יד ושם: זוהו 4 מיליון מקורבנות השואה
ב-2004 הושק פרויקט איסוף שמות הנספים, ומאז הואץ התהליך בעזרת ארכיון ופניות הציבור. "המשימה שלנו היא לתת פנים ושם לכל קורבן"

עם העלאת מאגר השמות לאינטרנט, יד ושם יצא במבצע "הצלה" חדש ורחב היקף של איסוף שמות הנספים החסרים. לשם כך פנה יד ושם לעזרת הציבור הרחב, וכך הואץ תהליך מחשוב השמות שמקורם במסמכי ארכיון.
מקורם של 2.2 מיליון מתוך ארבע מיליון השמות הידועים כעת, הם ב"דפי עד" – דפי עדות ובהם שמותיהם ופרטיהם האישיים של הנספים, שממלאים קרוביהם או מכריהם. מקורם של יתר השמות הוא במסמכי ארכיון ובהנצחה של קהילות וניצולים.
יו"ר יד ושם, אבנר שלו, ציין כי בעשור האחרון הצליח יד ושם להוסיף 1.5 מיליון שמות למאגר השמות, ובכך
"אחת המשימות המרכזיות של יד ושם היא לתת פנים ושם לכל קורבן שואה, ולהחזיר לו את זהותו. השכלנו לרתום את הטכנולוגיה לשירות הזיכרון, ובכך האצנו את איסוף השמות והנגשנו את המידע לציבור בכל העולם".
הקושי העיקרי באיסוף השמות הוא באיתור שמותיהם של יהודים שנרצחו במזרח אירופה ובשטחי ברית המועצות לשעבר, היות ושם, בניגוד למצב שהיה במערב אירופה, הרצח היה במקום המגורים של היהודים, ולא נעשו רשימות גירוש על ידי הנאצים.
מנהל היכל השמות, אלכסנדר אברהם, הוסיף כי ביד ושם הוחלט בחמש השנים האחרונות להשקיע את עיקר מאמץ האיסוף בקהילות יהודיות שרוב שמות הנרצחים בהן לא היו ידועים.
המאמצים נשאו פרי, והיום ידועים כשבעים אחוז מהשמות. בשנת 2005 היו ידועים כעשרים אחוזים משמות היהודים שנרצחו באוקראינה, והיום ידועים כ-35 אחוזים משמות הקרבנות באזור זה.
כך, לפני חמש שנים היו ידועים 23 אחוזים משמות הקורבנות בבלארוס, והיום ישנם 37 אחוזים מהשמות. במאגר היו לפני חמש שנים רק 35 אחוזים משמות יהודי פולין שנרצחו, והיום זוהו כבר 46 אחוזים מהשמות. מקרב יהודי הונגריה שנספו עלה המספר מ-45 אחוזים ל-65 אחוזים. מ-35 אחוזים משמות יהודי יוון שהיו ידועים ב-2005, כעת ידועים כשבעים אחוזים מהשמות.
מאגר שמות קורבנות השואה באתר האינטרנט של יד ושם: www.yadvashem.org