נתניהו הכריז בכנסת: אובמה, שחרר את ג'ונתן פולארד
יממה לאחר שהבטיח שבקרוב ייצא בהצהרה משמעותית בעניינו של המרגל היהודי, התייצב ראש הממשלה במליאה וסיפר על פגישתו עם פולארד ב-2002, ולאחר מכן הקריא את תוכנו של מכתב שכתב לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, ובו פנייה רשמית לשחרורו של פולארד. "תכונות יוצאות דופן מאפשרות לו לשרוד"
- פולארד למעריב: "מדמיין את יום השחרור שלי"
- נתניהו: פולארד פעל מטעם ישראל, אני פועל לשחרורו
- מפעילו של פולארד, רפי איתן: לא התנערנו ממנו

את נאומו, שאותו נשא במסגרת דיון כלכלי שכפו עליו סיעות האופוזיציה, פתח נתניהו בתיאור של פגישה שערך עם פולארד בכלא האמריקאי ב-2002. "ציפיתי למצוא אדם מריר, כועס, נטוש מתוסכל, אבל מה שמצאתי היה אדם נבון, אפילו מבריק, אדם רגוע, מפוכח. שדיבר בשיקול דעת ושומר על איפוק מרבי", סיפר נתניהו.
"ראיתי לפני יהודי חם, גאה, ציוני אמיתי", המשיך. "אין לי ספק שחוסנו הפנימי ותכונות יוצאות דופן הם שאפשרו לו להחזיק מעמד בחצי היובל שהוא יושב שם כלוא". לטענת נתניהו, במהלך ביקורו אצל פולארד התחייב בפניו שמדינת ישראל תעשה הכל כדי להחזירו לחיק משפחתו.
לאחר מכן סקר נתניהו בקצרה שורה של צעדים שבהם נקטו ממשלות עבר בניסיון לשחרר את המרגל היהודי. "ב-1995 ביקש רבין לחון את פולארד מקלינטון. בינואר 1996 העניק לו רמון אזרחות ישראלית, לאחר החלטה שקיבל ברק, קודמו. כשנכנסתי אני באמצע 1996 למשרד ראש הממשלה ביקשתי לשלב ביקורים של השרים בכלא".
בהמשך ציין נתניהו מפגש בינו ובין נשיא ארצות הברית ביל קלינטון לפני ועידת וואי, בשנת 1998: "ביקשתי מהנשיא קלינטון שישחרר את פולארד במסגרת ההסכם שעמדנו לעשות עם הפלסטינים. היה לי יסוד מוצק להאמין שיונתן יחזור. לצערי, וגם לצערכם, הדבר לא התממש – והסיבות ידועות. ראשי הממשלה שבאו אחרי – ברק, שרון, אולמרט – כולם ביקשו מהנשיא בוש לשחררו, וכך גם פעלו נשיאי ישראל.
"כראש האופוזיציה ביקשתי מבוש לשחררו. שלחתי מכתב לקראת סיום הקדנציה שלו. העליתי את הנושא כשנבחרתי שוב לנשיא אובמה, ומאז יצא לי להעלות את הנושא רבות עם ראשי ממשלות, כולל בחודשים האחרונים – וגם אתם לא חסכתם מאמצים להביא לשחרורו, כולל
"היום אני יכול לומר שממשלות ישראל, כנסות ישראל, אנחנו – כולנו ניסינו וניסינו וניסינו, ולא הצלחנו. לפני שבועיים קבלתי מכתב מהכלא מיונתן", שיתף ראש הממשלה, "הוא ביקש ממני לפנות בגלוי כראש ממשלת ישראל לנשיא ארצות הברית ולבקש באופן רשמי וגלוי את שחרורו.
"אני שמעתי מרבים מכם במהלך הזמן האחרון שאתם תומכים בבקשה הזו. חשבתי על כך, ואני יודע שגם אתם הרהרתם בזה לא מעט. אני מאמין שאחרי 25 שנה, לאחר 15 שנים של מאמצים שלא צלחו להוציאו, החלטתי שצריך להיענות לבקשה הזו - ונכון לעשות זאת בגלוי, כאן מעל בימת הכנסת בירושלים. בצעד מאחד שמייצג את כל חלקי הארץ", אמר.
בהמשך נאומו במליאה הקריא נתניהו את המכתב ששלח לאובמה בתרגום לעברית: "כבוד הנשיא. בשם העם בישראל, אני פונה אליך בבקשת חנינה. אף על פי שישראל לא כיוונה את מאמציה נגד ארצות הברית, היא פעלה באופן שגוי.

"חברי קונגרס רבים שותפים לעמדה זו. פולארד ריצה עונש חמור, הוא שילם מחיר כבד על פעולותיו ומצבו הבריאותי קשה. אני יודע שארצות הברית מושתתת על רחמים, ואני מבקש ממך לראות בחיוב בקשת חנינה זו. עם ישראל תמיד יהיה אסיר תודה לך".
בפנייה לפולארד הוסיף נתניהו: "יונתן, החזקת מעמד 25 שנה. תמשיך להיות חזק. כל העם מחזק אותך, כל העם מחכה לך, ובעזרת השם תהיה איתנו כאן בקרוב". חברי כנסת ופעילים למען שחרור פולארד שיבחו את נתניהו על הודעתו, אך יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני (קדימה), מתחה עליו ביקורת על שהחליט להסיט את הדיון הכלכלי לצורך עיסוק בסוגיית פולארד.
בהכנת הידיעה השתתף אלי ברדנשטיין
