
זיתים לט"ו בשבט
רצינו להציג גלריית תמונות של השקדיה לכבוד החג. אבל החורף איחר ולא מצאנו אפילו אחת פורחת. במקום, קבלו סיפור על עץ זית

הזית האירופי הוא עץ ים-תיכוני, הוא גדל גם בטבע וגם ובעיקר במטעים סביב אגן הים התיכון ומעבר לו באזורים שכנים ובאזורים אקלימיים דומים כמו קליפורניה ודרום אפריקה. בארץ מגדלים זיתים לאורכה של הארץ, זהו גידול הררי ותיק ביחד עם השקד, התאנה, הגפן והרימון.
בשנים האחרונות מגדלים

כמה שנים יכול לחיות עץ זית? רוב הזיתים בארץ הם בני עשרות עד מאות שנים, משערים כי הזיתים בגינה של כנסיית גת שמנים בירושלים נשתלו על ידי הצלבנים והם בני כ-900 שנים וזיתים עתיקים בגליל נקראים הזיתים הרומאים, כאילו הם עתיקים עוד יותר.
האמת היא שלא ניתן לאמוד את גיל הזית על פי טבעות הגזע כי הן אינן מיוצרות אחת לשנה, אבל ניתן להעריך את הגיל לפי קוטר הגזע. בגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים תוכלו לראות בימים אלה תערוכה בשם "עצים מדברים" בה מוצגים עצי זית בגילאים שונים, אחד ליד השני. כמו גם עצים נוספים, חלקם מאובנים בני מיליוני שנים.
לאחר כמה מאה שנים ויותר, גזע הזית נרקב בחלקו והוא הופך לחלול או בעל חלונות, אולם אפילו אם הגזע המרכזי מת לבסוף, הוא מצליח לעיתים קרובות להתחדש מהבסיס, ותיאורתית אותו הצמח יכול לחיות לעד. בכל מקרה תחולת החיים שלו גבוהה הרבה יותר משלנו.

אז תנו כבוד לזית הנמנה על שבעת המינים בהם נתברכה ארצנו ובכלל לעצי הארץ היוצרים את הנופים מהם אנו נהנים כל השנה.
ד"ר אורי פרגמן-ספיר הוא המדען ראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם, ירושלים