אל תבנו על זה: משבר נדל"ן בציבור החרדי

סקירה מקיפה של שוק הנדל"ן החרדי חושפת פצצה מתקתקת שנוצרה משילוב של אחוז ילודה גבוה, הכנסה נמוכה והזנחה ארוכת שנים

צבי טסלר | 24/1/2011 18:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
חרדים
חרדים צילום: פלאש 90
במהלך העשורים האחרונים עבר הציבור החרדי מגמה של התכנסות. יותר ויותר זוגות צעירים עברו לגור בסמוך לחצרות האדמורי"ם ולישיבות הגדולות, שהתמקמו לרוב בבני ברק ובירושלים, מתוך רצון להתכנס בשכונות סגורות, ולהמעיט את החיכוך עם האוכלוסיה שאינה שומרת מצוות.

ריכוזים גדולים של ציבור חרדי שהיו בתל אביב בטבריה, בעיר התחתית בחיפה, בראשון לציון ובמקומות רבים נוספים- הלכו ונעלמו, ואת מקומם תפסו אוכלוסיות לא דתיות ובחלק מהמקרים גם על ידי אוכלוסיה ערבית. אחת מהסיבות המרכזיות שהביאו לשינוי הגיאוגרפי, היתה גודל המשפחה החרדית, שהתרחב בלי עין הרע, ולכן דירות השיכון הקטנות לא התאימו למגזר שהתכנס כאמור לערי התורה.

בתחילת שנות התשעים במקביל לעלייה מחבר העמים, התברר להנהגת הציבור שאין עוד מקום בריכוזי האוכלוסיה הקיימים, ולכן חובה למצוא פתרונות ארוכי טווח, שיתנו מענה לאלפי זוגות חרדיים שנישאים מידי שנה. זרז נוסף שעודד את המגמה, היה גל החזרה בתשובה, שהוליד עוד אלפי משפחות שרצו לקבוע את מגורן בסביבה תורנית.

הפתרונות הנקודתיים של גור שפוזרו בערד, בחצור הגלילית, בקרית גת ובשכונת הדר בחיפה, של חסידי חב"ד שהקימו קריות בקרית מלאכי בצפת ובלוד לא נתנו מענה למספרים הגדולים, ולכן הוחלט על הקמה של שורת ערי לווין.

בתוך שנים ספורות קמו הערים החרדיות הבאות - אלעד במרכז הארץ ומעבר לקו הירוק נבנו מודיעין עילית בית"ר עילית ותל ציון. בעשור שלפניו נעשה ניסיון להתיישב בעמנואל, ניסיון שכשל מסיבות רבות שזה לא המקום לפרטן.
סוגיית השכונות המתחרדות

בנוסף לערים הללו, נבנו גם שכונות אוטונמיות בערים מעורבות כדוגמת בית שמש, אשדוד, רכסים ופתח תקווה. ונרשמה התחרדות של שכונות כמו רמות, ונווה יעקב בירושלים, פרדס כ"ץ בבני ברק, נווה שאנן בחיפה ועוד.

בתוך כעשור אוכלסו כל המקומות שהזכרתי באלפי חרדים, כשבמקביל הוקמו קווי מהדרין בין הריכוזים החרדיים, שעודדו עוד יותר את המגמה.  כיום זוג חרדי שיחפש דירה של שלושה חדרים בשכונה חרדית, יצטרך לבחור באחת מהאפשרויות הבאות: בירושלים שהיא העיר היקרה ביותר עבור האוכלוסיה החרדית דירה יד שניה מתחילה ב-950 אלף שקלים, בשכונות מתחרדות כדוגמת גילה, ומגיעה גם לשני מיליון שקלים בפרוייקטים במרכז העיר. מחוץ לבירה ניתן למצוא ברמת בית שמש החל מ-900 אלף שקלים או מעבר לקו הירוק בביתר שם תיאלצו לגייס לפחות 700 אלף שקלים, אם תתפשרו על תל ציון תוכלו להסתפק גם ב600 אלף שקלים ובמודיעין עילית המחירים יתחילו בשמונה מאות אלף שקלים. כל זה בתנאי שהצלחתם למצוא דירה למכירה בכלל, שכן ההיצע נמוך משמעותית מהביקוש.  מקום אחר

שבו יש לא מעט דירות למכירה כמעט ללא ביקוש הוא עימנואל שבשומרון, שם ניתן לאתר מציאות אפילו בפחות ממאתיים אלף שקלים בסך הכל.

אם תבחרו לרדת למרכז הארץ, בני ברק היא היקרה ביותר שם תיאלצו להפרד מ-900 אלף שקלים בקריית הרצוג שם האוכלוסיה מעורבת, ואם תרצו לגור בתוך בני ברק, לא תמצאו בפחות ממליון שקלים דירה. אם נשארים במרכז, דירה באלעד מתחילה ב-850 אלף שקלים, בגני הדר בפתח תקווה לא תמצאו בפחות ממליון שקלים.

