חוק האריזות אושר לקריאה שנייה ושלישית
מהפכת המיחזור מתקרבת. הכנסת תאשר תוך שבועיים את החוק שיטיל אחריות ישירה על היצרנים והיבואנים למיחזור אריזות מוצריהם
◄לארוז את זה יפה: חוק האריזות במחלוקת
◄התעשיינים: "חוק האריזות יעלה 700 מיליון שקל"
◄מהפכת המיחזור של ארדן: חוק האריזות יוצא לדרך

פחים להפרדת פסולת. בעוד ארבעה חודשים גם בישראל צילום: SXC
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, שיזמה את הצעת החוק בירך את השר להגנת הסביבה על קידום והובלת חוק האריזות. לדבריו, אישור חוק האריזות במליאת הכנסת יהווה צעד חשוב בדרך להשלמת מהפכת המיחזור בישראל. "אין ספק כי חוק זה בצירוף חוק הפיקדון והצעת חוק פסולת אלקטרונית שמקודמת בימים אלו, יצעידו את ישראל לרשימת המדינות המערביות, אשר מבינות את חשיבות הטיפול בפסולת ורואות בכך משאב".
ההטמנה תיאסר ב-2020
החוק החדש כולל הסדר מקיף לטיפול באריזות בישראל. לדברי המשרד להגנת הסביבה, החוק מבוסס על עיקרון מרכזי של אחריות יצרן, לפיה מוטלת האחריות על יצרן או יבואן לטפל באריזות של מוצרים המיוצרים או מיובאים על ידו למכירה בישראל ולשאת בעלות המלאה הכרוכה באיסוף ומיחזור פסולת האריזות . "החוק החדש יצמצם משמעותית את כמות האריזות, ובעקבותיה את יצירת פסולת האריזות, יעודד שימוש חוזר, מיחזור, ויפחית את כמות הפסולת המועברת להטמנה", מסבירים במשרד להגנת הסביבה.
הצעת החוק מבחינה בין אריזה רב פעמית לאריזה חד פעמית, מתוך כוונה לעודד את
השימוש באריזות רב פעמיות. על פי הצעת החוק, היצרנים והיבואנים יהיו מחויבים עד שנת 2014 למחזר 60% מסך משקל האריזות החד פעמיות של המוצרים שנמכרו או יובאו בכל שנה.
על כל אריזה יופיע מידע לגבי ייעוד האריזה למיחזור, השבה או שימוש חוזר, סוג חומר הגלם ומשקל האריזה, תכולת החומרים המסוכנים באריזה וזהות ההתאגדות המוכרת ממנה מקבל היצרן שירותים. הצעת החוק קובעת שיצרן שלא יעמוד ביעדי המיחזור ייקנס. גובה הקנס יעמוד על 5,000 שקל לכל טון שלגביו התקיימה הפרה. כמו כן, החל מינואר 2020, תיאסר הטמנת פסולת אריזות באתרי הטמנה.