צבא העם: החיילים המצרים התקבלו בחום
דיווח מיוחד מקהיר: אלפי החיילים שנפרשו התקבלו על ידי ההמון בחיבוקים. בניגוד למשטרה הנתפסת מושחתת, הצבא עדיין זוכה לכבוד ואמון

שיירת טנקים במרכז קהיר צילום: אי-פי- אי
קשה לדעת מה יקרה אם המתיחות תימשך בקהיר ובשאר ערי המדינה. האם החיילים ינטשו את הגישה הרגועה או את נאמנותם לשלטון? כך או כך, הנשיא מובארק ניסה אתמול במינויו של עומאר סולימאן לסגנו לחזק את נאמנות הצבא לשלטון.
אבל פיטורי הממשלה והמינויים החדשים לא הרגיעו את הרחוב. גם לא הנאום של מובארק מיום שישי. ההמונים הוסיפו לצאת לרחובות. רבים נורו למוות - האומדנים השתנו, אבל ההערכה הרווחת היא שיש יותר ממאה הרוגים. כמה נהרגו בניסיון לפרוץ למשרד הפנים המצרי. "מובארק, המטוס שלך מוכן", צעקו רבים.
למרות העוצר שהוטל, אזרחים הוסיפו לצאת לרחובות אחרי החשכה. קולות של צרורות ירי נשמעו במהלך הלילה שבין שישי לשבת. רופאים בבתי החולים דיווחו שאנשי כוחות הביטחון ירו בבירור כדי להרוג. חלק מהגופות הגיעו עם פגיעות ראש, אחרים נורו בחזם. אמש דווח על כך שברחובות שורר תוהו ובוהו. בעלי חנויות צבעו את חלונות הראווה בלבן, כדי להסתיר מעיני הבוזזים סחורות יקרות.

מפגינים על טנקים בקהיר
צילום: אי-פי-אי
הצבא זוכה לכבוד
הצבא זוכה לכבוד מצד האזרחים, הרואים בו את המערכת הציבורית היעילה והפחות מושחתת מכלל המערכות במדינה, במיוחד בהשוואה למשטרה הידועה לשמצה. במברק שנחשף בויקיליקס מדווחת השגרירות האמריקאית בקהיר ש"עינויים ואלימות משטרתית במצרים הם נפוצים ביותר".
25 בינואר, המועד שבו התחילו ההפגנות, הוא "יום השוטר" במצרים. התאריך מעלה על נס את גבורת השוטרים שהתמודדו עם הצבא הבריטי בשנת 1952 באיסמעיליה, למרות היתרון הברור של הבריטים. החיבה של העם המצרי למשטרה האמיצה דאז התחלפה בפחד ואיבה.
באינטרנט הופצו לאחרונה סרטונים קשים של עינויים והתעללויות שונות שביצעו שוטרים באזרחים. על פי נתונים שאספו רוברט ספרינגבורג והנרי
קלמנט בספרם "גלובליזציה ופיתוח במזרח התיכון" עולה שמספר השוטרים במצרים עומד על 1.7 מיליון , מתוכם 400 אלף אנשי המשטרה החשאית.
"כשהייתי ילד, בשנות השמונים, בני דורי היו מקבלים מדים של שוטרים לימי הולדת. כיום, אזרחים חוצים את הכביש כשהם רואים שוטר, אפילו אם לא עשו שום דבר רע", מסביר חוסאם בגאט, פעיל זכויות אדם מרכזי במצרים.
בשנים האחרונות, פעל הצבא המצרי רבות כדי לחזק את מעמדו החיובי בציבור. בעת המחסור בלחם בשנת 2008 הוא פתח את המאפיות שלו כדי לתת מענה למחסור. מאז גם פתח רשת זולה של חנויות מזון. ייתכן שכעת, אם יצטרך לאכוף את העוצר ולטפל במקרי הביזה, הוא יפסיד כמה נקודות של אהדה בציבור.
הכותב הוא שליח אובזרבר לקהיר. בהכנת הידיעה השתתף חמזה הנדאווי, א.פ