות, מודאגים והצהירו כי לא ייטלו חלק בוועדה שכזאת. "התחרות בין הליכוד לישראל ביתנו מוציאה אותם מדעתם", אמר ח"כ שלמה מולה (קדימה). "אנו רוצים להגן על הדמוקרטיה, לא נהיה שותפים בוועדה ולא נשלח נציגים לועדת החקירה הפרלמנטרית". לדבריו, "ראש הממשלה מפחד מליברמן".
כבר בשבוע שעבר הודיעה סיעת קדימה באופן רשמי ליו"ר ועדת הכנסת, כי אין בכוונתה לשלוח נציגים מטעמה לכהן כחברים בוועדת החקירה הפרלמנטרית שאמורה לבחון את מקורות המימון של ארגוני השמאל.
כמו היועץ המשפטי לכנסת גם בקדימה טוענים כי הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית הינה מעשה מסוכן ואנטי-דמוקרטי בעליל הפוגע ביסודותיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. בתגובה להודעת קדימה, אמר יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין, כי הוא "שמח שהצביעות של קדימה נחשפה".