אולם הבעיה המרכזית, שהיצע הדירות נמוך מאוד ביחס לביקושים, ובהתחשב בכך שזוג חרדי שהכנסתו ממוצעת ומטה, כלל לא יכול להרשות לעצמו לרכוש דירה שעלותה מעבר לשבע מאות וחמישים אלף שקלים.

רוב האוכלוסיה החרדית, שלא יכולה להרשות לעצמה מחירים כאלו, תאלץ לנדוד מחיפה צפונה, ומקרית גת דרומה, רק שם ניתן למצוא דירות בפחות מחצי מיליון שקלים.המחירים הללו משקפים זינוק של עשרות אחוזים ומעבר לכך בעשור האחרון ניתן לומר ללא ספק, שהבעיה שמטרידה ביותר את הציבור החרדי בשנים האחרונות זו מצוקת הדיור.

מחכים לחריש

בנייה בקריית ארבע
בנייה בקריית ארבע צילום: אריק סולטן
לפני כחמש שנים התקרבו למיצוי יכולות הבניה בערים החרדיות, ולא נראו באופק פתרונות נוספים. הציבור החרדי שמחתן כשמונת אלפים זוגות צעירים מדי שנה, ועם עוני שמחריף  מצא את עצמו המגזר כמעט ללא פתרון של קבע. מי שיש לו היכולת הכלכלית, יכול להרשות לעצמו לקנות דירה בפרוייקט יוקרה, והשאר נאלצים לבחור, בין דירות במחסנים וחניונים, לבין מעבר לשכונות בפריפריה תוך חיכוך עם האוכלוסיה המקומית. פה ושם נבנו כמה פרוייקטים בגבעת זאב, ועוד מקומות, אולם הקומץ לא משביע את הארי.

מזה מספר שנים, הממשלה שרואה את חבית חומר הנפץ מתהווה, מציעה פתרונות בנגב ובנחל עירון, בדמות הערים כסיף וחריש, שנועדו בככל לפתור למדינה בעיות דמוגרפיות, בנסיון לייהד את אזורים אלו. הפתרונות הללו לא המריאו בינתיים, בין היתר בגלל חוסר התלהבות מהן בקרב המגזר החרדי, ובגלל קשיים בירוקרטיים.

בשנתיים האחרונות, איימה חבית חומר הנפץ להתפוצץ,  כשבמקביל נסקו מחירי הדירות בארץ במסגרת בועת הנדל"ן, והולידו מצוקה גדולה בקרב הזוגות הצעירים, שדירה משלהם הפכה להיות חלום בלתי מציאותי, לחץ אותו מרגישים היטב נבחרי הציבור. על פי נתוני האוצר, בעוד שבארצות הברית ובאירופה, מספיקים שישים עד שבעים משכורות ממוצעות לרכישת דירה, הרי שבישראל שנת תשע"א, נדרשים כמאה ועשרים משכורות לרכישת דירה ממוצעת.

מציאות זו הכריחה את הקברניטים להתגייס למציאת פתרונות ארוכי טווח. מי שעומדים בחזית הפרלמנטרית, הם שר השיכון אריאל אטיאס מש"ס וחבר הכנסת מוזס, שהוא יושב ראש השדולה בכנסת לפתרון מצוקת הדיור. 

חיכוך עם הוותיקים

הפתרונות שעומדים על הפרק עבור המגזר החרדי הם, נצרת עילית, חריש וקציר כשבכל אחד מהם  עומדים לבנות כעשרת אלפים דירות. ברמת בית שמש מתוכננות עוד כעשרים אלף יחידות דיור, ועוד כחמש עשרה אלף דירות שיפוזרו בשכונות חדשות שעתידות להבנות באחיסמך שבלוד, בטבריה בצפת וברכסים שבצפון, ובדרום הארץ- בקרית מלאכי קרית גת נתיבות ואופקים.

אולם גם המספרים הללו שמסתכמים בהערכה גסה בכשישים אלף דירות, שמתוכננות להיבנות בעשור הקרוב, עתידים לתת מענה בקושי לזוגות שכרגע נמצאים ללא פתרון דיור הולם. לפי הסטטיסטיקה בתוך עשרים שנה, יש למצוא פתרון לכרבע מליון זוגות חרדים שינשאו בתקופה זו בעזרת ה', כשברור שכמה פרוייקטים בערי לווין לא יפתרו את המספרים הגדולים.

ישנן יוזמות מקומיות של משקיעי נדל"ן שרוכשים דירות בשכונות מעורבות, אולם הנסיונות הללו לא הוכיחו את עצמם, בין היתר בגלל חוסר ההתאמה של הדירות למשפחה החרדית, והחיכוך עם האוכלוסיות המקומיות.  

צבי טסלר הוא הכתב לעניני כלכלה של "רדיו קול חי". הכתבה שודרה הערב במסגרת משדר מיוחד בשם 'צו גיוס', במסגרתו מתגייס רדיו קול חי לַמלחמה במצוקת הדיור

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/judaism/ -->